Η αλήθεια δεν… αποστατεί, κύριε Μητσοτάκη…

Ο… βιασμός της Ιστορίας δεν πέρασε και, όπως πολύ εύστοχα έγραφαν τα «Νέα», «Αποστάτησε και από την Ιστορία». Ακόμη και η… βοήθεια που έφερε (Ευάγ. Βενιζέλος και Νικ. Κωνσταντόπουλος), παρά τη νομιμοποίηση της φαρσοκωμωδίας, δεν μπόρεσε να του προσφέρει αυτά στα οποία ποντάριζε για να αλλάξει την αδυσώπητη πραγματικότητα των γεγονότων εκείνων που έχουν στιγματίσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο βασιλικό πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε ακριβά στην πορεία της χώρας, αφού άνοιξε την πόρτα στη Δικτατορία.

Με αδιαφορία ο κόσμος αντιμετώπισε το Συμπόσιο της Αποστασίας και από τα σχόλια που γράφτηκαν ήταν πολύ περισσότερα τα αρνητικά από τα θετικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτικός κόσμος σύσσωμος έστρεψε την πλάτη. Ακόμη και το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, τον αγνόησε! Μόλις τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές έδωσαν το παρών. Ούτε ένας από τους καραμανλικούς βουλευτές δεν πήγε! Με πρώτο απόντα τον πρωθυπουργό και αρχηγό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Κανείς και από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον ΣΥΝ). Προκάλεσε ερωτηματικά η παρουσία του Μανώλη Γλέζου. Για τον Λεωνίδα Κύρκο θεωρήθηκε αυτονόητη. Ποιος ξεχνά τους δεσμούς του ’89 και εκείνα τα κεφτεδάκια της Μαρίκας στη Γλυφάδα…

Κανένας -κι αυτό πρέπει να επισημανθεί- από τους ζώντες εκείνης της εποχής, που ανήκαν στο ίδιο στρατόπεδο με τον Μητσοτάκη, την Ένωση Κέντρου, και από την πρώτη στιγμή διαφοροποιήθηκαν, πήγαν κόντρα στους αποστάτες και συσπειρώθηκαν γύρω από τον Γεώργιο Παπανδρέου, δεν εμφανίστηκε στο συμπόσιο.

Ακούγοντας την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ένας που δεν έζησε εκείνα τα τραγικά γεγονότα όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ποδοπατήθηκε και ο χρηματισμός και η συναλλαγή και τα παζαρέματα ήταν τα μέσα για την απόσπαση βουλευτών από την Ένωση Κέντρου, σχημάτιζε την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης είναι ο αίρων τις αμαρτίες, ο περιβληθείς τον ακάνθινον στέφανον που τον σταύρωσαν ως νέο… Ιησού!

Για τίποτε δεν έφταιγε…

Κι όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οι Αμερικανοί ήθελαν με κάθε τρόπο να κλείσουν το Κυπριακό. Το «ΟΧΙ» του Γεωργίου Παπανδρέου στον Τζόνσον να συναντηθεί με τον τότε τούρκο πρωθυπουργό Ινονού οδήγησε στην ενεργοποίηση των σχεδίων ανατροπής του. Το είχε εκμυστηρευθεί στον αγαπημένο ιδιαίτερο γραμματέα του, τον Κεφαλονίτη Ανδρέα Μοθωνιό. Του είχε πει χαρακτηριστικά:

– Ανδρέα, να δούμε αν θα προλάβουμε να γυρίσω ως πρωθυπουργός…

Ήξερε τι μαγειρευόταν.

Και δεν έπεσε έξω. Τα γεγονότα που ακολούθησαν τον επιβεβαίωσαν πλήρως. Η ομάδα Μητσοτάκη, με την καθοδήγηση του Πάνου Κόκκα, Διευθυντή της ιστορικής «Ελευθερίας», είχε πάρει τις αποφάσεις της. Είχε τους δικούς της λόγους.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πολιτική, με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στην Πάτρα και το αγκάλιασμά του από 40 περίπου βουλευτές με αριστερές ρίζες, ο Μητσοτάκης και ο Κόκκας είδαν ότι αυτό που πριν θεωρούσαν όλοι ως αυτονόητο, ότι ο φυσικός διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου είναι ο Μητσοτάκης, με την εμφάνιση του Ανδρέα έπαψε να ισχύει, κι έτσι άρχισε η εσωκομματική υπονόμευση.

Όλα μετά ήταν θέμα χρόνου… Οι Αμερικανοί, βέβαια, ως συνήθως δεν αρκέστηκαν στην ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου και την αχρήστευση του Ανδρέα. Το μυαλό τους στην Κύπρο. Να ξεμπερδεύουν με τον Μακάριο…

Έτσι… γεννήθηκε η Αποστασία.

Ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης ότι το προσωπικό τίμημα των γεγονότων του ’65 το έχει καταβάλει. Ποιο ήταν; Μήπως δεν έγινε αρχηγός και πρωθυπουργός; Χρειάστηκε βέβαια να περάσει στην… καταραμένη Δεξιά! Ποιος από τους άλλους αποστάτες επέζησε πολιτικά;

Έπρεπε, λέει, να δεχθεί ο Γεώργιος Παπανδρέου την απαίτηση του παλατιού, να βάλει τον δικής του επιλογής υπουργό Άμυνας, τον Γαρουφαλιά της μπίρας Φιξ, δηλαδή να επιλέγει ο βασιλιάς τους υπουργούς κι όχι ο λαός, όπως επέλεγε τους κηπουρούς του…

Αν ο Κωνσταντίνος δεν είχε «πλάτες», είναι σίγουρο ότι δεν θα προχωρούσε σε ρήξη με τον Παπανδρέου. Άλλωστε το έδαφος είχε προετοιμαστεί με εκείνες τις τρεις άθλιες σε ύφος και επιχειρήματα επιστολές του Κωνσταντίνου προς τον Παπανδρέου. Ποιος τις μεθόδευσε; Τίνος ήταν ιδέα, ανεξάρτητα από εκείνον που τις έγραψε;

Και γιατί, κύριε Μητσοτάκη, ούτε στιγμή δεν έκανε πίσω ο Κωνσταντίνος, όταν είδε πού οδηγείται και ο ίδιος και η χώρα; Ποιος τον ενθάρρυνε ότι θα κερδίσει το παιχνίδι και θα απαλλαγεί οριστικά από τον Γεώργιο Παπανδρέου;

Η λύση Νόβα («γαργάλα τα γαργάλα τα») κυκλοφορούσε στους πολιτικούς διαδρόμους μήνες πριν. Και όπως παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ο Νόβας από την προηγουμένη είχε πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κωνσταντίνο. Ξεπερνάει ο… Αρχιερέας με βήμα ταχύ, λέξη δεν λέει ότι η ΕΡΕ με αρχηγό τον Παν. Κανελλόπουλο στήριξε τους αποστάτες να σχηματίσουν κυβέρνηση υπό τον Στ. Στεφανόπουλο (άνθρωπο του Λαμπράκη). Γιατί δεχθήκατε τότε, κύριε Μητσοτάκη, εσείς, ένας αριστερός, να κάνετε κυβέρνηση με τη Δεξιά, σπεύδοντας να ανταποκριθείτε στην… έκκληση που είχε κάνει τον Φεβρουάριο του ’65 ο Κανελλόπουλος από την πλατεία Κλαυθμώνος, «ανατρέψατε τον Παπανδρέου και εμείς θα σας στηρίξουμε», όπως κι έγινε;

Το περιβόητο μνημόνιο περί κυβέρνησης Κανελλόπουλου – Παπανδρέου ποιος το είχε και γιατί το διέρρευσε;

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι αν ζούσε ο Παύλος δεν θα είχε υπάρξει ρήξη του Γ. Παπανδρέου με τον θρόνο. Ξέχασε πάλι ο Μητσοτάκης την Ιστορία. Τη βία και τη νοθεία στις εκλογές του 1961 ποιος τη μεθόδευσε; Ο στρατηγός Δόβας, που ήταν ο πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο Δόβας δεν ήταν ο αρχηγός του Στρατιωτικού Οίκου του βασιλέα Παύλου; Γιατί δεν το… θυμήθηκε στην ομιλία του;

Μίλησε τέλος για… διαφάνεια ο κ. Μητσοτάκης. Ποιος; Αν είναι δυνατόν… Είπε ότι ποτέ στη ζωή του δεν είχε σχέση με το παρασκήνιο. Και γέλασαν όλοι μέσα τους… Αυτό κι αν είναι θράσος, θα είπαν…

Θα περίμενε κανείς ότι τώρα, στο τέλος του βίου του, ο κ. Μητσοτάκης θα ‘βρισκε τη δύναμη να πει την αλήθεια που ξέρει και θα αποκάλυπτε κάποια άγνωστα στοιχεία που θα έδιναν πειστικές απαντήσεις για εκείνες τις επιλογές του στις οποίες ένας επιπλέον παράγοντας που οδήγησε στη ρήξη ήταν και η διαμάχη των δύο εκδοτών, Λαμπράκη – Κόκκα.

Θα περίμενε ακόμη κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ζητούσε μια συγγνώμη για το κακό που έκανε στον τόπο από τον κόσμο που βασανίστηκε και ταλαιπωρήθηκε στα ξερονήσια και τις εξορίες, και από τη δημοκρατική παράταξη, που αν παρέμενε κυβέρνηση ίσως πολλά θα είχαν αποφευχθεί και κυρίως η τραγωδία της Κύπρου.

Αν η Κερκόπορτα δεν άνοιγε…

(Σημ. «Π»: Όλη την οργάνωση του Συμποσίου της Αποστασίας είχε η εγγονή του Μητσοτάκη, κόρη της Ντόρας, η Αλεξία Μπακογιάννη, η οποία έχει εταιρεία επικοινωνιών).


Σχολιάστε εδώ