Απάνθρωπη συμπεριφορά και αναξιοκρατία στην Τράπεζα της Ελλάδος

Συγκεκριμένα είπε:
«Η τράπεζα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια ρεαλιστική οικονομική οντότητα με τεράστια ιστορία. Κι εμείς που δουλεύουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουμε πάνω απ’ όλα βαθιά συναίσθηση των ευθυνών μας. Μέχρι τώρα οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο προσωπικό, ειδικότερα σε θέματα τοποθετήσεων αλλά και προαγωγών, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις υπηρεσίες της τράπεζας και κυρίως στην αύξηση της παραγωγικότητας των ίδιων των συναδέλφων, οι οποίοι πραγματικά απορούν με την απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση της διοίκησης σε ορισμένες περιπτώσεις. Τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα η τοποθέτηση αναπληρώτριας προϊσταμένης στο υποκατάστημα Δράμας, που μετεξελίχθηκε σε θυρίδα, υπαλλήλου απόφοιτου Λυκείου με βαθμό αρχιλογιστή, ενώ στο υποκατάστημα υπηρετεί συνάδελφος πτυχιούχος οικονομικής σχολής, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου με βαθμό τμηματάρχη, την οποία δεν τοποθετούσαν επί μήνες και επέλεξαν την περίοδο που ευρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω χημειοθεραπειών που υποβάλλεται προκειμένου να θεραπευτεί από καρκίνο ο οποίος είναι ιάσιμος. Η απανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο… Πραγματικά δεν πιστεύουμε ότι ο κύριος διοικητής εγνώριζε το συγκεκριμένο γεγονός, διότι προφανώς υπέγραψε την τοποθέτηση διότι άκουσε με θρησκευτική ευλάβεια την πρόταση του διευθυντού Διοικητικού, ο οποίος όταν είχε αρρωστήσει από εγκεφαλικό η θέση του διευθυντού παρέμεινε επί μήνες κενή. Η αιτιολογία ότι θα τοποθετήσει τη συνάδελφο όταν θα μετατεθεί ο επικεφαλής της θυρίδας δεν μας πείθει, διότι γνωρίζουμε τι κατά βάθος πιστεύει και για πόσους λόγους προέβη σ’ αυτήν την απάνθρωπη κίνηση.»
Όσον αφορά στις προαγωγές και τοποθετήσεις:
«Επισημάναμε ότι για κάθε θέση πρέπει να προσδιοριστούν τα προσόντα που έχει αυτός που θα καταλάβει τη θέση, όπως γινόταν παλαιότερα. Η διοίκηση προφανώς δεν επιθυμεί την άμεση αλλαγή του συστήματος τοποθετήσεων επί τη βάσει των αρχών της αξιοκρατίας, της ίσης μεταχείρισης και της ίσης ευκαιρίας. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ διαθέτει άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης απόφοιτους Λυκείου χωρίς ουσιαστικά αλλά και τυπικά προσόντα. Αυτό βεβαίως προσβάλλει το οικονομολογικό επάγγελμα και το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο, το οποίο παρενέβη γραπτώς και προφορικώς, χωρίς βεβαίως η διοίκηση της τράπεζας να συμμορφωθεί.
Καλούμε τη διοίκηση να μας απαντήσει γιατί προσβάλλει τόσο βάναυσα το οικονομολογικό επάγγελμα, αλλά και τους ίδιους τους συναδέλφους, οι οποίοι αναγκάζονται να υπακούουν σε προϊσταμένους που δεν έχουν ούτε την παιδεία, αλλά ούτε και την ανάλογη εμπειρία να τους διοικήσουν. Άλλο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση προϊσταμένης τμήματος, απόφοιτης Λυκείου, η οποία προΐσταται του Τμήματος Στατικού Λογισμού απ’ όπου συντάσσονται οι οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας.»


Σχολιάστε εδώ