Γκρίνια για την αποχή από την αναθεώρηση

Για μια χαμένη ευκαιρία να αναθεωρηθούν βασικής σημασίας διατάξεις του Συντάγματος μιλούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αισθάνονται ότι η αποχή από την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και η απόφαση του προέδρου τους να κηρυχτεί νεκρή απαξιώνει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ποτήρι για την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν να βλάπτεται η εικόνα του κόμματος στην κοινωνία ξεχείλισε μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο Σύνταγμα. Δήλωναν μάλιστα τον εκνευρισμό τους, διερωτώμενοι πώς είναι δυνατόν να λείπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κορυφαία αυτή διαδικασία είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί. Έλεγαν επιπλέον ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε την αναθεώρηση ως προσωπική του υπόθεση εκθέτοντας την παράταξη και ότι είναι απαράδεκτο να κηρύσσεται νεκρή η διαδικασία, χωρίς ποτέ να έχουν ερωτηθεί οι εκατό βουλευτές και χωρίς ποτέ να έχει συζητηθεί το θέμα στα όργανα του κόμματος.

Σημαντικά στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μείζονα ρόλο στην αναθεωρητική διαδικασία εκφράζουν δυσφορία θεωρώντας ότι η αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πέταγμα της ασπίδας και σʼ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσεις για το άρθρο 16. «Ας βγει επιτέλους ο κ. Παπανδρέου να πει τι θέλει και ας το πει στην κοινωνία. Άλλωστε πολλοί βουλευτές δεν θα έβλεπαν αρνητικά την εφαρμογή του άρθρου με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες», λένε. Διαφωνίες υπάρχουν και για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24, διότι «δεν μπορεί η ανάπτυξη του ελληνικού κράτους να εξαρτάται από τους δασάρχες, τους δασολόγους, τους εφόρους αρχαιοτήτων και το ΚΑΣ».

Εκφράζονται επιπροσθέτως φόβοι για το γεγονός ότι μια ολόκληρη Βουλή απαξιώνεται, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, ενώ πολλοί Σχολίαζαν επίσης ότι δεν θα πρέπει να αναρωτιέται το ΠΑΣΟΚ γιατί αυξάνει τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι μάχες δίνονται μέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντού παρών».

Το κλίμα ηττοπάθειας και απαισιοδοξίας ενισχύεται στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι μετά τη συμπεριφορά που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ σε καμία αναθεωρητική διαδικασία…


Σχολιάστε εδώ