Ο κρατούμενος της Αποστασίας!

Επί τρεις ολόκληρες ημέρες ο Κώστας Μητσοτάκης ξανάγραφε χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Ο στόχος προφανής, να αποδείξει πόσο σπουδαίος ήταν, να τα ρίξει όλα στο παλάτι, στον Γέρο της Δημοκρατίας και στον κακό Ανδρέα και να ισχυριστεί ότι οι ακραίες αντιπαραθέσεις της δεκαετίας του 1960 οδήγησαν στη δικτατορία και όχι αυτός και οι συνεργοί του με την Αποστασία!

Συνεργάτες σ’ αυτήν την υπόθεση είχε αρκετούς καθηγητές και υποψηφίους διδάκτορες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνεργάζονται, ω του θαύματος, με το ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή και ευκαιρίας δοθείσης μας θύμισαν πόσο σπουδαίος ήταν ο «εθνάρχης» τους και πόσο λίγος ο Γέρος της Δημοκρατίας.

Άδειο από παρουσίες το συνέδριο, πλην των Γλέζου και Κύρκου που διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν ακούστηκε η άποψη της Αριστεράς για τα γεγονότα της εποχής… Καμία νύξη για Αποστασία και χούντα!

Εκεί ήταν και φίλοι από παλιά, όπως ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος, ο Α. Σγαρδέλης, ο Θ. Αναγνωστόπουλος, ο Αλ. Λυκουρέζος, ο Αλ. Παπαδόγγονας, ο Ν. Γκελεστάθης. Από βουλευτές ήταν οι κ. Στ. Νικηφοράκης, Γ. Καλός, Αλ. Παρίσης, Ελ. Αυγενάκης και Γ. Αναγνωστόπουλος, ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης και την τελευταία μέρα πέρασε στο τέλος ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας. Φυσικά εκεί ήταν τα παιδιά του κ. Μητσοτάκη, Κυριάκος και Ντόρα Μπακογιάννη.

Πολιτεύτηκα με το κεφάλι ψηλά και καθαρό το μέτωπο!

Από τον τίτλο και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς πού το πήγαινε ο Μητσοτάκης. «Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία (1961-1967)», η εισαγωγική του ομιλία όμως ήταν απόλαυση παραχάραξης της Ιστορίας: «Η δεκαετία του 1960 και οι τραγικές ακραίες αντιπαραθέσεις οδήγησαν στη δικτατορία» – «Πολιτεύτηκα πάντα με το κεφάλι ψηλά και έχω καθαρό το μέτωπο» – «Έχω καταβάλει και με το παραπάνω το τίμημα για τα γεγονότα της “κρίσης” του Ιουλίου του 1965», μας είπε, ενώ ζήτησε αντικειμενική αποτίμηση των γεγονότων χωρίς σκοπιμότητες. Δεν μας είπε όμως πού ήταν η άλλη πλευρά στο συμπόσιό του. Πού ήταν ο Άγγελος Αγγελούσης, τελευταίος εν ζωή υπουργός του Γέρου και πιστός στην Ένωση Κέντρου; Πού ήταν ο Αναστάσης Πεπονής που με αυτοθυσία ενημέρωσε τον λαό μέσα από το ΕΙΡ για το παλατιανό πραξικόπημα; Πού ήταν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος; Κανείς δεν βρέθηκε για να μιλήσει για την άλλη πλευρά; Μόνο οι καθηγητές του ιδρύματος Καραμανλή;

Ανάμεσα στα άλλα ο Κώστας Μητσοτάκης μας είπε πόσο εξομολογητικός ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου όταν συναντήθηκαν μετά τη σύλληψη της 21ης Απριλίου. Εκείνος, είπε, έδινε τους αγώνες στο Κοινοβούλιο και οι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου έβριζαν και απειλούσαν μη αφήνοντας το Κοινοβούλιο να λειτουργήσει. Θυμίζει εδώ την περίπτωση του βιαστή που μετά λυπάται για την κατάντια του θύματος. Αφού εβίασαν από κοινού με τον ανόητο βασιλιά και την κλίκα του την ανάπηρη Ελληνική Δημοκρατία, μετά, φαίνεται, ήθελαν να τους χειροκροτήσουν και στη Βουλή για το κατόρθωμά τους.

