ΕΛΑΪΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, LIDL… ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΪΣΑΝ!

Και λέμε ότι «φέρεται» γιατί υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι ποσότητες είναι πολύ μεγαλύτερες, έχουν ραφιναριστεί και έχουν διατεθεί ήδη στην αγορά, είτε συσκευασμένες σε συσκευασίες του 1 των 2 των 5 ή των 10 λίτρων, είτε σε κονσέρβες ψαριών, σε ντολμαδάκια, σε πατατάκια, σε έτοιμες σαλάτες, σε μαγιονέζες, σε φυτικά μαγειρικά λίπη, σε σοκολάτες και γλυκά, ακόμη και σε αρτοσκευάσματα.

Οι υποψίες για μεγαλύτερες ποσότητες βασίζονται στο γεγονός ότι κολοσσοί της αγοράς, όπως η πολυεθνική UNILEVER, δηλαδή στην Ελλάδα η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER AE, δεν είχαν ανάγκη να αγοράσουν από μεσάζοντες όπως οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ και ΜΑΝΟΣ ΑΕ, οι οποίες εισήγαγαν τη συγκεκριμένη παρτίδα των 3.000 τόνων νοθευμένο, επικίνδυνο, καρκινογόνο μεταλλαξιογόνο και τοξικό ηλιέλαιο.

Εκτός από την ΕΛΑΪΣ – UNILEVER, η οποία, αφού την «έδωσε» ο ΕΦΕΤ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει ποσότητες από την ύποπτη παρτίδα, συγκεκριμένα 251,9 τόνους, και η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ απέσυρε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, άλλους 682,66 τόνους από την ίδια παρτίδα. Μόνο αυτές οι δύο εταιρείες διαθέτουν στην ελληνική αγορά τα πιο επώνυμα προϊόντα φυτικών ελαίων, το ηλιέλαιο SOL και το ηλιέλαιο ΜΙΝΕΡΒΑ.

Η συνολική ποσότητα που προέρχονταν από την Ουκρανία ήταν 40.000 τόνοι, δηλαδή 7 καραβιές φορτίο. Κατέληξαν δε στη Γαλλία, από εκεί σε Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία, αλλά σε ποσότητες των 3 ή 3.500 τόνων. Τι απέγιναν οι υπόλοιπες ποσότητες; Γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτε!

Αργότερα, (η ενημέρωση έρχεται με το σταγονόμετρο), δηλαδή τρεις ημέρες μετά τη σχετική προειδοποίηση από τους Ελβετούς, ανακοινώνεται από τον ΕΦΕΤ ότι και η Lidl ΕΛΛΑΣ, η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, διακίνησε στη χώρα μας επιμολυσμένο ηλιέλαιο το οποίο όμως, προσέξτε, διακινήθηκε, μέσω του Βελγίου, από την εταιρεία Cargill Oil Packers, Prins Albertlaan 12, B-8870 Izegem, στην επιχείρηση Lidl ΕΛΛΑΣ και αφορά συσκευασμένο ηλιέλαιο συνολικής ποσότητας 356.400 L, με ημερομηνία λήξης 30–06-2009.

Δικαιώνονται δηλαδή οι υποψίες ότι εκτός από την ποσότητα των 3.000 τόνων από την Ελβετία ήρθαν στη χώρα μας και άλλες ποσότητες, αυτήν τη φορά μέσω Βελγίου.

Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται.

Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε άμεσα την επιχείρηση και απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων ποσοτήτων.

Τι μπορεί να έγινε; Ότι φάγαμε, φάγαμε από το καρκινογόνο ηλιέλαιο, το θέμα είναι ποιος φταίει και ποιος θα πληρώσει που κάθε λίγο και λιγάκι ο έλληνας καταναλωτής βρίσκεται αντιμέτωπος με απατεώνες – εγκληματίες που του σερβίρουν καρκινογόνα σκουπίδια για τρόφιμα, με μόνο στόχο το επιπλέον και τεράστιο κέρδος.

Οι κορυφαίες και επώνυμες αυτές εταιρείες, τις οποίες εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός εδώ και χρόνια να ταΐσει τα παιδιά του, γιατί δεν έλεγξαν νωρίτερα την ποιότητα του λαδιού που έβαλαν στα ράφια τους και μας το λένε τώρα;

Αν δηλαδή σε κάποια παρτίδα ένας τρελός είχε βάλει ισχυρή δόση δηλητηρίου, αρσενικού ας πούμε, τι θα γινόταν; Θα μας σκότωναν όλους;

Όχι δηλαδή ότι τα δηλητήρια που περιέχουν οι συγκεκριμένες παρτίδες ηλιέλαιου, μολυσμένου με λάδια αυτοκινήτου, δεν μπορούν να μας σκοτώσουν.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα επιμόλυνσης είναι σύμφωνα με τις αρχές 300 mg/kg-ppm και οι Γάλλοι προειδοποίησαν στις 23 Απριλίου για παρτίδα με 5790 mg/kg-ppm.

