ΚΥΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΑ ΜΜΕ

Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις διαφόρων «αεριτζήδων» που πρόσκαιρα έστηναν κάποιες εφημερίδες για να κερδίσουν δουλειές. Τώρα όμως η κρίση είναι μεγαλύτερη και αφορά συνολικά όχι μόνο τον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και εκείνον του θεάματος.
Μεγάλα συγκροτήματα, όπως του ΑΝΤ1, προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων ή σε αθόρυβες απομακρύνσεις. Παράλληλα όμως, με την απόφαση για το κόψιμο των ελληνικών σειρών και την αντικατάστασή τους από καλύτερες και φθηνότερες ξένες, η ανεργία θα επεκταθεί και στους ηθοποιούς και τους λοιπούς εργαζόμενους στον χώρο της τηλεόρασης.
Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του ΔΟΛ. Αποφάσισε να κλείσει δύο περιοδικά που εκπαίδευσαν τους Έλληνες στις νέες τεχνολογίες, το «RAM» και το «HiTech», τα οποία τελικά θα υπενοικιάσει ο δημιουργός τους Θόδωρος Σπίνουλας. Οι εργαζομένοι στα περιοδικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προκειμένου να έχουν δουλειά και στη νέα υπό δημιουργία εταιρεία, εκλήθησαν να υποβάλουν παραίτηση και να μη διεκδικήσουν αποζημίωση. Έτσι ωφελείται και ο ΔΟΛ και ο Θ. Σπίνουλας υπενοικιάζει με άλλους όρους τα δύο περιοδικά.
Αυξάνονται οι άνεργοι
Πόσοι όμως είναι οι άνεργοι στον κλάδο; Η ΕΣΗΕΑ εκτιμά πως 135 μέλη της είναι άνεργοι. Όμως ο αριθμός είναι ουσιαστικά πολύ υψηλότερος, αφού δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτόν οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα Sportime και βέβαια όλοι εκείνοι που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ ή συνεργάζονται με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Και επίσης δεν περιλαμβάνονται εκείνοι που εργάζονται σε εφημερίδες οι οποίες δεν έχουν χρήματα να τους πληρώσουν. Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα αιτήματα των ανέργων δημοσιογράφων για τη χορήγηση επιδόματος.
Επιδοτούμενα σεμινάρια μόνο για μέλη
Στο μεταξύ ξεκινούν στις 19 Μαΐου τα επιδοτούμενα σεμινάρια των ΟΑΕΔ – ΕΣΗΕΑ – υπουργείου Απασχόλησης με τη συμμετοχή 91 ανέργων στο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, στο Αιγάλεω. Μεταξύ των συμμετεχόντων υπάρχουν και άνεργοι από τις εφημερίδες
«Sportime» και «Αθλητική», αλλά και από τον Planet, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι άνεργοι της εφημερίδας «Απόφαση». Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν έως και την περασμένη Τρίτη, υπάρχουν ακόμη 9 κενές θέσεις που μπορούν να πληρωθούν μέχρι την έναρξη των σεμιναρίων. Η επιδότηση ανέρχεται σε 720 ευρώ τον μήνα τα οποία καταβάλλονται μετά το τέλος του κάθε κύκλου. Ο πρώτος θα διαρκέσει δύο μήνες, ως και τον Ιούνιο, και ο δεύτερος 4 μήνες, από τον Σεπτέμβριο ως και τον Δεκέμβριο. Τα μαθήματα είναι 6ωρα, επί 5 ημέρες τη βδομάδα και στους συμμετέχοντες δίνεται βεβαίωση παρακολούθησής τους.


Σχολιάστε εδώ