Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Επιτέλους άρχισαν να ξυπνάνε οι προύχοντες της Ευρωζώνης, παχυλότατα αμειβόμενοι με εισφορές των κρατών μελών. Προ ημερών ο πρόεδρος της Ευρωζώνης κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «δυστυχώς το κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη αυξάνεται με ταχείς και ανεξέλεγκτους ρυθμούς και η εξέλιξη αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων των κρατών μελών της Ευρωζώνης». Και κάλεσε τα οικονομικά επιτελεία των κρατών μελών να αποφύγουν κάθε σκέψη αύξησης της έμμεσης φορολογίας, όπως του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ώστε να μην επιβαρύνουν επιπλέον τον πληθωρισμό. Έτσι εξηγείται και η συνεχής διάψευση του ημετέρου κ. Αλογοσκούφη ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί στην αύξηση του ΦΠΑ. Περίμενε το ιερατείο της ΟΝΕ να χειροκροτήσει την απόφασή του για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Αλλά του ήρθαν ανάποδα. Η δήλωση όμως του Γιούνκερ είναι μια ξεκάθαρη ομολογία της αποτυχίας της ασκούμενης από την ΕΕ (και την ΟΝΕ) οικονομικής πολιτικής. Ο Γιούνκερ ξέχασε τον πληθωρισμό και θυμήθηκε έστω και αργά «το κόστος διαβίωσης», που αυξάνεται με ταχείς και ανεξέλεγκτους ρυθμούς, όπως μας λέει ο άρχοντας της Ευρωζώνης. Ποιος όμως δημιούργησε ανεξέλεγκτη αγορά, κύριε Γιούνκερ; Για τις ανεξέλεγκτες τιμές καταναλωτή τι έχουν τώρα να μας πουν οι νεοφιλελεύθεροι οπαδοί της θεωρίας της αυτορρύθμισης της αγοράς; Γιατί στους θαυμαστές της θεωρίας αυτής συγκαταλέγεται και ο κ. Αλογοσκούφης. Ας μαζέψουν τώρα, αν μπορούν τις ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς!

2 Η τιμή του ρυζιού έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τελευταία χρονιά και στη διεθνή αγορά αγγίζει τα 25 δολάρια οι 100 λίμπρες. Από την περσινή σοδειά οι μεγάλες σε παραγωγή χώρες (Κίνα – Βιετνάμ – Αίγυπτος) μείωσαν τις εξαγωγές ρυζιού για να διατηρήσουν ικανά αποθέματα, καθώς, όπως είναι γνωστό, το ρύζι αποτελεί βασικό είδος διατροφής για τον μισό περίπου πληθυσμό του πλανήτη μας. Καθόσον αφορά τις τιμές των δημητριακών και ειδικά του σταριού, οι αγορές παρουσιάζουν αστάθεια, ιδίως στην Ευρώπη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς πολύ χαμηλό, κυρίως α) οι περισσότεροι αγοραστές σε επίπεδο χονδρεμπορίου με τις αγορές τους έχουν ήδη καλύψει τις ανάγκες τους μέχρι τη νέα σοδειά και β) οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι πολύ καλές και ευνοούν την ανάπτυξη των σιτηρών της προσεχούς καλοκαιρινής παραγωγής σταριού, η οποία προβλέπεται αυξημένη. Και ένα άλλο ελπιδοφόρο σημάδι είναι ότι άρχισε ο προβληματισμός για τη σκοπιμότητα και χρησιμότητα για την παραγωγή βιοκαυσίμων από στάρι και ελαιούχους σπόρους. Και μάλιστα σε περιόδους έλλειψης επαρκών αποθεμάτων. Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος στην αγορά δημητριακών είναι και το γεγονός ότι η Ουκρανία ανακοίνωσε την κατάργηση των περιορισμών στις εξαγωγές σιτηρών. Λέτε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που με τα μελλοντικά συμβόλαια προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης και των τιμών του σταριού να θρηνήσουν μεγάλες απώλειες; Πολύ θα το ευχαριστηθώ. Γιατί το αξίζουν!

3 Θέλετε να δείτε πόσο καλά πηγαίνουν φέτος οι ελληνικές εξαγωγές σε νωπά φρούτα και λαχανικά; Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι 30-4-2008 οι εξαγωγές μας ήταν οι ακόλουθες: Μανταρίνια: 25.090 τόνοι έναντι 30.191 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πορτοκάλια: 191.042 τόνοι έναντι 212.821 κατά την ίδια περίοδο του 2007. Λεμόνια: 854 τόνοι έναντι 604 πέρυσι. Εδώ πήγαμε καλά – Γκρέιπ φρουτ: 684 τόνοι έναντι 1.154 τόνων την ίδια περσινή περίοδο. Ακτινίδια: 26.081 τόνοι έναντι 27.592. Αγγούρια: 21.313 έναντι 24.589. Μήλα: 16.235 τόνοι έναντι 18.970 τόνων πέρυσι. Στις εξαγωγές ελαιολάδου, τα ελληνικά προϊόντα αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τα ισπανικά σε επίπεδο τιμών. Έτσι οι Ιταλοί πελάτες μας δείχνουν αδιαφορία προς το παρόν για τα ελληνικά λάδια. Αν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς δεν ανακάμψουν οι εξαγωγές μας σε γεωργικά προϊόντα, τότε το 2008 η εξαγωγική μας δραστηριότητα θα παρουσιάσει μείωση πάνω από 15% έναντι του 2007. Και αυτά τα στοιχεία είχε άραγε υπόψη του ο κ. Αλογοσκούφης όταν μιλούσε για τη δυναμική της οικονομίας μας; Μήπως εννοούσε ότι για τον ΟΤΕ βρέθηκε αγοραστής;


Σχολιάστε εδώ