Χρηματιστήριο

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 386,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 40,47 ήταν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν αυτοί των Πετρελαίου-Αερίου, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και Υγείας, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν εκείνοι των Εμπορίου, Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας. Την επομένη οι επενδυτές, εν μέσω σταθεροποιητικών τάσεων στις διεθνείς αγορές και ράλι της τιμής του ΟΤΕ, προχώρησαν εκ νέου σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.214,16 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,24% και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 364,8 εκατ. ευρώ.

> Με αφορμή το απαλλακτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, επί της έγκλησης που είχε καταθέσει διευθυντής και συνδικαλιστής της Αγροτικής Τράπεζας κατά των μελών του Πειθαρχικού Οργάνου που αποφάσισαν την οριστική του απόλυση, με μέρος του σκεπτικού ότι o εγκαλών είχε υπηρετήσει σε επιτελικές θέσεις της τράπεζας κατέχοντας τον βαθμό του διευθυντή, ενεργώντας δηλαδή ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας, ως εκ τούτου δεν του επιτρεπόταν η συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, ρωτάμε πόσοι από τους εργατοπατέρες του Ομίλου, και όχι μόνο, διατηρούν την ιδιότητα του «εργοδότη» και του συνδικαλιστή ταυτόχρονα;

> Απίστευτο και όμως ελληνικό! Βάσει της ίδιας έκθεσης της Κομισιόν, που περιγράφει την ασταθή πορεία του ρυθμού ανάπτυξης, τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση της ανεργίας, τις δυσκολίες στο δημοσιονομικό έλλειμμα και τα προβλήματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η κυβέρνηση τονίζει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιπολίτευση επισημαίνει την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, στις λογιστικές αλχημείες, στα προαποφασισμένα μέτρα, στην καθήλωση των μισθών, στο αδηφάγο επιθετικό τραπεζικό σύστημα. Ουδέν σχόλιο.

> Οι «συνδιαλλαγές» μεταξύ εταιρειών του ίδιου Ομίλου έκαναν και πάλι τη διαφορά! Τα μισθώματα πάντως ήταν αυτά που από τη μια αύξησαν τα καθαρή κέρδη της Eurobank Properties, ενώ από την άλλη μείωσαν τα αντίστοιχα της Πειραιώς Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.

> Μεταφορά επιχειρηματικού δανείου… ανάλογα με την αξιολόγηση της εταιρείας από την τράπεζα! Προσοχή στους αστερίσκους των ολοσέλιδων τραπεζικών διαφημίσεων καθώς τις περισσότερες φορές παραπέμπουν σε αόριστα και παραπλανητικά μηνύματα.

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Τι και αν ο κ. Καπράλος είχε δεσμευτεί προσωπικά για την προ καιρού εισαγωγή των εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ΧΑ, μετά την πάροδο τόσων ετών και κατόπιν «άνωθεν» εντολών αναγκάστηκε να εισηγηθεί αλλαγές στις μέχρι πρότινος ισχύουσες διαδικασίες, καταργώντας μια σειρά προϋποθέσεων και διευκολύνοντας την υπαγωγή τους στις γενικές διατάξεις.

> Για να δούμε αν στη γενική συνέλευση των μετόχων της Proton Bank, που καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να υλοποιηθεί στις 23 Μαΐου, θα δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τις παλινωδίες που επικράτησαν κατά την αγοραπωλησία του γνωστού και μη εξαιρετέου δομημένου ομολόγου;

> Πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα! Δεκάδες ακίνητα-φιλέτα που ανήκουν στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα είναι έτοιμα να «θυσιαστούν», με τη μέθοδο της πώλησης και ταυτόχρονης επαναμίσθωσης, στον βωμό της επιτακτικής ανάγκης για άμεση ενίσχυση των κρατικών ταμείων. Βλέπετε, τα έσοδα από τις πωλήσεις οδεύουν στη μείωση του ελλείμματος, όταν τα αντίστοιχα από τις μετοχοποιήσεις πηγαίνουν απευθείας στο δημόσιο χρέος.

