Μέτρα υπέρ των νοικοκυριών για να μη χάνουν τα σπίτια τους

Στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας, την υποχρεωτική διεξαγωγή πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε Ειρηνοδικεία με σφραγισμένες προσφορές, την καθιέρωση περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες έως ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επιδιώκουν νέο διακανονισμό με την τράπεζα.

Παράλληλα, είπε ότι εξετάζεται η διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων, η απαγόρευση κατάσχεσης για χρέη στο δημόσιο και τις τράπεζες οιουδήποτε μέρους του μηνιαίου μισθού όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ και η αύξηση του ποσού των 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ η κάθε ελληνική οικογένεια έχει αυξήσει τα προσωπικά της δάνεια κατά 10.000 ευρώ, ενώ έχει μειώσει τις καταθέσεις της κατά 1.000 ευρώ.

«Η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται από τη συνολική σας πολιτική», είπε στον πρωθυπουργό. Ακρίβεια από τη μια, καρτέλ τραπεζών που κερδοσκοπούν από την άλλη και, μαζί, δημιουργούν μια ανυπόφορη ομηρία του δανειολήπτη που, προσπαθώντας συνεχώς να ανακυκλώσει τα χρέη του, καταφεύγει σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό».

Την προηγουμένη, παρουσιάζοντας την πρόταση, η πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος για την Οικονομία Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι αυτή περιέχει «μέτρα με δόντια» όχι μόνο για την ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών από τη «μάστιγα της υπερχρέωσης» αλλά, παράλληλα, και για την ενίσχυση των μεσαίων και κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων και την τόνωση της ζήτησης και της οικονομίας, χωρίς να προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των τραπεζών.

Η Λούκα Κατσέλη καταλόγισε ευθύνες στη «λανθασμένη και ταξική κυβερνητική οικονομική πολιτική» που οδήγησε τα νοικοκυριά στη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, στην εξάντληση των αποταμιεύσεών τους και στην προσφυγή σε μεγάλη έκταση στον τραπεζικό δανεισμό.

Τα χρέη των νοικοκυριών σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα των γενικότερων αρνητικών εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας είναι ότι 30.000 στεγαστικά δάνεια της τελευταίας εξαετίας έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται και οι αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έχουν ξεπεράσει τις 100.000, σημειώνοντας αύξηση 20-22% το 2006 και 2007.

Εκτός από την απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επεκτείνει το μέτρο και στους εγγυητές. Στην περίπτωση που ο ίδιος ο οφειλέτης ή ο εγγυητής δεν ζουν στη μοναδική τους κατοικία, αλλά σʼ αυτήν ζουν η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα τους προβλέπεται ακύρωση της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού.

Ακόμα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει σειρά προνοιών με τις οποίες καταπολεμούνται τα κυκλώματα που λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς, μια κατάσταση που πέρα από τις οικονομικές της διαστάσεις έχει και κοινωνικό αντίκτυπο.

Στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ προτείνεται η σύσταση επιτροπής για να μελετήσει την εισαγωγή στο ελληνικό Δίκαιο της «πτώχευσης του καταναλωτή» που θα δίνει στους δανειολήπτες, όταν αντιμετωπίζουν μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής χρεών, μια «δεύτερη ευκαιρία» παρατείνοντας την αποπληρωμή των δανείων τους.

Προτείνει, επίσης, μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση, στην περίπτωση που η οφειλή τους διογκώνεται υπερβολικά και καθίσταται έτσι πολύ δύσκολη η διευθέτησή της και η ρύθμιση του θέματος των «πανωτοκίων» στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Επισημαίνεται ότι η Λούκα Κατσέλη έχει επανειλημμένα τονίσει τους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας μια κατάσταση «στασιμοπληθωρισμού», που φυσικά θα πλήξει ευθέως τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η επιδείνωση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει πυροδοτήσει ήδη τον προβληματισμό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τις οικονομικές και κοινωνικές της παρενέργειες, κυρίως αν σκάσει η «φούσκα» των στεγαστικών, η οποία στην Ισπανία έχει ήδη οδηγήσει σε κρίσιμο σημείο τα πράγματα.


Σχολιάστε εδώ