Ναι στο χασίς, όχι στη θητεία

Τα οργανάκια της παγκοσμιοποίησης αντιληφθήκανε ότι σκύψαμε το κεφάλι και βαράνε στον σβέρκο. Αντίδραση δεν υπάρχει, θεσμοί δεν λειτουργούν, χασίς ταΐστε τα νιάτα με την προτροπή δύο αρχηγών κομμάτων. Απίστευτο, δύο αρχηγοί τάχθηκαν υπέρ της ελεύθερης διακίνησης του χασίς και ακόμα η κοινωνία τούς ανέχεται. Ο νεώτερος μάλιστα ευτυχώς που αποκάλυψε γρήγορα το αληθινό του πρόσωπο, για να ξέρουμε ότι εκτός από τις φαβορίτες έχει κι ακόμα ένα προσόν, θέλει ελεύθερα τα ναρκωτικά.

Oι θολοκουλτουριάρηδες, μόλις εξαγγέλθηκε η θητεία στα δεκαοκτώ, αιφνιδίως ξεχαρμάνιασαν και άρχισαν να φοβερίζουν θεούς και δαίμονες, αν τυχόν υλοποιηθεί το μέτρο της ισομεταχείρισης των νέων στις υποχρεώσεις τους για την Πατρίδα.

Όχι, φωνάξανε και τσιρίξανε. Θέλουμε αστράτευτους και λιποτάκτες! Τιμούμε μόνο τους ανυπότακτους και τους κομπιναδόρους. Δέκα χιλιάδες νέοι πήγαν στη βραδιά των ναρκωτικών στο Γεωπονικό. Όμως κανείς δε τόλμησε να μιλήσει για τη Μακεδονία. Η Μακεδονία όμως θέλει αντράκια και ψυχή και τέτοια δεν διαθέτουμε πια στην Ελλάδα, είναι είδος εν ανεπαρκεία. Μια και έγινε λόγος για τη θητεία στα δεκαοκτώ, θα ʼθελα με την εμπειρία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου να σας παρουσιάσω μερικές παραμέτρους από την εφαρμογή του μέτρου εκεί και μάλιστα επί πολλά χρόνια.

Θητεία πριν από τα Πανεπιστήμια
Οι μελέτες της Εθνικής Φρουράς δείξανε ότι το μέτρο της καθολικής στράτευσης έδιδε στους νεαρούς Εθνοφρουρούς μια γεύση δικαιοσύνης στη μεταχείρισή τους από την πολιτεία. Κανείς δεν παραπονείται, αφού το μέτρο είναι καθολικό χωρίς καμιά εξαίρεση. Ήτανε γενική η πεποίθηση όλων των κατά καιρούς ερωτηθέντων ότι τους ικανοποιούσε το γεγονός ότι άπαντες, φτωχοί και πλούσιοι, επώνυμοι και ανώνυμοι αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτή άλλωστε πρέπει να είναι και η φιλοσοφία του στρατού, που στην ουσία αποτελεί μια μοναδική αταξική κοινωνία. Αυτή η ισομεταχείριση λείπει από τον ελληνικό στρατό, γιʼ αυτό και είναι ένας σοβαρός λόγος που οι στρατεύσιμοι είναι παντελώς αδιάφοροι σε όλα. Η δικαιοσύνη για τον Έλληνα είναι απαιτητή σε βαθμό απίστευτο. Στην Κύπρο όλοι οι στρατεύσιμοι και των τριών κλάδων κατατάσσονται στα ίδια Κέντρα εκπαιδεύσεως. Αυτό ενισχύει την περί δικαιοσύνης εντύπωση και δεν χωρίζονται σε ορντινάτσες, βύσματα και λουφαδόρους. Το σπουδαιότερο όμως μήνυμα προς στρατεύσιμους και λοιπούς είναι ότι η πρώτη υποχρέωση του νέου είναι το προς την πατρίδα καθήκον. Η θητεία είναι εκεί διετής και έτσι δίδεται ο χρόνος στους νεαρούς εθνοφρουρούς να εκπαιδευθούν, να ωριμάσουν και να αυτοδιαλογισθούν στη χρήση του χρόνου για το μέλλον τους. Αναμφίβολα, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, το στρατεύσιμο προσωπικό της Εθνοφρουράς έχει μια εκπληκτική ομοιογένεια, που βοηθάει πάρα πολύ τον Στρατό στην αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων της στράτευσης και κύρια της εκπαίδευσης, χάριν της οποίας γίνεται η κατάταξη. Στην Ελλάδα γίνεται στράτευση χωρίς εκπαίδευση και αυτό δεν απασχολεί κανένα. Η αλήθεια είναι ότι και αντικειμενικά δεν μπορεί να γίνει εκπαίδευση, λόγω έλλειψης χρόνου, ανομοιογένειας προσωπικού, σπανιότητος των φαντάρων στα ανά την Ελλάδα ασκόπως διεσπαρμένα στρατόπεδα κ.λπ. Ακόμα και τα στρατόπεδα στη χώρα μας γίνονται με κομματική απαίτηση. Πολλοί μου λένε ότι οι Κύπριοι εφάρμοσαν αυτά τα μέτρα λόγω της πικρής εμπειρίας της εισβολής και της κατοχής. Δηλαδή, ανόητοι νεοέλληνες, μου λέτε ότι πρέπει να σοβαρευτούμε κι εμείς, μετά από εθνικό ατύχημα; Μπράβο σας, σωστά μας οδηγείτε προς τα εκεί.

