Δαίμων των δημαρχείων

***
Καλός ο συνδικαλισμός, δεν λέω, αλλά μερικές φορές η συμπεριφορά ορισμένων εργατοπατέρων ξεπερνάει τα όρια, με αποτέλεσμα να αγανακτούν ακόμη και οι εργαζομένοι. Υπάλληλοι του Δήμου Χολαργού μου λένε για το φαινόμενο ενός αρχισυνδικαλιστή που εργάζεται στην καθαριότητα χωρίς να έχει πιάσει σκούπα ποτέ στα χέρια του. Κυκλοφορεί με πολυτελές αυτοκίνητο, ακριβά ρούχα και κάθε μέρα περιγράφει στους συναδέλφους του πώς πέρασε την προηγούμενη νύχτα στα μπουζούκια. Τι σόι συνδικαλιστής είναι αυτός μόνο ο Θεός ξέρει. Επειδή όμως ακούγονται πολλά για τη χλιδή της καθημερινής του διαβίωσης, απλώς να θυμίσω ότι τα ίδια έκανε και ο συνδικαλιστής στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ξαφνικά πήραν χαμπάρι όλοι έκπληκτοι ότι λείπουν… τριάντα εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο. Τώρα που πήραν χαμπάρι το παλικάρι μας, μόνιμο φρουρό θα βάλουν από πίσω του.

***
Ένας ένας πηδάνε από τη βάρκα της παράταξης που διοικεί τον Δήμο Αγίου Δημητρίου. Ακόμη κι αυτοί που παίρνουν μισθό επειδή έχουν θέση εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καθημερινή διαχείριση του δημάρχου, που αντί να λύσει προβλήματα τα χειροτερεύει λόγω της έντονης πολιτικής ασχετοσύνης περί του ρόλου της αυτοδιοίκησης. Το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας που κάναμε από αυτήν τη στήλη για την απόφαση του τοπάρχη να αναθέσει σε ιδιώτη τη διοργάνωση έκθεσης βιβλίου, κατά παράνομο τρόπο, ξεσήκωσε την έντονη διαμαρτυρία του αντιδημάρχου Οικονομικών, έμπειρου εφοριακού, ο οποίος ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο ότι «όσοι παίρνουν αποφάσεις θα πρέπει νʼ ανοίξουν κανένα βιβλίο να διαβάσουν τους νόμους. Κάθε μέρα εκτιθέμεθα. Έχουμε γίνει ρεζίλι των σκυλιών». Φυσικά η απόφαση του τοπάρχη ανακλήθηκε ύστερα από αυτήν την εισήγηση. Μαθαίνω ότι σημαία αντίστασης στις μεθοδεύσεις του δημάρχου σηκώνει και η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Μαρία Αχουλιά. «Κάποιοι έχουν έρθει εδώ για να κονομήσουν. Εγώ δεν θα συνεργήσω σε τέτοιες καταστάσεις». Αυτά λέει μεταξύ άλλων η φιλτάτη Μαρία σε συναδέλφους της στο δημοτικό συμβούλιο. Με λίγα λόγια, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Άμα βγάλει την τετραετία αυτή η διοίκηση θα είναι θαύμα. Την καλύτερη ατάκα πάντως την έχει πει ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Χαμπεσής. «Άλλος εξελέγη δήμαρχος, άλλος αποφασίζει, άλλος κονομάει». Σοφή ρήση.

***
Με την υπʼ αριθμόν πρωτοκόλλου 1400/ 5/5/08 το Σώμα Επιθεωρητών των Υπηρεσιών Υγείας έστειλε στον δήμαρχο της πόλης την έκθεση-έλεγχο που έκανε και αφορούσε την ποιότητα υπηρεσιών των ΚΑΠΗ που υπάρχουν στον Δήμο Νίκαιας. Στην έκθεση αναφέρονται σοβαρές παραλείψεις που συντελούν στην άσχημη διαβίωση των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας που επιλέγουν να περνάνε μερικές ώρες της καθημερινότητάς τους στους χώρους αυτούς. Επί των παραλείψεων δεν περιμένω καμιά απολύτως παρέμβαση από τον αριστερό Μπενετάτο, αφού, όπως μου μεταφέρει υπάλληλος του δήμου που ήταν παρών, μόλις πήρε την έκθεση στα χέρια του είπε: «Την έκθεση μας την έστειλαν. Λεφτά έστειλαν;».

