Θα περάσουμε τις συμπληγάδες με οποιοδήποτε κόστος!

Αυτήν την περίοδο τα μείζονα θέματα ανοίγουν ή προχωρούν με βήματα πιο γοργά, κάτι που δημιουργεί συγκρούσεις και προοιωνίζεται αδιέξοδα.

– Όσον αφορά τη συνεργασία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom, η ουσιαστική εκχώρηση του μάνατζμεντ στη γερμανική εταιρεία δεν δημιουργεί μόνον κλυδωνισμούς στην αγορά, αλλά διχάζει και τα κυβερνητικά στελέχη, που έχουν διαμορφώσει την άποψη πως όλα «έγιναν πολύ πρόχειρα».

Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει τις συμπληγάδες και να προωθήσει τη συνεργασία. Όπως πολύ χαρακτηριστικά τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος, «δίνουμε εξετάσεις πυγμής για το θέμα αυτό και γι’ αυτό θα περάσει οπωσδήποτε, με όποιο κόστος»…

– Το θέμα της Ολυμπιακής έχει φτάσει πλέον στην τελική ευθεία. Έτσι, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός από σήμερα, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Έως και τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να έχουν γίνει οι σχετικές πρώτες συζητήσεις», τόνιζε αρμόδιο στέλεχος και συμπλήρωνε πως «εάν και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν προχωρήσουμε με σταθερά γρήγορα βήματα, τότε οι κυρώσεις θα είναι βαριές από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

– Η κυβέρνηση θεωρεί πως στο θέμα της εκμετάλλευσης των λιμανιών τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Πιστεύει ότι θα πρέπει μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο να καταλήξουν οι αρμόδιοι φορείς στην εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ιδιώτες. Κι αυτό διότι η μέχρι σήμερα διαχείριση μόνον ζημίες έχει επιφέρει, εξαιτίας ενός περίεργου «καθεστώτος διαχείρισης των λιμανιών από εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους έτρωγαν με χρυσές μασέλες και δεν προσέφεραν αυτά που έπρεπε». Η κυβέρνηση φοβάται τις κινητοποιήσεις, γι’ αυτό και θα προχωρήσει πολύ γρήγορα μέσα στις επόμενες ημέρες σε αποφάσεις, ώστε να μη γίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

– Οι μαύρες τρύπες πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο. Αν και οι ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν, το Μαξίμου ανησυχεί για τη… συνέχεια, καθώς τους δύο επόμενους μήνες ή θα ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα οργανισμών και υπουργείων για πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνονται αναγκαίες, ή θα… προκύψουν συγκρούσεις με απρόβλεπτες όχι μόνον οικονομικές αλλά και πολιτικές (εσωκυβερνητικές) συνέπειες…

– Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας είναι μια νέα πραγματικότητα πολύ δύσκολη. Ο αριθμός των δήμων θα μειωθεί σε πρώτη φάση κατά το ήμισυ σχεδόν και των νομαρχιών κατά τα δύο τρίτα. Αυτό θα δημιουργήσει ανακατατάξεις στην περιφέρεια, με επιπτώσεις που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα υπό σχεδιασμόν θέματα που συζητούνται είναι πολλά και φυσικά από τώρα διατυπώνονται ενστάσεις όσον αφορά:

– Την πρακτική τους σημασία, για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσουν οι α΄, β΄, γ΄ δήμοι και κατά πόσο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ή να… μοιραστούν τα τοπικιστικά προβλήματα.

– Την πολιτική και κομματική σημασία τους, καθώς ορισμένοι δήμαρχοι που εκλέγονται με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας αντιδρούν, με βάση τις πληροφορίες που έχουν, υποστηρίζοντας ότι οι σχεδιάζοντες δεν έχουν υπολογίσει καλά τις κομματικές ισορροπίες και η κυβερνητική παράταξη θα χάσει μέρος των δυνάμεών της, δεδομένου ότι ως πρώτα συγκριτικά στοιχεία ελήφθησαν η παραγωγικότητα και η διοικητική δομή και όχι το κομματικό συμφέρον σε σχέση με τις περιφέρειες, τους επηρεασμούς και τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων.

– Στα θέματα περιβάλλοντος και στο τι πρόκειται να γίνει με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε ένα σήμα, μια ενέργεια που να δίνει απαντήσεις για το μείζον θέμα της συνθήκης του Κιότο. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση νιώθει εκτεθειμένη. Υπό την έννοια αυτή θα πρέπει να κοπάσουν οι διενέξεις μεταξύ Σουφλιά – Δήμα και να υπάρξει ένα σχέδιο αποκατάστασης της… περιβαλλοντικής τάξης, καθώς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν θέλει με κανέναν τρόπο να κάνει ένα βήμα πίσω και να… μοιράσει προς όφελος της κυβέρνησης αλλά και του… περιβάλλοντος το υπουργείο του.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο θα δώσει ιδιαίτερη σημασία η κυβέρνηση και θα επιδιώξει να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα πριν από τον Σεπτέμβριο είναι οι λεγόμενοι «κοινωνικοί σχεδιασμοί της καθημερινότητας».

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν ορισμένοι προγραμματισμοί για ενέργειες που θα έχουν στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών, είτε στο θέμα της πάταξης της γραφειοκρατίας είτε σε θέματα ασφάλειας είτε σε θέματα ικανοποίησης παγίων αιτημάτων ασθενέστερων τάξεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργάζονται ήδη τρία υπουργεία της κυβέρνησης (Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και Απασχόλησης).


Σχολιάστε εδώ