Η κοινωνική αντιπολίτευση

Η κρατούσα κατάσταση ουδόλως απειλείται από την αυστηρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθότι η διαπάλη στο πολιτικό εποικοδόμημα κυρίως παράγει εντυπώσεις που έρχονται και παρέρχονται με την αλλαγή της θεματολογίας που επιτάσσει η επικαιρότητα. Η πραγματική απειλή για την κρατούσα κατάσταση προέρχεται από τους κόλπους της κοινωνίας, όπου ήδη συγκροτούνται κοινωνικές συνιστώσες με σαφή αντικυβερνητική αιχμή. Η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, που συνεχώς εντείνεται και διευρύνεται καθώς και τα πάγια προβληματικά χαρακτηριστικά στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας και στον τομέα της «ασφάλειας» συγκροτούν το εκρηκτικό σκηνικό που πυροδοτεί την πάγια δυσαρέσκεια της κοινωνίας των πολιτών.

• Το πότε η κοινωνική δυσαρέσκεια θα μετασχηματιστεί σε αντικυβερνητική πολιτική συμπεριφορά είναι θέμα χρόνου – και τότε τα πολιτικά δεδομένα θ’ αλλάξουν άρδην. Δυστυχώς για την κρατούσα κατάσταση, εκτός από τα φτωχά νοικοκυριά, που διαχρονικά βρίσκονται αντιμέτωπα με την οικονομική δυσπραγία, σήμερα και ευρύτερα τμήματα της μεσαίας τάξης αδυνατούν να υπερασπιστούν το βιοτικό επίπεδο που είχαν κατακτήσει και ήδη έχουν οδηγηθεί στην παγίδα της τραπεζικής υπερχρέωσης. Επιπροσθέτως τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης πλήττονται τόσο από την υπερφορολόγησή τους, όσο και από τις αυξήσεις των υπηρεσιών, τις οποίες πάγια χρησιμοποιούν, όπως για παράδειγμα τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Έτσι διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση, με τα νοικοκυριά να μη «θέλουν να ζήσουν όπως ζουν» και ως εκ τούτου να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση κοινωνικής αντιπολίτευσης.

• Κατά κανόνα η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι επακόλουθο της συμπαράταξης της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης – κι ακριβώς αυτήν τη συμπαράταξη για να την αποτρέψει η κυβέρνηση Καραμανλή οφείλει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από την οικονομική συμπίεση. Όπως πρέπει να πάρει μέτρα ανασυγκρότησης της μεσαίας τάξης, που βίαια οδηγείται στην «προλεταριοποίηση». Εδώ τα μέτρα είναι ορατά κι έχουν να κάνουν με την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης των μεσαίων νοικοκυριών. Το ερώτημα είναι αν θέλει κι αν μπορεί η κρατούσα κατάσταση να κάνει κάτι πριν συμβεί το αναπόφευκτο…


Σχολιάστε εδώ