> Για την Ελλάδα… «ρε γαμώτο»! Αποδεκτή έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης τη γνωμοδότηση και εισήγηση της ΡΑΕ για την ένταξη της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, που κατασκεύασε ο Όμιλος Μυτιληναίου, στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Για κάποιους, πάντως, η απόφαση είχε παρθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για ορισμένους άλλους ήταν αναγκαίο κακό, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλώς τη θεωρούν σκανδαλώδη και ζημιογόνο.

> Η παρέλαση τόσο των αυτόκλητων όσο και των προτεινόμενων «μνηστήρων» βρίσκεται σε εξέλιξη! Το χρονικό της αναμενόμενης αποχώρησης του κεντρικού μας τραπεζίτη φαίνεται ότι έλαβε οριστικό τέλος, καθώς το κύκνειο άσμα δόθηκε στην εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Περί κ. Γκαργκάνα ο λόγος.

> Την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον για μετοχές εμφανίζεται μειωμένο, οι χαλαροί έλεγχοι, οι ελάχιστοι όροι κατάθεσης φακέλου και οι μηδαμινές προϋποθέσεις για την εισαγωγή στη νέα εναλλακτική αγορά, κεντρίζουν ολοένα και περισσότερο την περιέργεια τόσο των εταιρειών όσο και των κερδοσκόπων, με αποτέλεσμα να «αυξάνεται και να πληθύνεται» ο αριθμός τους.

> Πόσες από τις φερόμενες ως υγιείς εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις «κατάφεραν» να καταγράψουν από τις αρχές του έτους απώλειες μεγαλύτερες από αυτές του μέσου όρου; Marfin Popular Bank και ΕΧΑΕ είναι σίγουρα κάποιες εξ αυτών.

> Ποιοι ευθύνονται για την περιθωριοποίηση και την οικονομική απαξίωση των πάλαι ποτέ κραταιών εταιρειών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης; Πόσοι από τους εγχώριους παίκτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να επαναποντάρουν στα «κουτσά άλογα» του πρόσφατου παρελθόντος;

> Εβδομάδα αποκοπής μερισμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τιμών, ήταν αυτή που πέρασε στο ΧΑ, καθώς αρκετές από τις «καλές» μετοχές διαπραγματεύονται πλέον χωρίς το μέρισμα χρήσης 1/1/2007 -31/12/2007. Βλέπε Τράπεζα της Ελλάδος, Αιολική ΑΕΕΧ, Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, κ.λπ.

> Τι και αν αποτελούν την αιτία του κακού, τι και αν οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στο όρια νευρικής κρίσης, τι και αν η πτώση των μετοχών τους συμπαρέσυρε το σύνολο των αγορών, το βέβαιο είναι ότι οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου ηγήθηκαν της ανόδου.

> Οι αλλαγές σε καίρια «πόστα» εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν! Μετά τους οικονομικούς διευθυντές, τους υπευθύνους των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου, τους προϊσταμένους των υπηρεσιών εξυπηρέτησης μετόχων, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Emporiki Bank που προχώρησε στην τοποθέτηση του κ. Αντώνιου Κροντηρά ως αντιπροέδρου του ΔΣ της.

> Τα λέγαμε επί ΠΑΣΟΚ και εξακολουθούμε να τα λέμε επί ΝΔ! Η άνοδος της εγχώριας χρηματαγοράς δεν πρέπει να στηρίζεται στις κρατικά εποπτευόμενες μετοχές, καθώς φέρνει στο μυαλό μνήμες από την εποχή της χρηματιστηριακής φούσκας, που θα έπρεπε να είχε περάσει ανεπιστρεπτί.

> Ποιος είναι άραγε ο νικητής και ποιος ο ηττημένος; Ο πόλεμος που είχε ξεσπάσει μεταξύ ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και κάποιων μελών του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας εθνικής εποπτικής αρχής που θα απορροφήσει τις αρμοδιότητες τόσο της πρώτης όσο και του δεύτερου. Κατά τα άλλα, από τις αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου επισημαίνουμε την ύπαρξη κανόνων δεοντολογίας, τη διενέργεια υποχρεωτικών ελέγχων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και το αυστηροποιημένο σύστημα πειθαρχικών κυρώσεων.

> Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις! Οι διαδοχικές πωλήσεις μετοχών της Προοδευτικής, από τον κ. Σπύρο Κούτλα, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της, οδήγησαν στην εκ του νόμου γνωστοποίηση, από πλευράς της εταιρείας, της διάθεσης σημαντικής συμμετοχής κάτω του 10%.

