Τριπλές εκλογές το 2009!
Και διευκρινίζουμε ότι το «παράλληλα με τις ευρωεκλογές» σημαίνει ότι:
• Είτε οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές κι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα γίνουν νέες εκλογές αμέσως μετά,
• Είτε οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των ευρωεκλογών, ώστε αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία να γίνουν οι νέες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.
Με βάση τα παραπάνω, που, επαναλαμβάνουμε κι επιμένουμε, προέρχονται από ασφαλέστατες πηγές, απʼ το (πολύ) στενό επιτελείο του Κώστα Καραμανλή, συνάγονται τα εξής:
• Πρώτον, ότι αποτελεί οριστική επιλογή του Καραμανλή να πάει, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, σε νέες εκλογές αποκλείοντας κάθε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με άλλο κόμμα. Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, ενώ θεωρεί ανώριμες τις συνθήκες ενός «μεγάλου συνασπισμού» α λα Γερμανία, δηλαδή συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν και ένα τέτοιο σενάριο προωθείται από εξωπολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά κέντρα, ενώ έχει υποστηρικτές και μέσα στη ΝΔ και μέσα στο ΠΑΣΟΚ…
• Δεύτερον, ότι βρίσκονται εντελώς εκτός πραγματικότητας τα σενάρια περί ανασχηματισμού που «παίζουν» τις τελευταίες ημέρες. Μάλλον αποτελούν ευσεβείς πόθους όσων τα αφήνουν να διαρρέουν σε «πρόθυμους» ιμάντες αναπαραγωγής…
Είναι άλλο ζήτημα βέβαια, αν μέχρι τις εκλογές γίνει κάποια αλλαγή υπουργού ή υφυπουργού, που θα επιβληθεί απʼ τα πράγματα, ή αν η απόφαση του πρωθυπουργού, όπως έγραψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», να εξαγγείλει τον Σεπτέμβρη την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος συνδυαστεί, αν συνδυαστεί, με οριακές αλλαγές στην κυβέρνηση. Πάντως σχετικά με αυτό, οι τελευταίες πληροφορίες μας αναφέρουν πως πλέον κι ο Γ. Σουφλιάς βλέπει ως αναπόφευκτη την ίδρυση ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, αν και μέχρι πρόσφατα αντιδρούσε με σφοδρότητα. Και ίσως επιχειρήσει να αποσπάσει απόφαση του Κ. Καραμανλή, ότι ο ίδιος θα… προετοιμάσει αυτό τον διαχωρισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να παραμείνει επικεφαλής του ενιαίου υπουργείου και ο διαχωρισμός να γίνει μετά τις εκλογές!
Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές μας πληροφορίες, στην κατʼ αρχήν επιλογή για διπλές κάλπες το 2009 κατέληξε ο πρωθυπουργός αναλύοντας τα δεδομένα που έχει αυτή τη στιγμή και με βασικό επιχείρημα ότι:
– Μπορεί έτσι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Διότι στην περίπτωση μη ύπαρξης αυτοδυναμίας, που είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο με τον «νόμο Σκανδαλίδη», όπως προκύπτει τουλάχιστον απʼ την ανάλυση των δημοσκοπήσεων (αφού για αυτοδυναμία σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 41,5%), τότε μπορεί να προχωρήσει σε νέες εκλογές, που θα γίνουν με τον «νόμο Παυλόπουλου», που πριμοδοτεί με 50 έδρες το πρώτο κόμμα (αντί των 40), ενώ αποκλείει απʼ το μπόνους συνασπισμό κομμάτων.
Ποντάρει δε στο ότι αφενός ο λαός θα ψηφίσει για να μην έχουμε ακυβερνησία, αφετέρου δε στο ότι μπορεί να εκτονωθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών η ψήφος διαμαρτυρίας και στην κάλπη των εθνικών εκλογών ο λαός θα ψηφίσει για την κυβέρνηση που θέλει…
Υπάρχουν βέβαια και απόψεις διαφορετικές, κατά των διπλών εκλογών. Αλλά αυτό που μετράει είναι η επιλογή του Καραμανλή. Που φαίνεται ότι αυτή τουλάχιστον τη στιγμή «γέρνει» σαφώς υπέρ των διπλών εκλογών το ʼ09…
Ενισχυμένος ο Καραμανλής
Υπέρ του προαναφερθέντος σεναρίου λειτουργούν και τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός. Και εκτιμά ότι μπορεί να κεφαλαιοποιήσει σε μια εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα θετικά ποιοτικά στοιχεία που αναδεικνύουν στην εικόνα του, στο προφίλ του, δύο κεντρικές επιλογές του την τελευταία περίοδο:
• Το βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.
