Ανησυχούν οι Ρώσοι για τις σχέσεις Χριστόφια – Βρετανών

Παραλλήλως, δεν άρεσε στους Ρώσους η δήλωση Χριστόφια, που έγινε στην Αθήνα, ότι το θέμα των βρετανικών βάσεων δεν θα εγερθεί, παρά μόνο θα συζητηθεί και αν συζητηθεί στο πλαίσιο της λύσης.
Ρωσικές ανησυχίες
Οι ρωσικές ανησυχίες αποτυπώνονται και στην ακόλουθη ρωσική κίνηση: Ενημέρωσαν τη Λευκωσία ότι θα προτιμούσαν την τοποθέτηση ως πρέσβη στη Μόσχα του στενότερου συνεργάτη του Προέδρου Παπαδόπουλου και τέως αρχηγού της ΚΥΠ, Τάσου Τζιωνή, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί για τον Πρόεδρο Χριστόφια. Την περίοδο των εκλογών ο κ. Χριστόφιας κατηγορούσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι επηρεαζόταν από τον κ. Τζιωνή, ο οποίος ήταν επίσης το κόκκινο πανί για τους Τούρκους, καθότι δεν αποδεχόταν τις διχοτομικές τους θέσεις και δεν υποχωρούσε στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον κ. Τζιωνή, όταν ο τελευταίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν νεκρό.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Τζιωνής ήταν κόκκινο πανί και για τους Βρετανούς, επειδή κατά τη διακυβέρνηση Κληρίδη αρχικά και εν συνεχεία ως στενός συνεργάτης του Παπαδόπουλου, είχε περιορίσει τον ρόλο των Βάσεων στον συμβατικό τους χαρακτήρα όπως οι συνθήκες προβλέπουν. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί για τις κινήσεις τους ζητούσαν την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ Τζιωνής συμμετείχε και στις Επιτροπές που διόρισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που μελετούσαν το καθεστώς των Βάσεων και τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του Λονδίνου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας την έβαλε στο ράφι, για να έχει ήσυχο το κεφάλι του με τους Βρετανούς.
Ο κ. Χριστόφιας ήθελε να στείλει τον κ. Τζιωνή ως πρέσβη στο Ισραήλ. Ούτε καν στη Βιέννη όπως αρχικά γίνονταν σκέψεις. Μετά, όμως, τη ρωσική παρέμβαση, ο κύπριος Πρόεδρος δεν είχε μεγάλα περιθώρια να πει όχι, επειδή, όπως και να έχουν τα πράγματα, χωρίς τη στήριξη της Μόσχας, ο κ. Χριστόφιας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα μείνει ξεκρέμαστος.


Σχολιάστε εδώ