Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Η τροποποίηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την κατασκευή νέου υποστέγου με όρους που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και υπονομεύουν την ίση μεταχείριση για όλους τους χρήστες απορρυθμίζει την προοπτική του και επιφέρει νέο πλήγμα συρρίκνωσης και διάλυσης στην προοπτική εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χ. Τσιόκας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κ. Ρόβλιας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Σκουλάκης, Γ. Σκουλάς, Μ. Βέρρας, Λ. Γρηγοράκος, Π. Ευθυμίου, Η. Καρανίκας, Μ. Κατρίνης, Ε. Νασιώκας, Σ. Ράπτη, Τ. Αντωνίου, Χ. Βερελής, Κ. Καρτάλης. Ερωτούν μεταξύ άλλων πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία με τη σύμβαση Ανάπτυξης του Αεροδρομίου, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας, και γιατί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ως αρμόδια δημόσια κρατική υπηρεσία κωφεύει. Ζητούν επίσης να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα όπως η επιστολή του ελληνικού Δημοσίου με την οποία συμφώνησε, ώστε η τροποποίηση του χωροταξικού σχεδίου του ΔΑΑ να εξετασθεί από την ΥΠΑ αντί της ανεξάρτητης επιτροπής αναθεώρησης.
> Για την αύξηση των πλειστηριασμών ακινήτων ως αποτέλεσμα της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, θέτει τα εξής ερωτήματα στον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης: Πόσοι πλειστηριασμοί ακινήτων πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2000-2007 (κατ’ έτος) και για ποια ποσά, ποια είναι η ανά τράπεζα κατανομή των παραπάνω αιτούμενων στοιχείων για την περίοδο 2000-2007 και πόσοι από τους παραπάνω πλειστηριασμούς ακινήτων πραγματοποιήθηκαν με τιμή εκκίνησης χαμηλότερη της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου.
> Σχετικά με τις καταγγελίες για τους διορισμούς αγροφυλάκων με πιθανές καταδίκες και ποινικά μητρώα που καταγράφουν παραβατικές συμπεριφορές, ζητά πληροφορίες από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Σημειώνει ότι το γεγονός εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς, αφού υποτίθεται ότι τα ποινικά μητρώα των διορισθέντων κατατέθηκαν με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνταν και προφανώς σύμφωνα με τους ελέγχους στους οποίους προέβησαν οι υπηρεσίες οι διορισθέντες πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.
> Μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος των πυρκαγιών ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. Επισημαίνει ότι το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και ειδικοί επιστήμονες κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου μεγάλων πυρκαγιών σε δάση όπου έχουν συσσωρευθεί μεγάλες ποσότητες από ξερόχορτα, κλαδιά και ρητίνη σε συνδυασμό με την έλλειψη υγρασίας του εδάφους και τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών.
> Τις διαμαρτυρίες κατοίκων και συλλογικών φορέων του δήμου Λιοσίων για την παραχώρηση από τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής έκτασης 10 περίπου στρεμμάτων στη θέση Λιούγκο της περιοχής της Πάρνηθας, προκειμένου να ανεγερθούν εγκαταστάσεις και ο χώρος να λειτουργήσει ως σκοπευτήριο, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Υπογραμμίζεται ότι η Πάρνηθα έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, έχει ανακηρυχθεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σύμφωνα με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, κρίνεται μη επιτρεπτή η ύπαρξη και λειτουργία σκοπευτηρίου στην περιοχή.
> Για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων των μεγάλων πόλεων ζητά εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ερωτά αν γίνονται έλεγχοι στις ρυπογόνες πηγές των αιωρουμένων μικροσωματιδίων για τον προσδιορισμό της ρύπανσης, ποια τα αποτελέσματά τους και ποιες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Επιπλέον ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να προωθηθούν για τον περιορισμό των επιπέδων των αερίων ρύπων, τουλάχιστον εντός των επιτρεπομένων ορίων της ΕΕ, ώστε να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των μεγαλουπόλεων της χώρας μας και να μην κινδυνεύει η υγεία τους.
