Σχολιάζουμε προβλέψεις που ουδέποτε επαληθεύονται!

Μία ακόμη Έκθεση (η εαρινή, όπως λέγεται, αυτή τη φορά) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με προβλέψεις για το 2008 και το 2009 έτυχε της ίδιας περίπου υποδοχής με όλες τις άλλες που δίδονται, κατά καιρούς, στη δημοσιότητα, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακούστηκαν και δημοσιεύτηκαν διάφορες διαπιστώσεις ή ερμηνείες πάλι για προβλέψεις οι οποίες ουδέποτε σχεδόν έχουν επαληθευθεί από τις πραγματοποιήσεις στα αντίστοιχα βασικά, τουλάχιστον, οικονομικά μεγέθη. Όλες σχεδόν οι προβλέψεις που συνοδεύουν τις εκθέσεις αυτές είτε υπερτιμούν είτε υποτιμούν εξελίξεις σε βασικά οικονομικά μεγέθη, με αποτέλεσμα άλλοτε να εμφανίζονται δυσμενείς και άλλοτε ευμενείς.

Προς επίρρωσιν της διαπίστωσης αυτής αναφέρουμε τις προβλέψεις της εαρινής Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2006 και το 2007. Το συμπέρασμα; Όλες οι προβλέψεις τις Έκθεσης αυτής για τις εξελίξεις βασικών μεγεθών το 2006 και το 2007 «έπεσαν έξω»! Άλλο πρόβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΑΕΠ και άλλο, τελικά, πραγματοποιήθηκε. Πρόβλεπε, για παράδειγμα, για το 2005 και το 2006, ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% και 3,4% αντίστοιχα και, τελικά, προέκυψαν ρυθμοί 4,2% και 4% αντίστοιχα. Η ίδια διαπίστωση προκύπτει και για το δημόσιο έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και τον πληθωρισμό (για το 2007). Για το δημόσιο έλλειμμα, για παράδειγμα, προέβλεπε ποσοστό επί του ΑΕΠ πάνω από 3% και, τελικά, προέκυψε ποσοστό κάτω από το 2,8%! Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο χρέος, για το οποίο προέβλεπε ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2006 και το 2007 πάνω από 100% και, τελικά, οι πραγματοποιήσεις ήταν γύρω στο 95%!

Εκπληκτική είναι η διαπίστωση ότι όλες σχεδόν οι προβλέψεις του ενός διεθνούς οργανισμού σπάνια συμπίπτουν με τις αντίστοιχες προβλέψεις άλλων οργανισμών, οι οποίοι, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, αναγκάζονται να τις αναθεωρούν αργότερα επί τα χείρω ή επί τα βελτίω, ανάλογα με την περίπτωση. Αλλά, και παρά τις αναθεωρήσεις αυτές, σε πολλές περιπτώσεις οι πραγματοποιήσεις δεν επαληθεύουν τις προβλέψεις.

Κι όμως, παρά τις διαπιστώσεις αυτές, πολλοί αναλυτές και σχολιαστές ασχολούνται, με πάθος και περισσή σοβαρότητα, με τις προβλέψεις αυτές και βγάζουν συμπεράσματα σα να πρόκειται για πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία!


Σχολιάστε εδώ