Με… δανεικά ζουν οι Έλληνες!

Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση σε αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα έχει χάσει και τη μάχη της ουσίας και τη μάχη της επικοινωνίας, αφού ελάχιστοι πείθονται απ’ τα επιχειρήματα ότι για το κύμα ακρίβειας φταίει αποκλειστικά σχεδόν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς ή ότι… έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα περιβόητα «41 μέτρα» που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Και αυτό μπορεί να της κοστίσει ακριβά, αφού αν δε γίνει κάτι αποτελεσματικό σύντομα, τότε κάποια στιγμή η λαϊκή δυσαρέσκεια θα ξεσπάσει και θα εκφραστεί και σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου…

Όπως προκύπτει απ’ την πανελλαδική έρευνα της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (ΠΙΝΑΚΑΣ 1):

– Το 53,1% αποδίδει την ακρίβεια στην κυβερνητική αδυναμία ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας.

– Μόνο το 32,9% έχει… πειστεί απ’ το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη.

– Επίσης το 12,3% αναφέρεται στο έλλειμμα σοβαρού καταναλωτικού κινήματος στη χώρα μας.

Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό (ΠΙΝΑΚΑΣ 2), τη στιγμή που ο υπερδανεισμός φαίνεται να ταλανίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, ότι στο ερώτημα αν για την κάλυψη βασικών αναγκών καταφεύγουν σε δανεισμό, αυτό το παραδέχεται μόνο ένας στους πέντε, δηλαδή το 20%. Αντίθετα το αρνείται το 79,8%, δηλαδή οι τέσσερις στους πέντε!

Απ’ αυτούς που δηλώνουν πως δανείζονται (ΠΙΝΑΚΑΣ 3), οι τέσσερις στους πέντε, το 79,5%, λέει ότι δανείζεται απ’ τις τράπεζες και το 19,8% ότι δανείζεται από φίλους.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του δανείου (ΠΙΝΑΚΑΣ 4), το 84,4% δηλώνει ότι καταφεύγει σε περικοπές εξόδων και το 13,2% ότι παίρνει νέα δάνεια.


Σχολιάστε εδώ