> Λογική του παραλόγου! Διαφωνούμε πλήρως με πολλές από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών που έχουν να κάνουν με αγορές ιδίων μετοχών, τόσο ως προς το εύρος μεταξύ ανώτερης και κατώτερης τιμής όσο και ως προς τη χρονική διάρκεια απόκτησής τους.

> Ακόμα και οι «θυγατέρες» των τραπεζών, εταιρείες factoring, λειτουργούν υπέρ των «μαμάδων» τους! Από τη μια εξυπηρετούν τις ημέτερες επιχειρήσεις που αδυνατούν να δανειοδοτηθούν με άλλους τρόπους και από την άλλη προστατεύουν τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων αναλαμβάνοντας την ευθύνη είσπραξης των απαιτήσεών τους.

> Με τον τζίρο να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε «πόσο» νόμιμη μπορεί να είναι η ανάληψη ενεργειών είσπραξης απαιτήσεων και αναγκαστικής εκτέλεσης από τις γνωστές σε όλους εισπρακτικές εταιρείες;

> Κάποιος να τοποθετηθεί επί της ουσίας! Επιτέλους ποιοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς που έχουν αναλάβει την εποπτεία των πιστωτικών μας ιδρυμάτων; Όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά στην πράξη! Μήπως η Τράπεζα Ελλάδος; Ίσως το υπουργείο Ανάπτυξης; Πιθανόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

> Τι και αν το υπουργείο Οικονομικών «έσχιζε τα ιμάτιά» του σχετικά με την αξία της συλλογής αποδείξεων και κατ’ επέκτασιν της έκπτωσης φόρου, οι περισσότεροι από τους έλληνες φορολογούμενους που δηλώνουν εισόδημα λιγότερο από 12.000 ευρώ, δεν θα απολαύουν των «ευεργετημάτων» αυτού του μέτρου, καθώς έτσι και αλλιώς καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο.

> Ναι μεν αλλά, από τους απανταχού ειδικούς των κεφαλαιαγορών, καθώς υπό προϋποθέσεις, βλέπε αύξηση του τζίρου των συναλλαγών και ομαλή πορεία των διεθνών αγορών, εκτιμούν για την «ανάσταση» της Σοφοκλέους.

> Με πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών, ρευστοποιήσεις μετοχικών χαρτοφυλακίων, τιτλοποιήσεις δανείων και ικανοποιητικές αποδόσεις προθεσμιακών καταθέσεων, αναζητούν πηγές άντλησης κεφαλαίων οι περισσότεροι από τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, γεγονός που από τη μια ευνοεί την αύξηση των τακτικών τους κερδών και από την άλλη λειτουργεί προς όφελος των καταθετών οι οποίοι λαμβάνουν υψηλά επιτόκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ATEBank, η οποία μελετά την έναρξη της διαδικασίας τιτλοποίησης προβληματικών επιχειρηματικών δανείων.

> Για να δούμε αν επαληθευτούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι τόσο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ δεν είναι πλέον σε θέση να διαπραγματευτούν ούτε με τους εργαζομένους, αλλά ούτε και με τους υποψήφιους αγοραστές, γεγονός που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τον διαγωνισμό της παραχώρησης των εμπορευματικών σταθμών.

> Αναμονή και για τις απολογίες των κατηγορουμένων του παραδικαστικού, κατά την ακροαματική διαδικασία που συνεχίζεται στις 5 Μαΐου, ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, με ελεύθερους τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές του. Περί της κ. Μπουρμπούλια, και όχι μόνο, ο λόγος.

> Τι και αν η χώρα μας βρίσκεται ψηλά στη «θλιβερή» λίστα με τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς πανευρωπαϊκά, τα υψηλόβαθμα στελέχη των εγχώριων επιχειρήσεων εξακολουθούν να αμείβονται πλουσιοπάροχα, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την ψαλίδα από τους απλούς υπαλλήλους.

> Το αλαλούμ των δηλώσεων και η ανέξοδη παροχολογία έχει μειώσει τη ζήτηση, παγώνοντας την εγχώρια κτηματαγορά! Αρχικά ήταν οι αυξήσεις των επιτοκίων, στη συνέχεια η άνοδος των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ακολούθησαν οι αυξήσεις των πρώτων υλών, και την αποτελείωσαν οι πολιτικές παλινωδίες.

