Όνειρο θερινής νυκτός η πτώση του δικομματισμού

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ένστικτο αυτοσυντήρησης της κυβερνώσας παράταξης και του ΠΑΣΟΚ διεμόρφωσε τις δικές τους αντιστάσεις.

Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και ο έμφυτος συντηρητισμός του μεγαλύτερου τμήματος των ψηφοφόρων σε συνδυασμό με ορισμένες επαναστατικού περιεχομένου «εξάρσεις» του ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψαν τη δυναμική αποδυνάμωσης του δικομματισμού:

Μέσα σε διάστημα ενός μόλις μηνός, τα ποσοστά του δικομματισμού ανέβηκαν κατά 5%, τρεις περίπου μονάδες το ΠΑΣΟΚ και δύο η Νέα Δημοκρατία, η δεύτερη από τους λεγόμενους «προβληματισμένους αναποφάσιστους» και το πρώτο απευθείας από τη δεξαμενή του

ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός αποδεικνύει πόσο εύθραυστη, επιφανειακή, πρόσκαιρη και εντελώς συγκυριακή είναι η δυναμική των μικρών λεγομένων κομμάτων που «στιγμιαίως» εμφανίζονται ως μεγάλα.

Oι κίνδυνοι όμως που δημιουργήθηκαν για την αυτοδύναμη πορεία των δυο μεγάλων κομμάτων διαμόρφωσαν ένα σκηνικό ουσιαστικών αλλαγών στην πολιτική τους συμπεριφορά και στο στίγμα που εκπέμπουν:

• Πρώτον: Οι δυο μεγάλες δυνάμεις του τόπου είναι πλέον απαραίτητο να προσαρμοσθούν στις αριστερές πιέσεις και στις απαιτήσεις των κομμάτων της Αριστεράς. Ο αντιπολιτευτικός λόγος των κομμάτων της Αριστεράς και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελεί καμπανάκι κινδύνου και για τη Νέα Δημοκρατία και για το ΠΑΣΟΚ.

•Δεύτερον: Τα μηνύματα των κομμάτων της Αριστεράς θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν και από την κυβέρνηση, διότι ο μεσαίος χώρος απαιτεί και ιδεολογικές θυσίες εάν δεν θέλεις ένα μεγάλο κομμάτι των κεντροαριστερών ψηφοφόρων να το βρεις απέναντι, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, για να περιορίσει τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως.

• Tρίτον: Η Αριστερά έχει την πολυτέλεια, αφού δεν περιμένει βέβαια ότι θα… κυβερνήσει, της διατράνωσης των κοινωνικών της ευαισθησιών. Μπορεί να εμφανίζεται όσο κοινωνική και ευαίσθητη επιθυμεί, χωρίς να της κοστίζει τίποτε αυτό, αντιθέτως. Κοστίζει όμως ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που δεν πιάνουν τα μηνύματα των καιρών.

• Τέταρτον: Η πίεση από τα αριστερά δημιουργεί συγκλίσεις προς το κέντρο των δυο μεγάλων δυνάμεων, γεγονός που αποτυπώνεται στη γενικότερη συμπεριφορά τους και επίσης γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σκληρό τον αγώνα για την κατάκτηση του μεσαίου-κεντρώου χώρου από τους δυο μνηστήρες της εξουσίας.

• Πέμπτον: Η αποδοχή των μηνυμάτων της Αριστεράς όχι μόνο εξαναγκάζει τα δυο μεγάλα κόμματα σε συναινετική συμπεριφορά προς αλλήλους αλλά και τα υποχρεώνει να αποδείξουν με τις πράξεις τους ότι είναι ανοιχτά στις προτάσεις από την Αριστερά. Και φυσικά ο πλέον…αστικός τρόπος για να αποδείξεις ότι είσαι προοδευτικός χώρος είναι να προσφέρεις το δέλεαρ των… θέσεων που διαθέτεις και σε στελέχη της Αριστεράς. Κι αυτό επιδιώκουν και τα δυο μεγάλα κόμματα που έχουν ξεκινήσει έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για να πλησιάσουν στελέχη της Αριστεράς και να τα πείσουν να καταλάβουν θέσεις. Πρόκειται περισσότερο για αγώνα εντυπώσεων παρά ουσίας, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ακόμη και το να δείχνουν προς τα έξω ότι τον διεξάγουν…

Τεράστιας σημασίας ζήτημα όμως είναι και τα αποτελέσματα του σκηνικού που θα διαμορφωθεί με τον νέο εκλογικό νόμο. Ακόμη δεν έχει γίνει συνείδηση στα κόμματα της Αριστεράς ότι ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί στην ουσία την ταφόπλακα των… πιθανοτήτων για κυβερνήσεις συνεργασίας και σημαντικό παράγοντα ισχυροποίησης του δικομματισμού για τα επόμενα χρόνια, αν όχι και τρόπο εξασφάλισης ότι στην εξουσία θα εναλλάσσονται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος αποκλείει τη μη δυνατότητα αυτοδύναμων κυβερνήσεων, αφού η λογική της σχετικής πλειοψηφίας είναι εκείνη που θα μετράει για τα επόμενα χρόνια. Και φυσικά αυτό αποτελεί μήνυμα για έναν ισχυρό δικομματισμό…


Σχολιάστε εδώ