Σπουδές
Οι νεαροί Κύπριοι που θα φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια κατατάσσονται μια φορά τον χρόνο, κάθε καλοκαίρι, περίοδο σχολικών διακοπών και όχι όπως στην Ελλάδα άλλοτε τέσσερις και άλλοτε έξι σειρές, όπως του κατεβάσει του εκάστοτε. Πριν από τη στράτευσή του ο νέος βάσει του καλοσχεδιασμένου προγράμματος φέρνει τα έγγραφα εξασφάλισης εγγραφής του στο μορφωτικό ίδρυμα της αρεσκείας του, από το οποίο έγινε αποδεκτός. Έτσι χωρίς ανησυχίες για το μέλλον, με την αφυπηρέτησή τους τα παιδιά οδεύουν προς τις σπουδές τους. Το σύστημα ασφαλώς έχει πολλές παραμέτρους, που δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ, μου κάνει όμως εντύπωση πως η Πατρίδα μου προσπαθεί να εφαρμόσει ένα μέτρο, χωρίς μελέτη και χωρίς να καλέσει έστω και για ένα απλό ερώτημα, αυτούς που έχουν εμπειρίες. Η έρευνα απέδειξε ότι οι Κύπριοι φοιτητές είναι οι καλύτεροι στα Πανεπιστήμια που φοιτούν. Είναι πιο σοβαροί, αντιμετωπίζουν ψυχραιμότερα τα πράγματα, έχουν καλύτερη κρίση λόγω ηλικίας και το πιο σοβαρό, σταδιοδρομούν καλύτερα. Πέραν αυτού επειδή ο στρατός είναι ένα κοινωνικό χωνευτήρι που αναπτύσσει τη συναδελφικότητα, τη συντροφικότητα, τις ισχυρές και άδολες φιλίες και την αλληλεγγύη-αλληλοβοήθεια, δίνει στους νεαρούς τα απαραίτητα στοιχεία αντιμετώπισης των μετέπειτα δυσκολιών. Γιʼ αυτό θα δούμε ότι οι Κύπριοι φοιτητές στη χώρα μας βοηθιούνται μεταξύ τους αξιοπρόσεκτα. Το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την πατρίδα τους είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο της προόδου του νησιού. Η φιλοπατρία στον νέο δίδεται είτε στο σχολείο είτε στον στρατό. Τι να πεις βέβαια στους εδώ που αυτά τα θεωρούν περιφρονητέα.

Προς αριστερούς και δεξιούς
Ακούστε, κύριοι, φτάνει πια το καραγκιοζιλίκι. Μέχρι και στα Σκόπια μάς πήρανε χαμπάρι και μας χλευάζουν. Ο στρατός δεν είναι ούτε της αριστεράς ούτε της δεξιάς, είναι του ελληνικού λαού. Και επειδή ανήκει στον λαό δεν μπορεί κανείς να τον πολεμά όπως και κανείς δεν τον έχει τσιφλίκι του. Σταματήστε να λαϊκίζετε και να ψαρεύετε σε θολά νερά. Σταματήστε πια αυτό το φοβερό παιχνίδι της διχόνοιας. Αριστεροί και δεξιοί, γεφυρώστε το χάσμα για να δει άσπρη μέρα η χώρα. Προτιμάτε το άδικο και ξεπεσμένο παρόν σύστημα στράτευσης, για να βολεύετε τα παιδιά σας και τους κομματικούς σας νεολαίους. Προτιμάτε να έχετε τη πατρίδα ανίσχυρη από ιδιοτέλεια. Η Άμυνα είναι η αξιοπρέπεια μιας χώρας. Η Άμυνα είναι το κύρος της χώρας. Αν δεν αγαπάτε και αν δεν πονάτε την Ελλάδα, τουλάχιστον λυπηθείτε την και μη τη παραδίδετε στη διεθνή περιφρόνηση. Δεν αξίζει αυτός ο ιστορικός αυτός τόπος μια τέτοια μεταχείριση. Βλέπετε ο θρασύς προς εμάς πρωθυπουργός των Σκοπίων, Γκρούεφσκι, πόσο δουλικός ήταν μπροστά στον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το στοιχείο που κάνει τον Γκρούεφσκι αναιδή και προκλητικό έναντι της Ελλάδος και δουλικότατο προς την Τουρκία; Αν δεν το καταλάβατε, είναι η δύναμη. Είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δείτε όμως εσείς όλοι που είχατε κατεβάσει τη φαεινή ιδέα της εξυπηρέτησης και του κατευνασμού της Τουρκίας βάζοντάς την στην ΕΕ, με τι νόμισμα σας πλήρωσε η Τουρκία. Είπε ο Γκιουλ ότι η Τουρκία θα στηρίξει τα Σκόπια εναντίον της Ελλάδος, όπως επίσης και για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Δεν μας υπολογίζουν πια.

