Στο κόκκινο η σύγκρουση Ομπάμα – Κλίντον

Οι εκλογές που αναμένονται μεθαύριο Τρίτη 6 Μαΐου στις πολιτείες της Ινδιάνας και της Βόρειας Καρολίνας, παρότι έχουν την κρισιμότητά τους, δεν πρόκειται να βαρύνουν σημαντικά στο αποτέλεσμα που όλοι πια συμφωνούν ότι αυτό, επίσημα, θα κριθεί μετά τις 3 Ιουνίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η τελευταία προκριματική αναμέτρηση, στη χρονική περίοδο που μεσολαβεί μέχρι το συνέδριο των Δημοκρατικών στο τέλος Αυγούστου.

Στην πραγματικότητα ωστόσο η ζυγαριά έχει ήδη γείρει υπέρ του Μπάρακ Ομπάμα. Το προβάδισμα που διατηρεί δεν χάθηκε ούτε με το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία της Πενσυλβάνιας την Τρίτη 23 Απρίλη, όταν η Χίλαρι Κλίντον πέτυχε μια άνετη νίκη, επικρατώντας έναντι του Ομπάμα με οκτώ ολόκληρες μονάδες διαφορά. Ακόμη και με αυτά τα αποτελέσματα ο μαύρος υποψήφιος οδεύει προς το συνέδριο των Δημοκρατικών με 1.714 εκλέκτορες (εκ των οποίων οι 233 είναι υπερεκλέκτορες που ψηφίζουν χωρίς να έχουν εκλεγεί λόγω των αξιωμάτων που κατέχουν, αριστίνδην επί το ΠΑΣΟΚικότερο), ενώ η σύζυγος του πρώην πλανητάρχη με 1.589 (εκ των οποίων οι 258 είναι υπερεκλέκτορες).

Η μάχη της Πενσιλβάνιας όμως αποτέλεσε σταθμό, γιατί στο πλαίσιό της κορυφώθηκε η πολιτική σύγκρουση σε βαθμό τέτοιο, ώστε ο Μπάρακ Ομπάμα να δεχθεί τα συνδυασμένα πυρά της Χίλαρι Κλίντον και του Τζον Μακ Κέιν, του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Εναντίον του Ομπάμα αξιοποιήθηκαν οι οξείες, αλλά πέρα για πέρα φυσιολογικές σε ένα οποιοδήποτε άλλο …δημοκρατικό καθεστώς, επικρίσεις προς την Αμερική του προοδευτικού ιερωμένου Τζερεμάια Ράιτ, ο οποίος φέρεται ως πνευματικός μέντορας του υποψήφιου για το χρίσμα γερουσιαστή. Ο Τζερεμάια Ράιτ είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ο Θεός καταράστηκε την Αμερική, πιο πρόσφατα για τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους ότι η Αμερική τιμωρήθηκε για τον τρόμο που έχει προκαλέσει και για τον σιωνισμό ότι ισοδυναμεί με ρατσισμό! Τα λόγια του αποτέλεσαν κόκκινο πανί για το οπισθοδρομικό και συντηρητικό κατεστημένο της Αμερικής. Έτσι, εμφανίστηκαν τηλεοπτικές διαφημίσεις, οι οποίες ήδη προβάλλονται στις πολιτείες που αναμένεται να ψηφίσουν, δείχνοντας το πρόσωπο του Ράιτ να μετασχηματίζεται σε αυτό το Ομπάμα, ενώ στο βάθος να καίγονται αμερικανικές σημαίες. Το πολιτικό τους μήνυμα ήταν σαφές, υποδηλώνοντας πατριωτικό έλλειμμα από τη μεριά του Μπάρακ Ομπάμα. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι αυτές οι διαφημίσεις αποτελούν μέρος της προπαγάνδας των Ρεπουμπλικανών. Οι Ρεπουμπλικάνοι πληρώνουν για να προβάλλονται, παρεμβαίνοντας άμεσα έτσι στην ενδο-δημοκρατική διαμάχη, καθώς εμμέσως πλην σαφώς λειτουργούν υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

