Πόρισμα ΕΕΕΤ για την AGB

Τον Δεκέμβριο του 2006, 153 άνθρωποι παρακολουθούσαν τηλεόραση από 12 ως 16 ώρες, ενώ 511 δεν άνοιξαν τη συσκευή τους. Και βέβαια υπήρξαν 30 άνθρωποι που τον Δεκέμβριο είδαν τηλεόραση περισσότερες από 16 ώρες τη μέρα. Πρόκειται για επιλεγμένα στοιχεία από έναν εκτεταμένο πίνακα που δημοσιεύεται στο πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου Τηλεθέασης για τη μέτρηση της AGB την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2006 ως τον Αύγουστο του 2007. Ο μέσος όρος των ανθρώπων που δεν βλέπουν τηλεόραση είναι 620 από τους συνολικά 2.865 που μετέχουν στο δείγμα. Οι 782 παρακολουθούν ως κι 3 ώρες, οι 673 από 3 ως 6 ώρες, οι 421 από 6 ως 9 ώρες, 226 από 9 ως 12 ώρες, ενώ περισσότερες ώρες (12-16) βλέπουν 119 άνθρωποι και 23 παρακολουθούν τη μικρή οθόνη για περισσότερες από 16 ώρες…

Είναι φυσιολογική αυτή η μηδενική ή υψηλή τηλεθέαση; Οι ελεγκτές της επιτροπής στην οποία δεν υπάρχει συμμετοχή κάποιου πανεπιστημιακού ιδρύματος, του κρατικού ΙΟΜ, αρμόδιου φορέα για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να λαμβάνουν ευθέως θέση. Αναφέρουν στα συμπεράσματά τους:

• «Επιβεβαιώθηκαν τα περιεχόμενα των μηνιαίων quality report που εκδίδει η AGB NMR και αναφέρονται στις περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλής ή μηδενικής τηλεθέασης των ατόμων του δείγματος».

• «Διαπιστώθηκε ότι οι κατάλογοι ελέγχου αυτών των περιπτώσεων που διατηρεί η AGB

NMR ήταν πλήρεις και, από τις καταγραμμένες απαντήσεις στις αντίστοιχες ερωτήσεις ελέγχου, προκύπτει ότι τα άτομα που ερωτήθηκαν σε ποσοστό 84% επιβεβαίωσαν τη μηδενική τους τηλεθέαση και σε ποσοστό 91% επιβεβαίωσαν την ιδιαίτερα υψηλή τους τηλεθέαση. Από τον έλεγχο των περιπτώσεων όπου τα άτομα δεν επιβεβαίωσαν την ιδιαίτερα υψηλή ή μηδενική τους τηλεθέαση διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Το 2003 αντιθέτως έγραφαν: «…διαπιστώθηκε σε λίγες οριακές περιπτώσεις τηλεθέασης έξω από τα ανθρώπινα βιολογικά όρια, όπως για παράδειγμα τηλεθέαση μεγαλύτερη των 22 ωρών ημερησίως για 3 συνεχόμενες ημέρες», η οποία δεν απορρίφθηκε αυτόματα από το σύστημα.


Σχολιάστε εδώ