Πολιτικό ορόσημο το 2010
Στον πολιτικό σχεδιασμό της κρατούσας κατάστασης το δέον γενέσθαι είναι να προκαλέσει διπλές εκλογές το 2009, όταν θα έχει διαβεί τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης, με την προσδοκία να τις κερδίσει – κι αν δεν πάρει αυτοδυναμία να προσφύγει σε νέες εκλογές με το δίλημμα: κυβέρνηση ή ακυβερνησία. Ωστόσο αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός πάσχει στο γεγονός ότι την άνοιξη του 2010 θα προκύψει θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα έχει συμπληρώσει έξι χρόνια στην εξουσία -όταν προκύψει θέμα Προεδρίας- θα έχει ήδη μπει στον κύκλο της πολιτικής φθοράς, που εκκινεί στον έκτο χρόνο άσκησης της εξουσίας και ολοκληρώνεται στον έβδομο χρόνο. Έτσι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από ένα τυπικό ζήτημα μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο πολιτικό διακύβευμα και να ανατρέψει τον όποιο πολιτικό σχεδιασμό.
• Φυσικά εάν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποσπάσει «εγκαίρως» τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου, την επανεκλογή Παπούλια στον θώκο της Προεδρίας, τότε λύνονται τα χέρια του κι απρόσκοπτα μπορεί να υλοποιήσει τα πολιτικά του σχέδια. Όμως είναι αμφίβολο να περιμένει μια τέτοια «προσφορά» εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, πόσω μάλλον που μετά από μια νέα εκλογική ήττα, τα περιθώρια του κ. Παπανδρέου να «θυσιάσει» την ευκαιρία του 2010 στον βωμό της συναίνεσης θα είναι άκρως περιορισμένα. Βέβαια για τον πρωθυπουργό υπάρχει πάντα το ευνοϊκό ενδεχόμενο να γίνει «μπάχαλο» το ΠΑΣΟΚ μετά από μια άλλη ήττα το 2009 κι έτσι ούτε να θέλει ούτε να μπορεί να προκαλέσει νέα αναμέτρηση το 2010.
• Πάντως έτσι ή αλλιώς το 2010 και η εκλογή της Προεδρίας είναι ένα κρίσιμο πολιτικό ορόσημο, ακόμα κι αν δεν προκύψουν ευρύτερες πολιτικές διεργασίες μέσω εκλογών, καθότι θα μπορούσε να προκύψει «αλλαγή φρουράς» στην κορυφή της ΝΔ, με τον κ. Καραμανλή να επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο του θείου του και να μεταθέσει εαυτόν στην Προεδρία. Άλλωστε ο όποιος πρωθυπουργός με τη συμπλήρωση επτά ετών διακυβέρνησης φθείρεται με ταχύτατους ρυθμούς κι ως εκ τούτου η μετακίνηση του κ. Καραμανλή στον ασφαλή θώκο της Προεδρίας θα ήταν ιδιαίτερα σοφή κίνηση και μάλιστα στην κατάλληλη στιγμή.