Στα χνάρια του Μπους η Χίλαρι

Η παρέμβαση του συντηρητικού κόμματος, με έμβλημα τον ελέφαντα και χαρακτηριστικό χρώμα το κόκκινο, υπέρ της Κλίντον (που δείχνει πόσο στρεβλωτικά λειτουργούν ανάλογες δημοκρατικοφανείς διαδικασίες) δεν είναι καθόλου τυχαία. Ειδικά το τελευταίο διάστημα η νεοϋορκέζα γερουσιαστής έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, για να εξασφαλίσει το χρίσμα της συντηρητικής Αμερικής και του κατεστημένου που μέχρι τώρα στηρίζει τον Μπους. Χαρακτηριστικότερο όλων παράδειγμα ήταν οι μύδροι που εξαπέλυσε εναντίον του Ιράν, φθάνοντας να δηλώσει σε μία γλώσσα που θα τη ζήλευαν ακόμη και οι Ταλιμπάν ότι «θα επιτεθούμε στο Ιράν», «είμαστε σε θέση να τους εξαφανίσουμε ολοσχερώς»! Οι δηλώσεις της, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχουν στην κούρσα των προκριματικών, δείχνουν τι τεράστιο κίνδυνο αποτελεί για ολόκληρη την περιοχή που εκτείνεται από την Κεντρική Ασία μέχρι τη Μέση Ανατολή τυχόν εκλογή της Κλίντον στο προεδρικό αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απάντηση του Ομπάμα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι προτίθεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ήταν άμεση. «Λόγος που χρησιμοποιεί λέξεις όπως εξαφάνιση δεν παράγει πραγματικά καλά αποτελέσματα. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πολεμοχαρής», ήταν τα λόγια του, που έδειξαν το τεράστιο πολιτικό κενό που χωρίζει τους δύο υποψηφίους και, επίσης, το πόσο πορώδη είναι τα σύνορα μεταξύ των στρατοπέδων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι θέσεις της Κλίντον προκαλούν έκπληξη, γιατί ακόμη και επί προεδρίας Μπους, όπου στον ιστό του Καπιτωλίου κυμάτιζε η πειρατική σημαία των νεοσυντηρητικών εξτρεμιστών δεν έλειπαν οι υπόγειες προσπάθειες από αμερικανούς διπλωμάτες καριέρας στην κατεύθυνση γεφύρωσης του χάσματος με την Τεχεράνη. Για παράδειγμα, την Παρασκευή 25 Απριλίου οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έγραφαν ότι αμερικανοί εμπειρογνώμονες συναντιόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια με ιρανούς συμβούλους και ακαδημαϊκούς «σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν το πυρηνικό αδιέξοδο. Οι Αμερικάνοι εμπειρογνώμονες είχαν προωθήσει μια πρόταση που θα επέτρεπε στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου κάτω από πολυμερή εποπτεία». Ακόμη λοιπόν κι αυτά τα ελπιδοφόρα βήματα που έχουν συντελεστεί χωρίς τυμπανοκρουσίες (δείχνοντας ότι η πολεμική αναμέτρηση με το Ιράν δεν αποτελεί μονόδρομο) κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, αν βγει η Χίλαρι Κλίντον, που υπόσχεται να ακολουθήσει τον αιματηρό δρόμο του Μπους!