***
Έχω στα χέρια μου δεκατρείς μηνύσεις που έχει υποβάλει το αστυνομικό τμήμα του Δήμου Δάφνης σʼ έναν οίκο ανοχής που υπάρχει στην πόλη και λειτουργεί χωρίς άδεια. Οι μηνύσεις αυτές υποβλήθηκαν σε διάστημα μόνο ενός χρόνου. Το περίεργο είναι πως παρότι όλες έχουν κοινοποιηθεί και στον δήμο, για σφράγιση του «πολυκαταστήματος» ούτε κουβέντα να γίνεται. Ο δήμαρχος επειδή, όπως μου λένε, του αρέσει να περπατάει, έχει θεαθεί αρκετές φορές στο πεζοδρόμιο της εξώπορτας του «ανακουφιστηρίου». Μήπως μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει πού οφείλεται αυτή η άρνηση για σφράγιση, ακόμη και με κίνδυνο να κατηγορηθούν από τον Εισαγγελέα στελέχη της διοίκησης για παράβαση καθήκοντος;

***
Σε μια εφημερίδα… παγκόσμιας εμβέλειας δημοσιεύτηκε, για μια ακόμα φορά, μια προκήρυξη προϋπολογισμού 600.000 ευρώ που αφορά τη συντήρηση των σχολείων του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Η εφημερίδα εκδίδεται στον Δήμο Καλλιθέας. Ούτε καν στον Άγιο Δημήτριο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή από εργοληπτικές εταιρείες! Ε, ρε, σανίδα που χρειάζεται.

***
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βούλας, πρώην δήμαρχος Άγγελος Αποστολάτος, για το υπέρογκο κόστος ανακατασκευής της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου. Με το θέμα ασχοληθήκαμε επί δύο εβδομάδες με εκτενή σχόλια, τα οποία συζητήθηκαν και στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα οι αναφορές της εφημερίδας μας συμπεριλαμβάνονται και στο περιεχόμενο της μηνύσεως. Θυμηθείτε το, όταν θʼ ανοίξει το «καπάκι» αυτής της υπόθεσης οι μίζες της Ζήμενς θα είναι πταίσμα.

***
Σε ιδιωτική εταιρεία θʼ αναθέσει ο Δήμος Αμαρουσίου τη συντήρηση του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους που υπάρχουν στην πόλη. Αυτό ανακοίνωσε ο τοπάρχης Γιώργος Πατούλης. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με μια εισήγηση δύο σελίδων, καθορίστηκε και το οικονομικό ύψος του έργου, που υπολογίστηκε σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Η ανάθεση θα γίνει για οκτώ μήνες. Δεν ξέρω ποιος το εισηγήθηκε αυτό στον Γιώργη, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις. Τη μεγαλύτερη την εξέφρασε ο πρώην αντιδήμαρχος Τάσος Γιαννακόπουλος, που έχει εξελιχθεί σε πόλο σκληρής αντιπολίτευσης για τη διοίκηση. Χθεσινός φίλος, σημερινός εχθρός. Παλιό το έργο. Το έχουμε ξαναδεί.

***
Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Ωρωπού επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΕΑΒ, που βρίσκεται στα Οινόφυτα, προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο που διαχειρίζεται τʼ απόβλητα, αφού η μόλυνση του Ασωπού είναι πολύ σοβαρή. Τη συνάντηση αυτή επέβαλαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της πόλης, αφού το πρόβλημα με τη ρύπανση της περιοχής είναι πολύ μεγάλο. Είναι αλήθεια ότι ο τοπάρχης Γιώργος Γαβριήλ κάνει ιδιαίτερα σοβαρή προσπάθεια για να μετριάσει τους κινδύνους από τις βιομηχανίες της περιοχής. «Θα παρακολουθούμε κάθε μέρα τα εργοστάσια και τους τρόπους που αντιμετωπίζουν τα θέματα του περιβάλλοντος. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Θα κάνουμε όσες μηνύσεις χρειαστούν. Την υγεία μας δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν». Αυτά είπε ο δήμαρχος αμέσως μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας. Δήμαρχέ μου, προχώρα και μη μασάς από «πιέσεις» και απειλές.

***
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο Νέο Ηράκλειο, αφού έκρινε ότι πλέον η κατάσταση με τη διοίκηση του Σταύρου Γεωργόπουλου δεν πήγαινε άλλο. Ο Παντελής Βλασσόπουλος παραιτήθηκε και από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Τη θέση του πήρε ο Ανδρέας Χριστουλίδης, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την παράταξη Γεωργόπουλου ως ανεξάρτητος. Και όπως εξήγησε, έτσι θα παραμείνει και στο δημοτικό συμβούλιο. Οι λόγοι παραίτησης του Παντελή οφείλονται στο ότι αργούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις.

***
Με έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200. 000 ευρώ που απέσπασε από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο, θα πληρώσει τους εργαζομένους της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου, ο δήμαρχος Σπύρος Γεωργόπουλος. Ο δήμαρχος προέβη στην ενέργεια αυτή καθώς, ενώ γνώριζε, όταν παρέλαβε, πως η επιχείρηση ήταν καταχρεωμένη και με πολλαπλάσιους υπαλλήλους των απαιτούμενων, είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει καμιά απόλυση. Με 60 επιπλέον υπαλλήλους από εκείνους που χρειάζεται η επιχείρηση πώς να μην έχει οικονομικά προβλήματα και πώς να μη θέλει κάθε τόσο… οικονομικές ενέσεις;

***
Αληθεύει ότι τετρακόσιες προσλήψεις εποχικού προσωπικού ετοιμάζει ο Δήμος Αμαρουσίου; Ούτε ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει κάνει μαζεμένες τόσο πολλές προσλήψεις.

