Να μην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τη Συνθήκη της Λισσαβώνας!

Με επιστολή που έστειλε στις 6 Μαΐου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (με κοινοποίηση και στον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Γ. Ραγκούση) ο Αλ. Μητρόπουλος ζητά:
• Να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πρώτα σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
• Να απορριφθεί επί της ουσίας από το ΠΑΣΟΚ αυτή η νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Έτσι, υπογραμμίζει ο Αλ. Μητρόπουλος, μπορεί να γίνει «η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην κινηματική λογική και φύση». Επισημαίνει επίσης ότι με μια τέτοια πρωτοβουλία «θα ενεργοποιηθεί η απονεκρωμένη οργανωτική μας βάση» και το ΠΑΣΟΚ «θα αναθαρρήσει τη μελαγχολική και αμήχανη κοινωνία».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π»:
• Μέχρι σήμερα ο Αλ. Μητρόπουλος δεν έχει λάβει καμιά απάντηση στην επιστολή του.
• Την επιστολή-παρέμβασή του φέρονται διατεθειμένοι να συνυπογράψουν περί τα 30 ακόμα μέλη του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Σύντροφε Πρόεδρε,
Η ανάγκη κηδεμονίας των σοσιαλιστικών-κοινωνικών ιδεών στη σχηματιζόμενη, πλέον, ενότητα των κυριαρχούμενων στρωμάτων είναι ορατή απʼ όλους. Συνακόλουθα, είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στην κινηματική λογική και φύση. Έτσι θα προκύψει η πολιτικοϊδεολογική και προγραμματική αντιστοίχηση, σʼ αυτήν τη νέα λαϊκή συσπείρωση και κατεύθυνση, που δεν εκφράζεται ακόμη αυθεντικά και αξιόπιστα.
Προαπαιτούμενο όμως της ελπιδοφόρας αυτής πορείας, που εύλογα θα συνεπιφέρει και τη δραστηριοποίηση των οργάνων, αλλά και τη διάταξη όλων των μελών τους στους κινητήριους μοχλούς της λαϊκής ενημέρωσης, είναι η ύπαρξη και επεξεργασία ευκρινών θέσεων, κυρίως επί των μεγάλων ζητημάτων της εποχής μας. Μεταξύ αυτών, προέχουσα θέση έχει η νέα Συνθήκη της Λισσαβώνας, που -μετά την εύγλωττη αποβολή του τίτλου της «Συνταγματικής Συνθήκης», ωσάν να μην πρόκειται περί του ιδίου περίπου κειμένου («… η Συνθήκη είναι Συνταγματική και είναι η ίδια», διαβεβαιώνει ο αρχιτέκτονάς της Ζισκάρ Ντʼ Εστέν, «απλώς βάλαμε τα εργαλεία σε διαφορετική θέση στην εργαλειοθήκη…»)- περνά με συνοπτικές διαδικασίες από τα κοινοβούλια και κυρώνεται ερήμην των «εχθρών»-λαών, σύμφωνα άλλωστε και με τη γνωστή σύσταση Μπαρόζο να αποφεύγονται τα δημοψηφίσματα.
Έτσι, σε μια σειρά χωρών και παρά τις αντίθετες εξαγγελίες των ηγετών τους (Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γαλλία κ.ά.), η Συνθήκη δεν αξιώθηκε ευρείας συζήτησης και λαϊκής ετυμηγορίας, κάτι που είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη σμίκρυνση, έστω, του τεράστιου δημοκρατικού ελλείμματος το οποίο υπάρχει στη λήψη των αποφάσεων της τεχνοδομής της ΕΕ. Η απόρριψη της πρώτης της εκδοχής από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς πολίτες, μετά από εκτεταμένη και σε βάθος δημόσια συζήτηση, αντί να γίνει εφαλτήριο ενός νέου γύρου γνήσιων λαϊκών διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων, οδήγησε σε περαιτέρω αυτοποιητικές (κλειστές) τακτικές.
Είναι καιρός, ως εκ τούτου, να αρχίσει η κρίσιμη συζήτηση που θα ανατρέψει την κυρίαρχη αντίληψη (αυτονόητη για τη συντηρητική παράταξη, αλλά εύκολα μεταδοθείσα και στη δική μας) ότι οι πολιτικές ελίτ και οι συνοδοί-ειδήμονες γνωρίζουν καλύτερα από τον συντεταγμένο και δημοκρατικώς δρώντα λαό τα συμφέροντά του. Αυτή η αντίληψη, που τείνει να λάβει κύρος αναντίρρητου αξιώματος, επαγγελματοποίησε την πολιτική, απομάκρυνε το Κίνημα από τις αυθεντικές λαϊκές του καταβολές και δημιούργησε μια συστημική – συναινετική στελεχική διαστρωμάτωση αντιπροσωπευτικής ταξικότητας.
Εξάλλου, η προτεραιότητα που δίδει η ΕΕ στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές αρχές και προτάγματα, και κυρίως στον περιβόητο «ελεύθερο ανταγωνισμό», πιεζόμενη από τα διάφορα λόμπι που ενδημούν στις έδρες των οργάνων της, οδηγεί σε απορρυθμίσεις πολλών υποσυστημάτων του κοινωνικού κράτους και αποδομήσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων και των δομών παραγωγής και διανομής των δημοσίων αγαθών. Αυτή η ροπή, που ενισχύεται και με την ερμηνεία των αρχών αυτών από το ΔΕΚ, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη χώρα μας και στον πλέον δύσπιστο πολίτη με την περιπέτεια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Γιʼ αυτό σας προτείνουμε την έναρξη μιας μεγάλης και απροκατάληπτης συζήτησης για την Ευρωπαϊκή (Συνταγματική κατʼ ουσίαν) Συνθήκη. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει πρώτα στο Εθνικό Συμβούλιο. Τα μέλη του, και κυρίως τα εκλεγμένα από τη διαπορούσα βάση του Κινήματος, έχουν να εισφέρουν πολλά στην κατανόηση της φύσης, αλλά και των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών κειμένων.
Επιθυμούν να συμβάλουν στη συγκρότηση μιας εναλλακτικής πορείας ευρωπαϊκής ενοποίησης, αντίστοιχης των αναγκών και επιθυμιών των λαών. Είναι ευνόητο ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να οργανωθεί με κάθε σοβαρότητα και λεπτομέρεια, με συγκρότηση τεκμηριωμένων εισηγήσεων και τοποθετήσεων, με άνεση χρόνου για τη γνωστοποίηση τυχόν αντιεισηγήσεων, με συνθήκες δηλαδή που θα οδηγήσουν σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνεπές προς τις κοινωνικές μας αρχές κείμενο συμπερασμάτων και προτάσεων προς τον ελληνικό λαό και τους ευρωπαίους πολίτες.
Έχουμε τη γνώμη ότι η κίνηση αυτή προς τη διαμόρφωση του μέλλοντος ιδεολογικοπολιτικού χωροχρόνου θα ενεργοποιήσει, μαζί με άλλες δράσεις και αποσαφηνίσεις που θα σας προτείνουμε στο μέλλον, την απονεκρωμένη οργανωτική μας βάση και θα αναθαρρήσει τη μελαγχολική και αμήχανη κοινωνία με την ελπίδα ότι υπάρχουν πάλι δυνάμεις εξουσίας που αντιλαμβάνονται τα μηνύματα (λαϊκά) των καιρών.
Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας
Με εκτίμηση και αγάπη
Αθήνα 6-5-2008
ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ»


Σχολιάστε εδώ