Το ευρωπαϊκό περιβάλλον μέχρι το 2020

Πέρασε ένας χρόνος από τη στιγμή που τον Μάρτιο του 2007, μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενέργεια και την αλλαγή του κλίματος, οι αρχηγοί των κρατών-μελών κατέληξαν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία ενεργειακής πολιτικής.

Το μήνυμα διά στόματος του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso ήταν απλό. «Ακολουθούμε μια πολιτική με περιβαλλοντική ευαισθησία. Μπορούμε να γίνουμε παγκοσμίως η πρώτη οικονομία στην νέα εποχή των χαμηλών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε.»

Με αυτόν τον τρόπο, χαράσσοντας μια συγκεκριμένη πορεία περιβαλλοντικής πολιτικής για το μέλλον, διατυπώθηκαν τα φιλόδοξα σχέδια και οι υποχρεώσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στον εαυτό της. Τα σχέδια αυτά προβλέπουν μέχρι το 2020, τη μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης, την αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές επίσης στο 20% (που σήμερα είναι μόλις στο 8,5%) και τέλος την αύξηση των βιοκαυσίμων στο 10%.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος και στη χώρα μας, αφορούν τρεις κλάδους: την ηλεκτρική ενέργεια, τη θέρμανση και ψύξη, και τις μεταφορές. Τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ -ως προς την αλλαγή του κλίματος, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη- είναι ευρέως αναγνωρισμένα και η υλοποίηση των στόχων αυτών θα έχει αποτέλεσμα:

α) την ουσιαστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως 900 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που συμβάλλει σημαντικά στην επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος και στέλνει ένα μήνυμα στις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο,

β) τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, με συνέπεια την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για τους ευρωπαίους πολίτες και

γ) την προώθηση των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα νέες οικονομικές δυνατότητες και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. (Αρκεί να σημειωθεί ότι ο τομέας των ΑΠΕ στην ΕΕ έχει κύκλο εργασιών ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και προσφέρει περίπου 350.000 θέσεις εργασίας.)

Με τα νέα δεδομένα της εποχής μας και μετά από μια αρκετά ολοκληρωμένη πληροφόρηση, η αλλαγή της στάσης των πολιτών-καταναλωτών έναντι της λεγόμενης «πράσινης» ενέργειας έγινε όλο και πιο σαφής. Οι πολίτες αναγνωρίζουν πλέον τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν οι ΑΠΕ σε σχέση με τις συμβατικές, πιο ρυπογόνους, πηγές που χρησιμοποιούμε ακόμη σήμερα. Έχοντας αφουγκραστεί λοιπόν το μήνυμα που της έχουν στείλει οι πολίτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη σήμερα πρωτοστατεί παγκοσμίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η φιλοδοξία της είναι να παραμείνει στην πρώτη γραμμή σαν αιχμή του δόρατος.

Οι ηγέτες ανέλαβαν τη δέσμευση να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε σταδιακά να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και να μειώσει αισθητά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Θέση της Ενωμένης Ευρώπης είναι ότι η τόνωση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, στην ενεργειακή απόδοση και στις νέες τεχνολογίες συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ασφάλεια του εφοδιασμού, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην οικονομική ανάπτυξη, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην αγροτική ανάπτυξη. Με τη δημιουργία ενός σφαιρικού νομοθετικού πλαισίου προσφέρει στους επιχειρηματικούς κύκλους τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα που χρειάζονται για να επενδύσουν σ’ αυτόν τον κλάδο. Με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται ένα καθαρότερο, ασφαλέστερο και πιο ανταγωνιστικό ενεργειακό μέλλον.
ακό μέλλον.


Σχολιάστε εδώ