• Τη συμφωνία με τον Βλ. Πούτιν για τον αγωγό South Stream, που θα μεταφέρει μέσω της Ελλάδας ρώσικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Πράγματι οι πρόσφατες ποιοτικές έρευνες έχουν δείξει ότι έχει ενισχυθεί πολύ η πολιτική και πρωθυπουργική εικόνα του Κ. Καραμανλή.
Ακόμα και ψηφοφόροι αριστεροί προκύπτει ότι τον προσεγγίζουν ευνοϊκά, απʼ τις ίδιες έρευνες.
Του αναγνωρίζουν, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του, ότι διακρίνεται από συνέπεια, ότι εφαρμόζει την πολιτική του, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Μάλιστα, η τακτική που έχει εφαρμόσει την τελευταία περίοδο ο πρωθυπουργός φαίνεται να ακυρώνει μια εικόνα που είχε περάσει έως πρόσφατα. Ότι δηλαδή στα δύσκολα και δυσάρεστα «κρύβεται» για να αποφύγει το προσωπικό πολιτικό κόστος.
Για παράδειγμα –και αυτό έγινε ύστερα από επικοινωνιακές και πολιτικές συσκέψεις– επέλεξε να «πάρει πάνω του» το Ασφαλιστικό, ένα θέμα που και δυσάρεστο ήταν και πολιτικό κόστος συνεπαγόνταν.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου που συνυπέγραψε με τον Πούτιν, έχει ενισχύσει την εικόνα του πρωθυπουργού που τολμά και της Ελλάδας που τολμά. Διότι μπορεί μεν να μη θέλει κάποιος τη σύγκρουση με την Ουάσινγκτον, ωστόσο τον λαό τον θέλγει η εικόνα ενός πολιτικού ο οποίος δεν είναι δεδομένος, ούτε «γιέσμαν». Ιδιαίτερα δε τους «αριστερόστροφους» ψηφοφόρους.
Η ίδια αίσθηση περνάει και με το βέτο για τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Ότι δηλαδή έκανε το μάξιμουμ, ότι ήταν συνεπής με αυτά που έλεγε πριν απʼ τις εκλογές ήδη, ότι εν πάση περιπτώσει είπε «όχι», αντιστάθηκε…
Βεβαίως όλοι –και οι στενοί του συνεργάτες– αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν τα μεγάλα αγκάθια της οικονομίας, της ακρίβειας, της φτώχειας. Αλλά συνεκτιμούν ότι περνά η εικόνα ότι αυτά τα προβλήματα είναι «εισαγόμενα».
Ωστόσο, και σύμφωνα με προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο επιτελείο του Κώστα Καραμανλή, αν δεν αντιμετωπιστούν έστω ως ένα βαθμό αυτά τα οικονομικά προβλήματα του λαού, των νοικοκυριών, αν δεν μπει μπροστά ο πρωθυπουργός και γιʼ αυτά, τότε θα υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στην κάλπη…
Έχει ενδιαφέρον η εκτίμηση που κάνει γνωστός, παλιός πολιτικός που δεν ανήκει στη ΝΔ. Εκτιμά λοιπόν ότι ο Καραμανλής παίρνει τώρα, έγκαιρα, εκείνες τις αποφάσεις που είναι δύσκολες και δυσάρεστες (Ασφαλιστικό, ΟΤΕ, λιμάνια κ.ά.), ώστε να το αξιοποιήσει αυτό στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για να δημιουργήσει στο –κοντινό– μέλλον την προσδοκία ότι «τα δύσκολα πέρασαν, τώρα μπορούμε να πάμε σε μέτρα που θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών»…
Τέλος, σχετικά με τον ανασχηματισμό προστίθεται υπέρ τού να μη γίνει και το επιχείρημα ότι αν γίνει ανασχηματισμός και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, τότε περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει, αφού οι δυσαρεστημένοι θα είναι ένα διαρκές πρόβλημα…
Προβληματικός ακόμα ο Γιώργος…
Η εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες, παραμένει προβληματική παρά τα κάποια σημάδια βελτίωσης σε σύγκριση με την εικόνα που υπήρχε μέχρι πριν από δύο μήνες.
Είναι ενδεικτικό, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι οι αναποφάσιστοι οι προερχόμενοι απʼ το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο μακριά απʼ τον Γιώργο σε σύγκριση με την απόσταση που έχουν απʼ τον Καραμανλή οι αναποφάσιστοι οι προερχόμενοι απʼ τη ΝΔ.
Επιπλέον, και σύμφωνα με δημοσκοπικές ενδείξεις, φαίνεται ότι υπέστη πλήγμα η εικόνα του και εξαιτίας της πτώσης απʼ το ποδήλατο.