Ο σκληρός πυρήνας του Α΄ Ανένδοτου Αγώνα στήριζε με φανατισμό τον Γέρο και ήθελε να παραμείνει πρωθυπουργός. Είναι περίεργος και ανεξήγητος ο μύθος περί ανατροπής μας, είπε ο Μητσοτάκης. Όλη η Ελλάδα που κατέβηκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί τον νόμιμο πρωθυπουργό της ήταν, φαίνεται, τρελοί άνθρωποι που τους ξεγέλασαν… Δεν άντεξε όμως ο Μητσοτάκης και αφού χαρακτήρισε άδικη την ενέργεια του βασιλιά να αρνείται να αλλάξει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αμέσως τον κάλυψε λέγοντας «ότι σήμερα ξέρουμε ότι υπήρχε ο ΑΣΠΙΔΑ», άρα σωστά ενήργησε ο βασιλιάς.

Σε αυτό το σημείο ισχυρίστηκε ότι ο Γέρος είχε παραχωρήσει δικαιώματα στο παλάτι για να μπορέσει να πετύχει τη διάλυση της Βουλής του 1963, θέση χωρίς στοιχεία, που επιχείρησαν να υποστηρίξουν και άλλοι ομιλητές για δήθεν μυστική συμφωνία με το παλάτι να του παραχωρηθεί πλήρης έλεγχος του στρατού.

Για να μη γίνει χούντα το έκανα!

Για να μην επικρατήσουν στη χώρα καταστάσεις τύπου Χιλής, δήλωσε ότι προσχώρησε στην κυβέρνηση Νόβα και τις υπόλοιπες των Αποστατών για να αποτραπεί η χούντα! Ξεχνάει, φαίνεται, ο κ. Μητσοτάκης ότι πολύ πρόσφατα σε συνέντευξή του στον Παπαχελά και στις πιέσεις να πει αν υπήρξαν υλικά και άλλα ανταλλάγματα για τους αποστάτες μπερδεύτηκε μάλλον και είπε ότι ο πρώτος πυρήνας δεν είχε κανένα αντάλλαγμα… Και οι επόμενοι, όσοι χρειάστηκαν για να φθάσουν οι αποστάτες στον αριθμό 44, αυτοί χρηματίστηκαν; Για τη σωτηρία της πατρίδας, κ. Μητσοτάκη, χρειάστηκαν και χρυσές λίρες και αξιώματα για τους «άλλους» μετά από εσάς αποστάτες;

Στη συνέχεια ξεστόμισε το δεύτερο κομβικό σημείο της κρίσιμης δεκαετίας που οδήγησε στη χούντα: «Η πτώση της κυβέρνησης των αποστατών, που είχε φέρει ομαλότητα στη χώρα και οδηγούσε σε εκλογές με απλή αναλογική», ευθύνεται για τον ερχομό της 21ης Απριλίου.

Δεν μπόρεσε να χωνέψει ως σήμερα ο Μητσοτάκης ότι ο βασιλιάς, αφού τους χρησιμοποίησε, τους πέταξε σαν λεμονόκουπες τον Δεκέμβριο του 1966. Είπε μάλιστα ότι οι αποστάτες δεν στήριξαν την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου γιατί έγινε με συμφωνία πίσω από την πλάτη του λαού, ενώ αυτοί που σχεδίαζαν με τον βασιλιά από τον Ιανουάριο του 1965 την πτώση της λαοπρόβλητης κυβέρνησης το έκαναν στο Ζάππειο δημοσίως… Αποκάλυψε επίσης ο Μητσοτάκης ότι το γνωστό «μνημόνιο» που δημοσίευσε την 1.1.1967 ο Κόκκας στην «Ελευθερία» τού το είχε δώσει ο ίδιος, του οποίου όμως του το είχε δώσει δημοσιογράφος -που δεν είναι εν ζωή- και που δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλύψει το όνομά του! Γιατί, κ. Μητσοτάκη, δεν το αποκαλύπτετε, να δούμε πόσο αληθοφανές θα είναι; Εδώ φτάσατε στο σημείο να «αποκαλύψετε» ότι ο Γέρος σάς κατονόμασε τον Ανδρέα ως υπεύθυνο όλων των δεινών. Αφού ο Γέρος της Δημοκρατίας δεν ζει να σας διαψεύσει, γιατί δεν κάνετε το ίδιο και με τον δημοσιογράφο που επικαλείστε;

Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια, να μην του την κρύβουν οι πολιτικοί