Έκλεισε το θέμα
Οι εφημερίδες καταλλήλως προετοιμασμένες άρχισαν τα πύρινα δημοσιεύματα πολεμώντας τη στράτευση στα δεκαοκτώ. Με πηχυαίους τίτλους έγραψαν ότι οι στρατηγοί πιέζουν για στράτευση στα δεκαοκτώ. Παλιό κολπάκι για να παρασύρουν τους πολίτες και η αλήθεια είναι ότι έπιασε. Οι κομματικές νεολαίες ξιφούλκησαν. Στο πρωινάδικο της κρατικής τηλεόρασης κλήθηκε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος τα μάσησε. Ο τηλεπαρουσιαστής σέρβιρε τη γνωστή καραμέλα των επαγγελματιών οπλιτών που είναι απαραίτητοι δήθεν για το χειρισμό προηγμένων οπλικών συστημάτων. Είπε μάλιστα με ύφος ειδήμονος ότι ο Στρατός θα χάσει τους επιστήμονές του, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς κ.λπ. Μετά λόγου γνώσεως τον πληροφορώ ότι κανένας ΕΠΟΠ δεν μπορεί να χειρισθεί τη καρδιά ενός σύγχρονου οπλικού συστήματος, διότι απλούστατα δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο μόρφωσης. Το έζησα ιδιαίτερα στους S-300, που ήταν μια φοβερή εμπειρία. Όσο για τους επιστήμονες που θα χάσει ο στρατός, πρέπει να ξέρετε ότι ουδέν αναληθέστερο αυτού. Δεν ζούμε στην εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κοινωνία έχει προχωρήσει, όπως και ο στρατός. Ρίξτε μια ματιά στα στρατιωτικά νοσοκομεία και δείτε πού απασχολούνται οι νεαροί κληρωτοί γιατροί. Τότε θα σταματήσει το σαθρό αυτό επιχείρημα. Τα λέτε όμως αυτά για να επηρεάσετε την κοινή γνώμη και να ακυρωθεί το μέτρο. Και το επιτύχατε. Ο υπουργός έδωσε και τη χαριστική βολή, λέγοντας ότι η στράτευση στα δεκαοκτώ δεν θα φέρει περισσότερους στρατιώτες στο στράτευμα. Μένει κανείς κατάπληκτος. Δηλαδή όταν στρατευθούν όλοι οι στρατιώτες μιας ΕΣΣΟ και δεν υπάρχουν απαλλαγές ούτε φυγοστρατείες, πάλι κατά τον κ. υπουργό θα κατατάσσεται ο ίδιος αριθμός κληρωτών. Τις στατιστικές που λένε ότι μόνο το 50-60% υπηρετεί και οι υπόλοιποι διαφεύγουν δεν τις λαμβάνουμε υπόψη. Πάνω από 300.000 έχουν σε μια δεκαετία στρατολογικό πρόβλημα. Κύριε υπουργέ, το μέτρο της στράτευσης στα δεκαοκτώ, είναι δίκαιο, αποδοτικότατο, θα δώσει πνοή στην Άμυνα και θα υποχρεώσει τους υπεύθυνους να ασχοληθούν με την αποστολή τους, που είναι η εκπαίδευση των νέων. Το μέτρο όπου εφαρμόστηκε πέτυχε. Στο κάτω-κάτω κάντε ένα σεμινάριο να εκθέσουν οι έχοντες γνώση τις απόψεις τους. Δυστυχώς ο στρατός έχασε την ευκαιρία να σουλουπωθεί, γιατί ο υπουργός τη επομένη ακύρωσε το μέτρο.


Σχολιάστε εδώ