Και θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι οι Γάλλοι, πιθανόν και οι Έλληνες να είχαν εισάγει τη νοθευμένη παρτίδα από τον Φεβρουάριο ή ακόμη και τον Μάρτιο, κρατώντας την στις αποθήκες για να ακριβύνει η τιμή του ηλιελαίου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ποσότητες στην αγορά και όποιος περιμένει να υπάρξει μεγαλύτερη έλλειψη θα θησαυρίσει μόνο μ’ αυτό το κόλπο.

Βούιξαν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ότι η υπόθεση αυτή, η οποία απασχολεί και τη Γαλλία και την Ισπανία και την Ολλανδία και την Ιταλία, θυμίζει την υπόθεση των «νοθευμένων λαδιών στην Ισπανία το 1981, όπου εκατοντάδες πολίτες που τα κατανάλωσαν έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες υπέστησαν μεγάλη ζημιά στην υγεία τους.

Γιατί δεν μπορεί ο ΕΦΕΤ να εντοπίσει έστω ολόκληρη τη «φερόμενη» ποσότητα των 3.000 τόνων του ηλιελαίου που έφτασε με καράβια από την Ουκρανία στον Βόλο με παραστατικά από την Ελβετία («βρωμούσε» δηλαδή η δουλειά από μακριά);

Μα γιατί οι διάφοροι χονδρέμποροι και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, όπως οι 15 ελληνικές και η μία αλβανική που εντοπίστηκαν, δεν θέλησαν να συνεργαστούν ούτε να αφήσουν ίχνη για το πού πήγε τελικά το προϊόν και πώς έφτασε στον καταναλωτή.

Οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που εντόπισε ο ΕΦΕΤ και οι οποίες εμπλέκονται είναι:

ΕΛΤΡΟ ΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΣΠΡΕΧ ΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΟΥΣΤΑΚΑΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΧΑΡΝΑΙ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΑΕ ΛΑΡΙΣΑ

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ ΣΠΑΤΑ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΡΑΨΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ ΑΘΗΝΑ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Π. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΧΙΑΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η. ΚΟΚΟΛΙΝΑΚΗΣ ΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΓΡΟΤΥΠ ΑΒΕΕ ΛΑΖΟΧΩΡΙ ΒΕΡΟΙΑΣ

DESSINA BALKAN ΚΟΡΥΤΣΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΑΦΟΙ ΠΑΝ. ΜΠΑΚΤΑΛΙΑ ΑΕΒΕ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

ΣΕΦ ΑΒΕΕ ΤΥΡΝΑΒΟΣ

ΥΙΟΙ Γ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΟΕ

ΓΕΡΑΚΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΦΟΙ ΧΑΛΚΙΔΗ ΑΕΒΕ ΛΑΡΙΣΑ

ΕΛΕΜΧΟ ΑΕ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΑΘΗΝΑ

Αν αυτές οι επιχειρήσεις το έδωσαν το λάδι για να γίνουν κονσέρβες με ντολμαδάκια ή αν το πήραν εταιρείες για να κάνουν ρώσικη σαλάτα και τζατζίκι ή να το βάλουν σε φυτικά έλαια για μαγείρεμα ή το έβαλαν στα ράφια τους κάποια σούπερ μάρκετ, πού θα βρεθούν;

Πώς είναι δυνατόν να βρεθεί ποιος αγόρασε μια συσκευασία λάδι 2 λίτρων από ένα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι ή το Ίλιον;

Αφού η Γαλλία είχε ειδοποιήσει με «Alert» σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης όλες τις χώρες της Ευρώπης από τις 23 του μήνα, αφού το ίδιο έκανε και η Ισπανία 2 ημέρες μετά, γιατί στη χώρα μας δεν ήξερε κανείς τίποτα;

Προς τι η σιγή των αμνών; Αυτό άλλωστε είναι που ερευνά αυτήν την ώρα και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών που παρήγγειλε σχετική έρευνα για πιθανή βλάβη της υγείας των καταναλωτών από το μολυσμένο τηγανόλαδο.


Σχολιάστε εδώ