Οι θάνατοι του βασιλιά Παύλου και του Σοφοκλή Βενιζέλου ήταν πολύ κρίσιμοι, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και ειδικά του Βενιζέλου μετέτρεψε την Ένωση Κέντρου σε αρχηγικό κόμμα. Ισχυρίστηκε ότι όλος ο πολιτικός κόσμος επιθυμούσε την παρέμβαση του παλατιού, όταν τον συνέφερε όμως, καρφώνοντας και την επιλογή Καραμανλή από το παλάτι.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο κ. John Iatrides ο οποίος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν τη χούντα και καθοδηγούσαν τον βασιλιά να μην ανακατεύει τον στρατό στην πολιτική! Η πρεσβεία, είπε ο κ. Ιατρίδης, ήθελε οι Έλληνες να τα βρουν μεταξύ τους και η εκδήλωση του πραξικοπήματος προκάλεσε έκπληξη στις ΗΠΑ (το ίδιο μεγάλη όσο και σε μας που ακούσαμε την ομιλία του κ. Ιατρίδη)… Ίσως ο κ. Ιατρίδης να αγνοεί τη συγγνώμη Κλίντον ενώπιον του Προέδρου κ. Στεφανόπουλου, όπως μάλλον πρέπει να αγνοεί και την ύπαρξη της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA) που καθοδηγούσε τους πραξικοπηματίες.

Το παλάτι ήθελε το Κέντρο γιατί φοβόταν μη θέσει ο Καραμανλής πολιτειακό!

Η επόμενη ομιλήτρια, επικαλούμενη αμερικανικές και αγγλικές πηγές, ισχυρίστηκε ότι ο Παύλος ήθελε τον Γεώργιο Παπανδρέου στην ηγεσία του Κέντρου και όχι τον Σοφοκλή Βενιζέλο που ήταν παλαιοκομματικός! Η κ. Μπότσιου φαίνεται ότι ξέχασε τα προβλήματα που δημιουργούσε στον Α’ Ανένδοτο ο Βενιζέλος στον Γέρο, επειδή φοβόταν μήπως διαρραγούν οι σχέσεις του με το παλάτι! Είπε επίσης ότι το παλάτι ήθελε το Κέντρο γιατί φοβόταν ότι ο Καραμανλής θα έθετε πολιτειακό! Ο άνθρωπος των ανακτόρων και των Αμερικανών θα έδιωχνε το βασικό στήριγμα του καθεστώτος! Ακόμη μας είπε ότι οι Αμερικανοί ήταν σε συνεννόηση με την Ένωση Κέντρου για τη λύση του Κυπριακού και ότι οι Αμερικανοί στεναχωριόντουσαν που δεν προχωρούσε το Κέντρο τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα! Εδώ τι να πει κανείς, αν μπορεί να κρατήσει τα γέλια του, θα θυμηθεί τουλάχιστον την περήφανη στάση του Γέρου της Δημοκρατίας έναντι του Προέδρου Τζόνσον!

Μέγας δημοκράτης ο βασιλιάς

Ο κ. Mogens Pelt, δανός ιστορικός, μας συγκίνησε με την τοποθέτησή του, όπου μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι το οπερετικό αντικίνημα του βασιλιά τον Δεκέμβριο του 1967, ήταν τρανή απόδειξη ότι ήταν υπέρ των κοινοβουλευτικών λύσεων! Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κύριο αυτό για τη χούντα των στρατηγών και του βασιλιά, που απλώς τους πρόλαβαν οι συνταγματάρχες επειδή αργούσαν να κινηθούν…

Οι αποστάτες πάλευαν να ελέγξουν το στράτευμα…

Ο κ. Χριστίδης μετέτρεψε σε ήρωες τους αποστάτες, αφού ανατράπηκαν την προηγούμενη μέρα της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας, όπου υποτίθεται ότι θα ερχόταν σε ρήξη με τις βασιλικές επιλογές! Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι σε αντίθεση με τον Γέρο η κυβέρνηση Στεφανόπουλου ερχόταν συνεχώς σε ρήξη με τον βασιλιά και ήθελε να αποστρατεύσει σε εκείνο το Συμβούλιο, που δεν έγινε, τον μετέπειτα πραξικοπηματία Αγγελή. Θα πρέπει να χαρίσουμε στον κ. Μητσοτάκη το έργο του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, τότε υφυπουργού Άμυνας της Ένωσης Κέντρου, που περιγράφει διεξοδικά τους αγώνες του Γέρου και του ίδιου να διώξουν μακριά τους συνωμότες και να διαλύσουν το παρακράτος μέσα στο στράτευμα και πόσο γρήγορα και χωρίς αντίσταση η κυβέρνηση των αποστατών τούς επανέφερε όλους στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν το έγκλημα! Ο κ. Χριστίδης έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι ο Γέρος επεδίωξε τη ρήξη για να επικρατήσει στην Ένωση Κέντρου! Τελικά θα πρέπει να ομονοήσουν, ο Γέρος διέλυσε το κόμμα γιατί δεν το ήλεγχε; Ή όπως είπε ο Μητσοτάκης η ΕΚ ήταν αρχηγικό κόμμα και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που ήθελε ο Γέρος…

