Το κρυφό κόστος της συνδρομητικής τηλεόρασης
Βέβαια, το γεγονός ότι στο παρελθόν η ψηφιακή περιπέτεια των τριών στοίχισε αρκετά δεν προδικάζει και το μέλλον. Θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο για την αποφυγή λαθών. Προ δεκαετίας το μάνατζμεντ ανήκε στην κυβέρνηση, όπως και σήμερα, μόνο που τώρα οι συζητήσεις με την Deutsche Telecom είναι προχωρημένες και για τον έλεγχο του οργανισμού. Η ΕΡΤ από τότε μπορούσε, διά της θυγατρικής της, να αναπτύξει αντίστοιχες δραστηριότητες και να μη χρειάζεται άδεια από το ΕΣΡ. Τώρα μπορεί να εισφέρει και σε ανταποδοτικό τέλος. Ο Alpha της εποχής εκείνης ελεγχόταν από τον Σ. Τσοτσορό, με τον Δ. Κοντομηνά να είναι μειοψηφία. Τώρα ο Δ. Κοντομηνάς δεν θέλει να εμπλακεί σε τέτοια εγχειρήματα. Μπορεί αυτό όμως να συμβεί με τον ΑΝΤ1, που θέλει να ξαναμπεί στον χορό, και με το Mega, που εξετάζει σενάρια ανεξάρτητης καθόδου.
Ο ΟΤΕ πλήρωσε πέρυσι στον Alpha ως αποζημίωση το ποσό των 13 εκατ. ευρώ για τη μη τήρηση του μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει μεταξύ τους και με την ΕΡΤ το 1999 για την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ διεκδικεί περισσότερα χρήματα, περίπου 33 εκατ. ευρώ, για τη μη υλοποίηση της συμφωνίας, και η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε εντός του έτους, με την κρατική ραδιοτηλεόραση να έχει σοβαρές πιθανότητες, με βάση το δεδικασμένο του Alpha, να κερδίσει την υπόθεση. Οι δε ζημίες της ADS στον προσωρινό ισολογισμό εκκαθάρισης το 2007 ανέρχονται σε 185 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων, που το 2002 είχε ανέβει στα 193 εκατ. ευρώ, μειώθηκε στα 16 εκατ. ευρώ.
Η ADS, μπαίνοντας στον χορό το 2000-01, προσπάθησε να σπάσει τα συμβόλαια των ομάδων με τη NetMed και έδωσε πολύ περισσότερα χρήματα για να συνάψει συμφωνία με τη Warner, αλλά στο τέλος δεν κατάφερε να αποκτήσει ούτε καν μερίδιο στην εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης. Τα δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος δικαίωσαν τη NetMed στην αντιπαράθεση με την ADS για τα συμβόλαια των ομάδων, ενώ για τυπικούς λόγους η συμφωνία για την είσοδο της ADS στη NetMed δεν επετεύχθη. Πριν από τη λύση της εταιρείας ο Δ. Κοντομηνάς είχε το 40% της εταιρείας, το Ίδρυμα Ωνάση το 25%,
η Alpha Επικοινωνίες το 19%,
ο Σ. Τσοτσορός το 14,56%, ο
Αντώνης Παπαδημητρίου 1% και ο Χρήστος Μπαλής 0,04%.