> Πώς αλλιώς θα καταλήξουν στα «ίδια χέρια»; Από τη μια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε τη χορήγηση άδειας στην Αγροτική Ασφαλιστική για τη διενέργεια της εκποίησης κοινών ονομαστικών μετοχών της και από την άλλη όρισε ως αρμόδια της όλης διαδικασίας την Αγροτική AXEΠΕΥ. Είπατε κάτι;

> Τι και αν προσπαθούν να μας πείσουν για τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, τι και αν θέλουν να μας πουν ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή, το βέβαιο είναι ότι στο τέλος θα τα βρουν! Αν και η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί παρελθόν, τα πάθη του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος δεν έχουν τελειωμό, καθώς οι παλινωδίες των συναρμόδιων υπουργών, κατ’ εμάς, οι διαφωνίες των συμβούλων, κατά την κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη. Περί ΟΤΕ και DT o λόγος.

> Από μια πρόχειρη μελέτη των πρόσφατων στοιχείων διακρίνουμε ότι οι μετοχές για τις οποίες υπήρξαν φήμες, πληροφορίες, διαρροές, περί αλλαγής τους ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος ήταν αυτές που πρωταγωνίστησαν τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.

> Σημασία δεν έχει τόσο η έγκριση της έκδοσης ενός ομολογιακού δανείου όσο η διαδικασία της πλήρους κάλυψής του! Μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση, σε περίεργους καιρούς, κατάφερε να ολοκληρώσει την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού της δανείου. Περί της Multirama η αναφορά.

> Καλά που υπάρχουν οι Ευρωπαίοι και μαθαίνουμε κάποιες αλήθειες! Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ίσων ευκαιριών, το 13% των εργαζομένων στην Ελλάδα, παρά την εξασφάλιση απασχόλησης, διάγουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

> Την ίδια στιγμή που η εγχώρια κτηματαγορά βρίσκεται σε ύφεση, με αποτέλεσμα η αγορά μετοχών εταιρειών του κλάδου να παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης, η θυγατρική της Marfin Investment Group, η εταιρεία MIG Real Estate, θέλει να αντλήσει χρηματιστηριακά κεφάλαια άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

> Ακόμα δεν προλάβαμε να «χωνέψουμε» τις προηγούμενες και έρχονται νέες αλλαγές στο κείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας του ΧΑ, γεγονός που καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις. Επί της ουσίας πάντως διαφωνούμε με τις διευκολύνσεις που δίνονται απλόχερα στα μέλη του ΧΑ και αφορούν κυρίως την οργανωτική τους επάρκεια.

> Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα! Η κερδοφορία της MasterCard, που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2006, ξεπέρασε ακόμα και τις προβλέψεις των αναλυτών. Έτσι, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημείωσε άνοδο 85%, στα 398 εκατ. δολάρια.

> Λογική του παραλόγου! Από τη μια οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, ενώ από την άλλη οι συνεργάτες τους, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, προχωρούν σε υποβαθμίσεις των τιμών-στόχων τους, γιατί άραγε;

> Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υποδιοικητή της ATEbank κ. Βαράγκη, σχετικά με την επέκταση της τράπεζας στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε: 1) Αν θεωρεί ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ορθή αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε αυτές τις χώρες. 2) Αν εκτιμά ότι η διεθνής πιστωτική κρίση θα επιδεινώσει τη διολίσθηση των τοπικών νομισμάτων, δυσχεραίνοντας έτσι την αποπληρωμή των κάθε είδους δανειακών υποχρεώσεων. 3) Αν πιστεύει ότι οι μακροοικονομικές δυσκολίες της ευρύτερης περιοχής θα αναγκάσουν τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον χώρο να προχωρήσουν σε αυξημένες προβλέψεις.

> Μπορεί να διόρθωσε, αλλά… Πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι έφθασε η τιμή του πετρελαίου, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ εκτίμησε ότι, αν συνεχιστεί η πτώση του αμερικανικού νομίσματος, η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 200 δολάρια.


Σχολιάστε εδώ