ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Το ελάχιστο εισόδημα και ο ρόλος του Αντ. Σκυλλάκου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την κατ’ αρχάς συμφωνία των κομμάτων της Αριστεράς ότι θα υπερψηφίσουν και άλλες διατάξεις εκτός από το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, τη συζήτηση του προϋπολογισμού και τη μέριμνα για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να πουν «ναι» ο Περισσός και η Κουμουνδούρου και στη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ψηφιστεί, για να αφαιρέσει επιχειρήματα από το ΠΑΣΟΚ, που το είχε προτείνει, και ταυτόχρονα να δείξει την «πολιτική απομόνωση» στην οποία οδηγήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση με την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη διαδικασία.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που βουλευτές του ΚΚΕ άφηναν ανοιχτό στους διαδρόμους της Βουλής το ενδεχόμενο να ψηφίσουν «και μια δυο ακόμη διατάξεις» εκτός από τις τρεις για τις οποίες είχαν πει «παρών» στην Επιτροπή και τώρα προσανατολίζονται στο «ναι».
Το ποιες ακριβώς δεν έλεγαν, ίσως γιατί και οι ίδιοι δεν ήξεραν την κατάληξη που θα έχουν οι υπόγειες διαβουλεύσεις τις οποίες κάνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο έμπειρος Αντ. Σκυλλάκος, που από υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνεται πλέον βουλευτής, για να μπορεί να είναι εκείνος που θα έχει και θεσμικά τον ρόλο του συνομιλητή με την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής που ως τώρα ασκούσε άτυπα.
Το ποια θα είναι η κατάληξη θα το δούμε στην τελική ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη.
————–*—————
Ανακατεύουν την εσωκομματική «τράπουλα» στον Περισσό
Πολλές απορίες και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΚΚΕ να αντικαταστήσει τρεις βουλευτές του και μια ευρωβουλευτή δίνοντάς τους κομματικά αξιώματα.
Ορισμένοι μίλησαν για «πρωτοφανή απόφαση», κάτι, όμως, που δεν ισχύει, αφού επανειλημμένα το ΚΚΕ -το οποίο είναι το μόνο κόμμα που στην πράξη εφαρμόζει τη λίστα, αφού οι βουλευτές του βγαίνουν με κατευθυνόμενη σταυροδότηση- έχει αλλάξει στο μέσον της κοινοβουλευτικής θητείας τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Για παράδειγμα οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τον Ιούλιο του 1978 ο νεαρός τότε Δημήτρης Γόντικας, που σήμερα θεωρείται από τα ηγετικά στελέχη του Περισσού και είναι σύζυγος της Διαμάντως Μανωλάκου, η οποία μετατίθεται από την Ευρωβουλή στη Βουλή, είχε κληθεί από το κόμμα να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα στη Βʼ Πειραιά και να ορκιστεί στη θέση του ο Νίκανδρος Κεπέσης. Τότε επίσης είχε αντικατασταθεί στη Θεσσαλονίκη η παλαιά βουλευτής Μίνα Γιάννου από τον Δημ. Σαχίνη.
Αλλά και αργότερα ο αείμνηστος Λέων Αυδής παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Μπάμπη Αγγουράκη, ένα χρόνο μετά την εκλογή του το 1996 για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας όπως και το 2005 ο Γιάννης Πατσιλινάκος, που για να επαναδιεκδικήσει τον Δήμο Περάματος, έδωσε τη θέση του στη Βέρα Νικολαΐδου.
Αλλά και ο Αντ. Σκυλλάκος, η αναβάθμιση του οποίου φαίνεται να ήταν ένας από τους λόγους που έγιναν οι αλλαγές, έγινε πρώτη φορά βουλευτής στις αρχές του 1989 σε αντικατάσταση του συντοπίτη του Ηλία Παπαδημητρίου, ενώ και ο Τάκης Τσιόγκας, που τώρα φεύγει, περιοριζόμενος στον ρόλο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τον οποίο είχε από χρόνια, πρωτοέγινε βουλευτής το 2001 από ένα τέτοιο «ντόμινο» ανακατάξεων που έφερε η μετακίνηση του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Πατάκη από τη Βουλή στην Ευρωβουλή, για να πάρει εκεί τη θέση του παραιτηθέντα, λόγω διαφωνιών, Γιάννη Θεωνά.
Με άλλα λόγια, το ανακάτεμα της εσωκομματικής τράπουλας με μετακινήσεις στελεχών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τον Περισσό και το εύρος των αλλαγών αυτών δεν είναι τέτοιο, που να κάνει σοβαρά τα επιχειρήματα όσων προσπαθούν να τις συνδέσουν με τα σενάρια για την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από το τιμόνι του κόμματος.
————–*—————
Χαράς ευαγγέλια για το
«κλείδωμα» πολλών συντάξεων
O Μάιος εκτός από τη χαρά της άνοιξης, έφερε και τη… χαρά της σύνταξης για αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι συμπλήρωσαν αυτήν την περίοδο τον απαιτούμενο χρόνο για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Από τους υπολογισμούς που έκαναν οι γνωρίζοντες προκύπτει ότι ξεπερνούν τους 100 οι βουλευτές που βρίσκονται στη δεύτερη θητεία τους και χρειάζονταν αυτό το επτάμηνο για να συμπληρώσουν την τετραετία που τους εξασφαλίζει ότι θα πάρουν σύνταξη.
Είναι κυρίως όσοι εκλέχθηκαν πρώτη φορά το 2004 και ζούσαν με την… ανασφάλεια που δημιούργησαν οι φημολογίες ότι η κυβέρνηση στόχευε, για να «χρυσώσει το χάπι» του Ασφαλιστικού για τους υπόλοιπους πολίτες, να κάνει οκταετία τον χρόνο κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Τώρα όλοι οι προ τετραετίας εκλεγέντες για πρώτη φορά που παραμένουν εν ενεργεία είναι δυνάμει συνταξιούχοι, ενώ το ίδιο ισχύει και για αρκετούς επανεκλεγέντες το 2007 που από την πρώτη τους θητεία δεν είχαν κλείσει την τετραετία, αφού οι θητείες της Βουλής σχεδόν ποτέ δεν είναι τετραετείς και για τη σύνταξη απαιτείται και δεύτερη.
Λέγεται μάλιστα στους διαδρόμους της Βουλής ότι οι αντικαταστάσεις των δύο από τους τρεις βουλευτές του ΚΚΕ έγιναν σε αυτή τη χρονική περίοδο και με αυτό το κριτήριο, αφού τόσο η Ελπίδα Παντελάκη, που είχε βγει πρώτη φορά το 2004, όσο και ο Δήμος Κουμπούρης, που είχε άλλη μια «κολοβή» θητεία το 1993, μόλις πρόλαβαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σε βουλευτική σύνταξη.


Σχολιάστε εδώ