Το παρασκήνιο με τη συνταγματική αναθεώρηση

Η κατηγορηματικότητα με την οποία επανέλαβε την Τρίτη στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τη φράση «η ώρα της Αναθεώρησης είναι τώρα» ήταν αρκετά αποκαλυπτική για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται με στόχο να μην περιοριστούν τα «ναι» των μικρότερων κομμάτων μόνον στην άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών.
Και έγινε ακόμη αποκαλυπτικότερη όταν, ενώ είχε προηγηθεί η αγόρευση του εισηγητή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή που είχε εξαρτήσει τη στάση του κόμματός του από τις «τελικές διατυπώσεις», ο κ. Καραμανλής περιέλαβε στην ομιλία του, που ήταν έτοιμη, τη φράση – «κλειδί»: «Φυσικά θα δεχθούμε παρατηρήσεις και αναδιατυπώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συναινέσεις».
Υποτίθεται ότι όλα αυτά απευθύνονταν στο ΠΑΣΟΚ, στην απουσία του οποίου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής, αλλά, καθώς ήταν γνωστό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπήρχε περίπτωση να υπαναχωρήσει και να επιστρέψει στη συζήτηση, οι «υποψιασμένοι» κατάλαβαν ότι αλλού στόχευε η κυβέρνηση και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός είπε σε κάποια αποστροφή: «Η πρόσκληση είναι ανοικτή και η πρόκληση αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
Η πρό(σ)κληση ήταν για τα μικρότερα κόμματα και κυρίως γι’ αυτά της Αριστεράς, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «είναι δέσμια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά δεν ξεκαθαρίζει και τη δική του θέση, πιστεύοντας ότι μπορεί να διαδραματίσει κι εκείνος κάποιο ρόλο, αν και ο αριθμός των δέκα βουλευτών του δεν του αφήνει πολλά περιθώρια, καθώς ΚΚΕ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν 188 ψήφους και άρα εφόσον «τα βρουν» δεν θα καρδιοχτυπήσουν ακόμη κι αν υπάρξουν κάποιες «διαρροές».
Πάντως έντονη ήταν η αίσθηση, ότι υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Και αυτό συζητούνταν σε πηγαδάκια βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στο περιστύλιο.


Σχολιάστε εδώ