Ο κ. Τζερμιάς επανέλαβε τον πόνο των Αριστερών που ήταν αποκλεισμένοι από τις εξελίξεις και τόνισε ότι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της Ένωσης Κέντρου απέτυχαν γιατί δεν πίστευε η ίδια σε αυτές. Κρίμα που δεν υπήρχαν στην αίθουσα αγρότες να απαντήσουν, κάτοικοι ακριτικών περιοχών και νησιών που σταμάτησαν να βλέπουν με κεριά… Και το πιο απλό απ’ όλα, ας θυμηθούμε ποιανού έργο είναι η Δωρεάν Παιδεία που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα.

Δεν στηρίξαμε τη βασιλική κυβέρνηση!

Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την πρώτη μέρα δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του κόμματος των αποστατών θα ήταν θεαματικά αν γινόντουσαν από αυτούς «ομαλά» οι εκλογές με απλή αναλογική… Όλοι καταλαβαίνουμε τι είχαν στο μυαλό τους. Ρεσιτάλ όμως έδωσε λέγοντας ότι δεν ψήφισαν οι Αποστάτες την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου γιατί ήταν βασιλική! Λησμονεί ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν τους ρώτησε κανείς, και κυρίως οι συνεργοί της ΕΡΕ και του παλατιού, μιας και είχε συμφωνήσει στην επιλογή ομαλότητας η Ένωση Κέντρου.

Τη δεύτερη μέρα, για την οικονομία και τις εξωτερικές σχέσεις, απολαύσαμε ομιλίες που μας ενημέρωσαν για τα θαύματα της κυβέρνησης Στεφανόπουλου στην οικονομία και την αντιμετώπιση της χρυσοφιλίας…

Ο κ. Μητσοτάκης για να είναι επίκαιρος τόνισε ότι αυτός έκανε το πρώτο άνοιγμα στις ανατολικές χώρες αγοράζοντας μια γεννήτρια από τη Σοβιετική Ένωση για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Δεν έχασε την ευκαιρία με αυτήν την αφορμή να τονίσει πόσο άδικη ήταν η παραπομπή Καραμανλή για την σκανδαλώδη σύμβαση της ΠΕΣΙΝΕ με τη ΔΕΗ (παραπομπή που είχε ψηφίσει και ο ίδιος!) και ότι ήταν ατύχημα που ο Γιάννης Ζίγδης ήταν υπουργός Βιομηχανίας της Ένωσης Κέντρου! Ενώ εκείνος όταν ανέλαβε να «επαναδιαπραγματευτεί» τη σύμβαση δέχθηκε τα εύσημα του προέδρου της ΠΕΣΙΝΕ, ο οποίος του είπε ότι τον έβρισε ο Ζίγδης! Εκτιμώ ότι αυτό ήταν το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γιάννη Ζίγδη, ο γάλλος πρόεδρος που κοιτά τα συμφέροντα της ΠΕΣΙΝΕ έδωσε εύσημα στον Μητσοτάκη και έκανε παράπονα ότι ο Ζίγδης τον έβρισε… Τα συμπεράσματα δικά σας…

Δεν άντεξε βέβαια να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης την έχθρα του για τον Ανδρέα, λέγοντας ότι του ζητούσε αύξηση της φορολογίας την οποία… ο Μητσοτάκης αρνιόταν.