Είναι χαρακτηριστικό αυτής της προβληματικής εικόνας ότι σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες ο Γιώργος σε συσκέψεις με τους πολύ στενούς του συνεργάτες έχει εκφράσει πρόσφατα την εκτίμηση ότι:
• Αν γίνουν εκλογές σχετικά σύντομα, ο Καραμανλής δεν θα κερδίσει αυτοδυναμία, ενώ όσο πιο πίσω πάνε χρονικά, τόσο αυξάνουν οι δικές του πιθανότητες να τις κερδίσει…
… στο «κλαρί» για οικονομία-ακρίβεια
Πάντως από αύριο κιόλας ο Γιώργος και το ΠΑΣΟΚ «βγαίνουν στο κλαρί» με θέματα αιχμής την οικονομία, την ακρίβεια, που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά ελπίζοντας πως με αυτά τα θέματα μπορούν να κερδίσουν επιπλέον πόντους.
Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου έχει κατά τις ίδιες πληροφορίες αναθέσει στον υπεύθυνο του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη την ολοκλήρωση και κατάθεση πλατφόρμας συγκεκριμένων μέτρων και προτάσεων με τα οποία το ΠΑΣΟΚ θα κάνει εξορμήσεις στον λαό κατά το επόμενο διάστημα…
Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βάλει στο κέντρο της αντιπολίτευσής του και ζητήματα:
– Παιδείας και
– Οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε non paper που εστάλη προχτές σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την αντιπολιτευτική στρατηγική του επόμενου διαστήματος περιέχονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
– Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση των τελευταίων χρόνων. Αντιμετωπίζουν την πιο επιθετική ακρίβεια της Ευρώπης. Την υπερχρέωση. Την αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον, με τον πιο αντεργατικό ασφαλιστικό νόμο που ίσχυσε ποτέ στη χώρα μας…
– Η ΝΔ έχει αποτύχει διπλά. Πρώτον, γιατί είναι μια κυβέρνηση που παράγει η ίδια ακρίβεια, με τις αυξήσεις που υπογράφει σε ρεύμα, μεταφορές, εισιτήρια, διόδια… Και δεύτερον, διότι έχει συνθηκολογήσει πλήρως με όλες εκείνες τις δυνάμεις μιας στρεβλής αγοράς που λειτουργεί με ολιγοπωλιακούς όρους σε βάρος των καταναλωτών και του ανταγωνισμού.
– Η κυβέρνηση Καραμανλή προχωρεί στο οικονομικό έγκλημα της εκποίησης του ΟΤΕ… Η ΝΔ παρέλαβε το 2004 ένα εξωστρεφή κερδοφόρο οργανισμό. Τέσσερα χρόνια μετά τον ξεπουλάει, κάτι που συμβαίνει σε υπανάπτυκτες χώρες. Καμία απʼ τις 15 ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ δεν έχει εκποιήσει τον τηλεπικοινωνιακό της οργανισμό…
Νέα «επεισόδια» στην κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ…
Στο μεταξύ η κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον προσλάβει νέες, πιο άγριες διαστάσεις μετά και τα όσα συνέβησαν την Πρωτομαγιά.
Και όλοι σχεδόν συνομολογούν ότι θα έχει και συνέχεια, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι προς το –κομματικό– συμφέρον τους η περιχαράκωση. Ιδιαίτερα δε η Χαρ. Τρικούπη έχει δει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να αυξάνεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των διαρροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μειωθεί. Και θέλει να συνεχίσει αυτή τη διαφοροποίηση απʼ το κόμμα του Αλ. Τσίπρα.
Οπότε αναμένεται να υπάρξουν στο –εγγύς– μέλλον νέα επεισόδια στο σίριαλ αυτό. Και η αντιπαράθεση αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλα ανοιχτά ζητήματα. Το μεν ΠΑΣΟΚ θα «παίζει» με την ακύρωση των στρατηγικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώκει την καταγγελία της πολιτικής της Χαρ. Τρικούπη ως «δεξιάς».
Πάντως οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πλέον μια φθορά της εικόνας του Αλ. Τσίπρα. Η αρχική ελκτική εικόνα του νέου πολιτικού που ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα και «βρώμικα» νερά σιγά-σιγά αλλοιώνεται. Φαίνεται πως είναι δυσκολότερο να συντηρηθεί μια τέτοια εικόνα, παρά να οικοδομηθεί…
Επιπλέον προκύπτει ότι μια σειρά επικοινωνιακών κινήσεων του νέου προέδρου του ΣΥΝ αποδείχτηκαν ατυχείς και του κάνανε κακό. Τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η εικόνα του «δεμένου» αρχηγού, στην περιβόητη συνέντευξη στο σχολικό περιοδικό, εικόνα που δεν συνάδει προς τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει ένας αρχηγός κόμματος…
Ας προστεθεί στα παραπάνω και το γεγονός ότι το αβαντάρισμα που είχε στην αρχή απʼ την πλειονότητα των ΜΜΕ έχει πλέον μεταβληθεί σε «κακομεταχείριση» και προκύπτουν τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να συντηρηθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός του σε διψήφια νούμερα και μάλιστα αρκετά πάνω απʼ το 10%…