Σε νευρική κρίση…

Η αμετακίνητη απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το μάνατζμεντ του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία με μάλλον επαχθείς όρους σε συνδυασμό με την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στην πολιτική δράση ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη Κοινοβουλευτική Ομάδα χαρακτήρισε «σκάνδαλο απιστίας» την πώληση του Οργανισμού, τονίζοντας ότι ερχόμενο το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα προσπαθήσει να επανακτήσει τον δημόσιο έλεγχο του ΟΤΕ, απέφυγε ωστόσο να επαναλάβει τα περί «εκδίωξης» των Γερμανών όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί στελέχη του κόμματος τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για δημιουργία εσωκομματικών εντυπώσεων και ότι με τις «απειλές» του κατά των ξένων επενδυτών προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Για το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ ζητά την επανακρατικοποίηση κατά 100% του Οργανισμού. Εκτός από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις στελεχών της Ν. Δημοκρατίας (Σουφλιάς, Έβερτ, Μανώλης κ.ά.) ως προς την τελική συμφωνία, αλλά και τους χειρισμούς του Γ. Αλογοσκούφη.
Πράσινες κόντρες…
Η… «αιώνια σύγκρουση» του Γ. Σουφλιά με τον Στ. Δήμα σε νέα επεισόδια. Στη σκιά των «απειλών» του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο του Κιότο και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον, υπουργός και επίτροπος αντάλλαξαν αιχμές, κατηγορίες και υπονοούμενα, πυροδοτώντας τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, αλλά προκαλώντας και εκνευρισμό σε ανώτατο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κ. Δήμας αμφισβήτησε τις προσπάθειες του κ. Σουφλιά για την προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και τη θεωρία του περί πυρηνικής ενέργειας, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από την πλευρά του κατηγόρησε τον Επίτροπο ότι επιτίθεται σε βάρος της χώρας του, επιδεικνύοντας μικροψυχία, και ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στον τομέα του περιβάλλοντος. Οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις του Μεγάρου Μαξίμου αποδεικνύονται μέχρι στιγμής αναποτελεσματικές, με τις δυο πλευρές να παραμένουν σε «θέση μάχης», έτοιμες για την επόμενη σύγκρουση.
Άδοξο τέλος
ΑΔΟΞΟ τέλος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς η πρωτοβουλία της κυβέρνησης κλείνει με πενιχρά αποτελέσματα. Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην αποχή του από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει από μηδενικής βάσεως η συζήτηση για την αναθεώρηση, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να υπερψηφίσουν επουσιώδεις διατάξεις όπως π.χ. το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο
ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την ηγεσία του ότι η στάση της υπαγορεύθηκε από μικροκομματικά κριτήρια, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στο μέλλον η Ν. Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε ανάλογη πρωτοβουλία κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο Αλ. Αλαβάνος έκανε λόγο για ήττα του δικομματισμού με το σκεπτικό ότι δεν θα αναθεωρηθεί του άρθρο 16 για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης κινήθηκε στη γραμμή ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον πρωθυπουργό να παγώσει τη διαδικασία αναθεώρησης και να ξεκινήσει από την αρχή.
ΑΦΟΡΜΗ για πολιτική αντιπαράθεση αποτέλεσε η αναγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για επίσπευση των διαδικασιών διαλεύκανσης, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, σημαντικών υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Υποθέσεις όπως η «Ζήμενς», η απαγωγή των Πακιστανών κ.ά. Η βιασύνη της κυβέρνησης προκάλεσε τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, που «υποπτεύεται» ότι πίσω από την προσπάθεια επιτάχυνσης κρύβεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να εμπλέξει σε ορισμένες υποθέσεις στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πήρε παράταση
ΣΕ… ΔΕΥΤΕΡΗ μοίρα πέρασε το ζήτημα των Σκοπίων, μετά την απόφαση του Μ. Νίμιτς να μην ταξιδεύσει σε Αθήνα και Σκόπια όπως προγραμμάτιζε, διαβλέποντας ότι η όποια προσπάθειά του δεν θα είχε σ’ αυτήν τη φάση κανένα αποτέλεσμα. Έτσι, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, που πρόκειται να διεξαχθούν την 1η Ιουνίου. Εν μέσω προεκλογικού αγώνα οι πολιτικοί των Σκοπίων συναγωνίζονται στην επίδειξη αδιαλλαξίας, εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά της Ελλάδας.
ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ και πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε το επεισόδιο με τον ναρκομανή στη Σίνδο (Θεσσαλονίκη) που στοίχισε τη ζωή στο οδηγό του λεωφορείου. Ο αρμόδιος υπουργός μίλησε για εγκληματική αμέλεια των αστυνομικών, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της Αστυνομίας. Το τραγικό γεγονός επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για τα κριτήρια πρόσληψης, αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων αστυνομικών.
Ανακατατάξεις…
ΣΤΟ ΚΚΕ πάλι, η Αλ. Παπαρήγα συνεχίζει την «πορεία στον λαό» και σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λάρισα εξαπέλυσε επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, για την πολιτική που ακολουθούν σε μεγάλα θέματα, με την οποία εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα! Απορίες και ερωτηματικά πάντως προκάλεσε η ανακοίνωση του κόμματος για την αντικατάσταση – μετακίνηση τριών βουλευτών και ενός ευρωβουλευτή. Επισήμως από το ΚΚΕ ανέφεραν ότι οι ανακατατάξεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο οργανωτικής ανασύνταξης για καλύτερο συντονισμό της αντιπολιτευτικής δράσης του κόμματος, ενώ οι πιο καχύποπτοι υποθέτουν ότι οι «ρυθμίσεις» αυτές συνδέονται με τις διεργασίες διαδοχής της Αλ. Παπαρήγα στην ηγεσία του ΚΚΕ.


Σχολιάστε εδώ