Κατάπληξη προκάλεσε και η δήλωσή του ότι ο ελληνικός λαός ήταν τόσο κουρασμένος από την κατάπτωση του πολιτικού κόσμου, που είδε τη χούντα ως ανακούφιση… Προφανώς δεν αναφερόταν στους χιλιάδες εξόριστους και βασανιζόμενους στα κολαστήρια της χούντας, ούτε αυτούς που καθημερινά καλούσαν στα αστυνομικά τμήματα για υπόθεσή τους… Ούτε βέβαια στις χιλιάδες των Αντιστασιακών… Ευτυχώς ο Ηλ. Νικολακόπουλος μίλησε για το σχέδιο «Περικλής» με ειλικρίνεια και τόνισε ότι ο αποκαλούμενος από τη Δεξιά «εθνάρχης» Καραμανλής είχε κάνει σκληρότερες εισηγήσεις στο παλάτι για τους υπηρεσιακούς αντικαταστάτες της κυβέρνησής του, δηλαδή τον Τσακαλώτο και τον υπαρχηγό του ΙΔΕΑ και επικεφαλής του σχεδίου «Περικλή» στρατηγό Φροντιστή. Με αυτήν τη σύνθεση προφανώς η ΕΡΕ θα ξεπερνούσε το 60%…

Στην παρέμβασή του ο Β. Βενιζέλος κατέκρινε ως βαθειά αντιδημοκρατική τη συμπεριφορά των ανακτόρων και εξέφρασε τη λύπη του που δεν είναι εν ζωή οι άλλοι πρωταγωνιστές για να πουν και εκείνοι τις απόψεις τους. Στη συνέχεια στεναχώρησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι η βασιλική ενέργεια θα ακυρωνόταν αν δεν βρισκόντουσαν άνθρωποι πρόθυμοι να ορκιστούν στον βασιλιά και ικανή πλειοψηφία να τους στηρίξει. Βέβαια, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπό τη στενή ερμηνεία του Συντάγματος του 1952 που έκανε ο βασιλιάς μπορούσε να ορκίσει όποιον ήθελε πρωθυπουργό…

Αναξιόπιστος ο Γεώργιος Παπανδρέου

Ο βιογράφος του Μητσοτάκη, κ. Θ. Διαμαντόπουλος, υπήρξε φανατικότερος όλων χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστο ηγέτη τον Γεώργιο Παπανδρέου και εξαιτίας αυτού τον επέλεξαν οι Αμερικανοί ως ηγέτη ανύπαρκτου κομματίδιου να ηγηθεί του Κέντρου. Ο κ. καθηγητής ξέχασε προφανώς ότι πολύ πριν το 1961 που ιδρύθηκε η Ένωση Κέντρου ο Γέρος της Δημοκρατίας είχε ηγηθεί του συνόλου των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας -μαζί με την Αριστερά- στις εκλογές του 1956 με την Δημοκρατική Ένωση, που κέρδισε σε ψήφους αλλά έχασε σε έδρες χάρη στον «τριφασικό» εκλογικό νόμο του Καραμανλή. Ή ακόμη ότι ήδη είχε υπάρξει έντονη κινητικότητα και ενοποίηση κεντρώων δυνάμεων από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 με τη συγκρότηση υπό τον Γέρο του Δημοκρατικού Κέντρου – Αγροτική Φιλελευθέρα Ένωση.

Έφτασε ο κ. Διαμαντόπουλος να αμφισβητήσει και τη διάθεση του Κέντρου να απολύσει τους πολιτικούς κρατούμενους, όταν είναι γνωστό ότι την 21η Απριλίου η χούντα βρήκε μόλις 8 εκτοπισμένους και όταν ο Καραμανλής το 1955 είχε 500 και πλέον! Συνεχίζοντας είπε ότι η κρίση του 1965 ήταν ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών από την πλευρά του Γέρου, αγνοώντας και αυτός ότι ο βασιλιάς σχεδίαζε την ανατροπή της ΕΚ από την αρχή τους έτους! Έκλεισε δε λέγοντας ότι είχαν δίκιο οι Αποστάτες και τονίζοντας ότι η Ένωση Κέντρου επέτρεψε την επανεμφάνιση παρεμβάσεων εξωθεσμικών που είχε σταματήσει ο Καραμανλής για μια δεκαετία. Η ίδια η εξωθεσμική επιλογή Καραμανλή φαίνεται να μη συγκινεί τον κ. καθηγητή… Ο κ. Κακουλίδης, αφού δήλωσε 25 χρόνια φίλος του κ. Μητσοτάκη, αναρωτήθηκε αν υπάρχει Αποστασία…. Ασχολίαστο!