Η μάχη της Πενσυλβάνιας ωστόσο πέρα από την ένταση της αντιπαράθεσης έφερε στην επιφάνεια και τον κάθετο, βαθύ διχασμό των Δημοκρατικών με βάση φυλετικά κριτήρια. Έτσι, στην Πενσυλβάνια το 60% των λευκών ψήφισε την Κλίντον και το 92% των μαύρων τον Ομπάμα. Η υψηλή συσπείρωση των λευκών γύρω από την Κλίντον και των μαύρων γύρω από τον Ομπάμα μπορεί να προδικάζει το αποτέλεσμα της Τρίτης στην Καρολίνα, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού αποτελείται από μαύρους, εμφανίζεται ωστόσο ως εμπόδιο, από την Κλίντον προφανώς, για την ικανότητα του μαύρου υποψηφίου να νικήσει τους Ρεπουμπλικάνους τον Νοέμβριο. Αυτό άλλωστε θα είναι και το κριτήριο που θα πρυτανεύσει για την ψήφο των υπερεκλεκτόρων, που θα κρίνει την έκβαση της μάχης μεταξύ των δύο απροσδόκητα ισχυρών υποψηφιοτήτων, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι οι εναπομείναντες προκριματικές μάχες δεν πρόκειται να κρίνουν με τελεσίδικο τρόπο την αντιπαράθεση. Μετά και τις προκριματικές εκλογές που έγιναν χτες, 3 Μαΐου, στο Γουάμ, και την κορυφαία μεθαυριανή μάχη στην Ινδιάνα και τη Νότια Καρολίνα, απ’ όπου θα εκλεγούν 72 και 115 εκλέκτορες αντίστοιχα, οι μάχες με τις οποίες θα κλείσουν οι προκριματικές ψηφοφορίες για τους Δημοκρατικούς είναι στη Δυτική Βιρτζίνια στις 13 Μαΐου, απ’ όπου θα εκλεγούν 28 εκλέκτορες, στο Κεντάκι και το Όρεγκον (20 Μαΐου, απ’ όπου θα εκλεγούν 51 και 52 εκλέκτορες), στο Πουέρτο Ρίκο (1 Ιουνίου, 55) και στη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα στις 3 Ιουνίου, απ’ όπου θα εκλεγούν 16 και 15 εκλέκτορες αντίστοιχα.

Οι υπερεκλέκτορες αποφασίζουν

Το χρίσμα παρ’ όλα αυτά είναι στα χέρια των 300 από τους 795 υπερεκλέκτορες, που δεν έχουν μέχρι στιγμής πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Η γνώμη τους είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, αν δηλαδή δεν μεσολαβήσουν νέες πιο «χονδρές» πολιτικές προβοκάτσιες εναντίον του Ομπάμα που θα ακυρώσουν την υποψηφιότητά του, η υπερψήφισή του φαντάζει μονόδρομος καθώς, πέραν του φυλετικού διαχωρισμού, τα δυναμικότερα τμήματα των Δημοκρατικών -νέοι, μορφωμένοι, καλλιτέχνες και διανοούμενοι- έχουν συμπαραταχθεί στο πλευρό του. Τον Μπάρακ Ομπάμα ψηφίζουν επίσης και οι χρηματοδότες (ιδιώτες και εταιρείες), καθώς οι άμεσες αθρόες προσφορές έχουν επιφέρει στα ταμεία του ένα πλεόνασμα σε μετρητά της τάξης των 42 εκατ. δολαρίων, ενώ η Χίλαρι Κλίντον βαρύνεται με ένα έλλειμμα ύψους 10 εκατ. δολ.

Το ερώτημα ωστόσο που μόνο στις πανεθνικές κάλπες του Νοεμβρίου πρόκειται να απαντηθεί αφορά την ικανότητα που θα έχει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών να αντιπαρατεθεί ευθέως και με φιλοδοξίες με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων μετά από μια τόσο παρατεταμένη χρονικά εξοντωτική πολιτικά και ηθικά και δαπανηρή οικονομικά μάχη. Η απορία είναι εύλογη, καθώς ο νικητής των Δημοκρατικών όλο και περισσότερο θα μοιάζει με τους εξαντλημένους, στα πρόθυρα της κατάρρευσης νικητές πυγμαχίας οι οποίοι στο τέλος του αγώνα μόλις και μετά βίας ή χάρη στη βοήθεια των διαιτητών μπορούν να σηκώσουν το χέρι τους για να τους επευφημήσει το πλήθος. Στην περίπτωση των Δημοκρατικών αυτός ο νικητής αμέσως μετά την ανακήρυξή του αντί για τα αποδυτήρια θα πρέπει να εισέλθει στο μεγάλο ρινγκ για να δώσει τη μάχη της ζωής του…


Σχολιάστε εδώ