> Να δοθούν στους κτηνοτρόφους που υπήρξαν θύματα εναρμονισμένων πρακτικών τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους συμμετέχοντες στο καρτέλ στο γάλα ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Κ. Τσιάρας, Ν. Σταυρογιάννης, Μ. Γιαννάκης, Α. Καρπούζας, Κ. Μπαντουβάς, Γ. Βαγιωνάς, Β. Μπουζάλη, Ε. Κωνσταντινίδης και Π. Φουντουκίδου. Επικαλούνται απάντηση της επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχετικό ερώτημα, ότι οι ζημιωθέντες μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των γαλακτοβιομηχανιών, παρατηρούν όμως ότι δύσκολα υπό τις παρούσες συνθήκες κάποιος κτηνοτρόφος θα προσέφευγε μεμονωμένα εναντίον γαλακτοβιομηχανίας.
> Αβέβαιο είναι το μέλλον για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της Ελευσίνας, της Μάντρας, της Νέας Περάμου και της Μαγούλας, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου.
Τονίζει ότι οι αλλαγές στο καθεστώς χρηματοδότησης και λειτουργίας των προνοιακών δομών των δήμων από τον Σεπτέμβριο του 2008 μειώνει σημαντικά το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους για τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
> Με τους χειρότερους οιωνούς προβάλλει το 2008 για τον ελληνικό τουρισμό, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης. Αναφέρει ότι για πρώτη φορά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων κρούει ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου και μιλά για μη συγκυριακά φαινόμενα, καλώντας σε εγρήγορση ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο, που απασχολεί πάνω από 800.000 εργαζομένους και θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς στυλοβάτες της οικονομίας μας.
> Να ενταχθούν οι κλάδοι Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, επειδή η φύση και το περιβάλλον της εργασίας του κλάδου περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φυσικών, χημικών βιολογικών και άλλων παραγόντων που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλειά τους.
> Για την εγκατάλειψη της χρηματοδότησης της Ορχήστρας των Χρωμάτων από το υπουργείο Πολιτισμού διαμαρτύρεται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. Επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση της Ορχήστρας από το ΥΠΠΟ προβλέπεται από τον ιδρυτικό της νόμο κι ενώ η επιδότηση ήταν μέχρι πρότινος σταθερή και ανερχόταν στο ποσό των 1.600.000 ευρώ ετησίως, το 2007 οι δόσεις έφτασαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μειωμένο το συνολικό ποσό, ενώ για το 2008 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί.
> Απειλή για την υγεία των πολιτών θεωρεί τους παράνομους καταυλισμούς των μεταναστών στην Πάτρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Βέρρας. Αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την κινητή ιατρική μονάδα της οργάνωσης «Γιατροί του κόσμου», που βρέθηκε κοντά στους λαθρομετανάστες και τους υπέβαλε σε αιματολογικές εξετάσεις, από τα 250 άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο, περίπου οι 150 αντιμετωπίζουν δερματολογικές παθήσεις και σε πολλές περιπτώσεις μεταδιδόμενες, όπως η ψώρα.
> Να καταβληθεί αναδρομική τιμητική σύνταξη σ’ όλους τους καλλιτέχνες και λογοτέχνες, μετά την κατάργηση της προϋπόθεσης που έθετε ο προηγούμενος νόμος «να υπάρχει ασφάλιση για κυρία σύνταξη με την ιδιότητα του καλλιτέχνη για ένα πλήρες έτος», ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός και
Άννα Φιλίνη.
> Τι άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία από τα σούπερ μάρκετ σε βάρος των ορυζοπαραγωγών, αλλά και των καταναλωτών, και οι λιανικές τιμές να διαμορφώνονται με βάση το κόστος παραγωγής, αλλά και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που πλήττονται από την ακρίβεια, ερωτά τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.
> Την παρέμβαση των υπουργών Απασχόλησης και Οικονομίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας κατά τη διαδικασία εθελουσίας εξόδου στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ ΑΕ) με τη θέληση των εργαζομένων και χωρίς βίαιες και αυθαίρετες απολύσεις, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
> Για τις υπέρογκες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 100%, διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Λεβέντης, την ώρα, όπως υπογραμμίζει, που «οι αυξήσεις που δόθηκαν σε μισθούς και συντάξεις είναι της τάξεως του 3%».


Σχολιάστε εδώ