Ενδιαφέρον έχει ότι, ελλείψει άλλων παρεμβάσεων, το συνέδριο εκτός του κ. Μητσοτάκη μονοπωλούσαν οι αδελφοί Μπουλούκοι και ο κ. Κεδίκογλου…

Με νέα παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε και την ΕΡΕ λέγοντας ότι στις εκλογές του 1961 υπήρξε βία και νοθεία -και πώς να το αρνηθεί αφού μετείχε στον Ανένδοτο- αλλά αυτή δεν ήταν εν γνώσει της ΕΡΕ και του Καραμανλή! Και μάλιστα αρχικά η Ένωση Κέντρου δεν αντιδρούσε γιατί νόμιζε ότι θα ευνοηθεί… Υπεραμύνθηκε δε της άποψης ότι μετά τις εκλογές του 1965 -που δεν έγιναν- θα στήριζαν κυβέρνηση Γέρου. Θα θυμίσουμε εδώ στον κ. Μητσοτάκη ότι και μετά τη χούντα ήταν απόβλητος της πολιτικής ζωής και ο Γ. Μαύρος, αρχηγός της Ένωσης Κέντρου -κατόπιν ΕΔΗΚ- αρνιόταν και να τον συναντήσει, πόσω μάλλον να συνεργαστεί μαζί του, και βρέθηκε ο Καραμανλής να τον περιμαζέψει στη Νέα Δημοκρατία το 1978…

Θυμήθηκε επίσης ότι η πλειοψηφία της Ένωσης Κέντρου ήταν αντίθετη με την παραπομπή Καραμανλή και τελικά κατάφερε ο Μητσοτάκης να αλλάξει άποψη στον Γέρο και να σταματήσει η διαδικασία. Ας θυμηθούμε εδώ ότι ο Γιάννης Ζίγδης, πιστός μέχρι τέλους στις δεσμεύσεις του κόμματος και ως αρμόδιος υπουργός, ψήφισε ΟΧΙ. Αξία έχει εδώ να αναφερθεί και το ιστορικό ανέκδοτο για να καταλάβουμε τη γνώμη που είχαν όλοι για την εντιμότητα Καραμανλή: Όταν προεκλογικά επισκέφτηκε ο Γέρος μαζί με τον Ζίγδη τη Ρόδο, άναψε ο Γέρος ένα κερί σε μια εκκλησία και ο Ζίγδης τού τόνισε ότι ο Καραμανλής αντίστοιχα είχε ανάψει λαμπάδα και ο Γέρος απάντησε «εκείνος, Γιάννη, έχει πολλές αμαρτίες»….

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Κοντογιώργης βάλθηκε να μας αποδείξει ότι ο όρος Αποστασία είναι αντιεπιστημονικός…

Την τελευταία μέρα ο κ. Φίλανδρος τόνισε ότι η Δεξιά οραματιζόταν ένα νέο 1909, ξεχνώντας ότι τότε ήταν Επανάσταση λαού και στρατού, ενώ το 1965 ήταν ένα παλατιανό πραξικόπημα με τη στήριξη της Δεξιάς και ο λαός ήταν στους δρόμους απέναντί τους!

Οι Αποστάτες μεταρρυθμιστική δύναμη

Ο κ. Χατζηβασιλείου ισχυρίστηκε ότι Παπάγος και Καραμανλής ήταν ισχυροί άνδρες, σε αντίθεση με τον Γέρο που προτίμησε να έρθει σε συμφωνία με το παλάτι και να του παραδώσει τον έλεγχο του στρατού και μετά να παραιτηθεί και να προκαλέσει τη ρήξη επειδή κατάλαβε ότι η Ένωση Κέντρου δεν μπορούσε να κάνει μεταρρυθμίσεις… Είναι κρίμα για τον κ. Χατζηβασιλείου να επαναλάβουμε τις τομές της Ένωσης Κέντρου και ότι ο λαός ανέπνευσε αέρα Δημοκρατίας. Συνέχισε όμως ο εισηγητής, αποτελειώνοντας κάθε δυνατότητα λογικού ανθρώπου να αφομοιώσει τα λεγόμενά του, λέγοντας ότι η πραγματική μεταρρυθμιστική δύναμη εκείνα τα χρόνια ήταν η κυβέρνηση των αποστατών! Φαίνεται ότι περίμενε ο κ. Χατζηβασιλείου με το καλημέρα η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου με μαγικό ραβδί να δημιουργήσει μια Δημοκρατία καλύτερη από τη σημερινή!