***
Για ποιον στο Μαρούσι κάποιοι κάνουν λόγο για «μεσιτική παράγκα» που έχει στήσει μέσα στον δήμο, κάποιοι άλλοι μιλούν για «πολλά πάρε δώσε» με οικονομικούς παράγοντες της πόλης, ενώ ορισμένοι μιλάνε και για «ευνοϊκή μεταχείριση» κάποιων που χρωστάνε στον δήμο τεράστια ποσά από πολεοδομικές παρανομίες;

***
Επανερχόμαστε στο θέμα της πρόσληψης του καθʼ όλα εκλεκτού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Πολιτιστικού Οργανισμού Αμαρουσίου. Ένα πουλάκι μέσα στον δήμο (!) μας ενημέρωσε ότι η μηνιαία αμοιβή του ανέρχεται σε έντεκα (11.000) χιλιάδες ευρώ! Ο καταξιωμένος συνθέτης θα έχει μόνιμη προσφορά στον δήμο; Ή τα χρήματα αυτά είναι μόνο και μόνο για μια συναυλία που θα δίνει τον χρόνο; Ερωτήματα που περιμένουν κάποιες απαντήσεις.

***
Με έκπτωση 1% δόθηκε η εργολαβία του έργου της αποχέτευσης στη Σαλαμίνα. Το ύψος του προϋπολογισμού είναι έντεκα εκατομμύρια. Μου έστειλαν τις οικονομικές προσφορές που κατέθεσαν οι τέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν. Απίστευτα πράγματα. Το έργο το πήρε η ΓΗΓΕΡΤΟΝ. Οι προσφορές μεταξύ τους έχουν διαφορά μερικά ευρώ. Εντελώς τυχαία. Ακόμα και η κόρη μου, που είναι δύο ετών, καταλαβαίνει ότι υπήρχε προσυνεννόηση πριν κατατεθούν οι προσφορές. Μόνο η επιτροπή αξιολόγησης δεν το κατάλαβε. Εξάλλου το ποσοστό έκπτωσης είναι αρκετό για να μείνουν όλοι «ευχαριστημένοι». Το γράφουμε αυτό σαν γεγονός, απλώς και μόνο για να μη νομίζουν κάποιοι ότι μασάμε τσουκνίδες από την πλαγιά της Βάρκιζας. Δεν ξέρω βέβαια τι άποψη έχει και ο Εισαγγελέας, αφού μου είπαν ότι κάποιοι φρόντισαν να του στείλουν τους φακέλους με τις προσφορές. Το μέλλον θα δείξει.

***
Ο πατέρας είναι δήμαρχος και ο γιος δικηγόρος. Όλες τις υποθέσεις που είναι αντίδικος ο δήμος με ιδιώτες (απαλλοτριώσεις, διεκδικήσεις οικοπέδων κ.λπ.) περιέργως και εντελώς τυχαία τις χειρίζεται το γραφείο του γιου που, επειδή έχει και λίγο νιονιό, δεν υπογράφει τη δικογραφία ο ίδιος, αλλά οι συνεργάτες του. Πρόσφατα κέρδισε μια υπόθεση διεκδίκησης ενός οικοπέδου που το είχε απαλλοτριώσει ο δήμος, δηλαδή ο πατέρας του, αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ. Τόσο πουλήθηκε σε κατασκευαστική εταιρεία για να κτίσει διαμερίσματα. Έτσι παίζεται το παιχνίδι.

***
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ «έκοψε» τα ενημερωτικά και επιμορφωτικά ταξίδια των μελών του ΔΣ της Ένωσης, γιατί τα περισσότερα κατέληγαν σε… ταξιδάκια αναψυχής. Ο ίδιος όμως συνεχίζει… ακάθεκτος τα δικά του ταξίδια μια και οι περιορισμοί ισχύουν για τους… υπόλοιπους. Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις.

***
Σε μαύρα χάλια βρίσκεται η καθαριότητα στους Αγίους Αναργύρους. Σακούλες με σκουπίδια, μπάζα, ακαθαρσίες μένουν για ημέρες αμάζευτα με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια των πολιτών να μεγαλώνει καθημερινά. Η δημοτική αρχή δείχνει ότι έχει αποτύχει πλήρως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καθαριότητας και προσπαθεί με φυλλάδια να ενημερώσει τους δημότες, με ποιους τρόπους μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Αν δεν παρθούν δραστικά και άμεσα μέτρα για το θέμα της καθαριότητας, τότε κινδυνεύει η πόλη των Αγίων Αναργύρων να χαρακτηριστεί από τις πιο «βρώμικες» στην Αττική.
Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Ο νέος «Καποδίστριας» θα δημιουργήσει παντοδύναμους δημάρχους. Μοντέλο Αμερικής. Χρειάζονται σοβαρά μέτρα για την επιβολή της διαφάνειας. Λαμόγια και τυχοδιώκτες θα γίνουν πιο ισχυροί και από τους βουλευτές. Τον νου σας ποιους ψηφίζετε.


Σχολιάστε εδώ