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε φυσικά την αντίθεσή του στη συνεργασία του Γέρου με τον βασιλιά για τον έλεγχο του στρατεύματος και ότι ο Γέρος έσωσε τον Παπαδόπουλο μετά το σαμποτάζ του Έβρου. Θα θυμίσουμε ένα ακόμα ιστορικό ανένδοτο στον κ. Μητσοτάκη αντί άλλης απάντησης. Στον γνωστό μύθο περί αναδόχου του Παπαδόπουλου ο Γέρος είχε πει το αλησμόνητο: «Τον Παπαδόπουλο δεν τον έχω δει ποτέ ούτε ντυμένο ούτε γυμνό»!

Ο κ. Μαυρογορδάτος πρότεινε ως σωτήρια λύση την ανοιχτή διάσπαση της Ένωσης Κέντρου, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έβαλε τα πράγματα στη σωστή σειρά κάνοντας και αναφορές στη Μεταπολίτευση. Ο Αλ. Παπαχελάς έμπλεξε σε θεωρίες συνωμοσίας για συμφωνία του Γέρου με το παλάτι και ρωτούσε τον Μητσοτάκη γιατί την αθέτησε ο Γέρος! Εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι, αν δεν υπήρχε η κρίση, πολύ απλά θα ερχόταν στα πράγματα η ΕΡΕ ομαλά λόγω φθοράς της Ένωσης Κέντρου! Έκλεισε συνοψίζοντας ότι η κρίση οφειλόταν στην αναποφασιστικότητα του Γέρου, το κυνήγι φαντασμάτων του Ανδρέα, την απειρία του βασιλιά και τη ροπή του Μητσοτάκη στο παρασκήνιο. Ενώ ο Β. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν αμφισβητείται η Αποστασία και ότι η κρίση του 1965 αναδιάταξε τις δυνάμεις του τόπου σε μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε από το 1978 και μετά, ίσως γιατί τότε έφυγε και εκείνος από την ΕΔΗΚ και κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ.

Με παρασκήνιο δεν είχα και δεν έχω ποτέ καμία σχέση, απ’ όσα είπα τίποτε δεν διαψεύστηκε από κανέναν, χρέος δικαιοσύνης να γραφτεί «σωστά» η Ιστορία

Οι βαρυσήμαντες αυτές δηλώσεις ήταν το κλείσιμο του κ. Μητσοτάκη που ολοκλήρωσε τον βιασμό της ιστορικής αλήθειας αναφέροντας πρότασή του στον Γέρο να κάνει ευρύ ανασχηματισμό χωρίς εκείνον και τον Ανδρέα για να ξεχαστεί το θέμα Γαρουφαλιά… Και ρωτώντας τι να έκανα τελικά, αρνήθηκε ότι μπορούσαν να γίνουν νέες εκλογές και επέρριψε ευθύνες στον Γέρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπήρχε Δημοκρατία μέσα στην Ένωση Κέντρου.

Δεν χρειάζονται άλλες παρατηρήσεις στο παραλήρημα του Κώστα Μητσοτάκη και στην παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρήθηκε στις τρεις αυτές ημέρες. Κάποιος θα μπορούσε να φύγει τρελός από την αίθουσα, ειδικά αν είχε ζήσει τα γεγονότα. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να παίρνει στα σοβαρά όσα υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης και οι άλλοι στο «επιστημονικό» αυτό συνέδριο.

Υπήρξε μοιραίος πολιτικός για τη Δημοκρατία και μαζί με τους συνεργούς του στην Αποστασία οδήγησαν στην επτάχρονη δικτατορία που κατέληξε στην Κυπριακή Τραγωδία. Όλοι αυτοί οι 44 Αποστάτες, ο βασιλιάς και όσοι τους στήριξαν εντός και εκτός συνόρων, έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και δεν νομίζουμε ότι τους αξίζει άλλη τιμωρία. Αν θέλει να αφήσει αυτόν τον κόσμο ήσυχος ο κ. Μητσοτάκης ας ζητήσει μια απλή συγνώμη, ίσως εισακουστεί! Ως τότε καληνύχτα κ. Μητσοτάκη και ευχαριστούμε για τα ενδιαφέροντα παραμύθια σας!

*(Ο Σταύρος Καράμπελας είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου ΕΔΗΚ – [email protected])


Σχολιάστε εδώ