ο Δαίμονας των δημαρχείων

Τελικά πλειοδότησε κάποιος συνάνθρωπός μας με 20.000 τον χρόνο μίσθωμα. Η έναρξη του διαγωνισμού ξεκίνησε με 14.000. Το περίεργο σ’ αυτήν την ιστορία είναι ο κατά παγκόσμια πρωτοτυπία όρος της προκήρυξης που προέβλεπε ότι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να είναι… κάτοικοι της Βούλας! Μιλάμε για προκήρυξη που θα συμπεριληφθεί στις καλοκαιρινές επιθεωρήσεις. Το άστοχο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η προκήρυξη συντάχθηκε από ανθρώπους που υπηρετούν την περήφανη και αδιάφθορη αυτοδιοίκηση. Μη μου πείτε ότι ο όρος αυτός δεν είναι φωτογραφικός;
***

Πήγα πριν από λίγες ημέρες στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Π. Φαλήρου. Η αίθουσα ονομάστηκε, με πρόταση του δημάρχου, «Χρήστου Πασαλάρη». Τ’ όνομα δεν χρειάζεται καμία σύσταση.
***

Ρε πώς αλλάζουν οι καιροί στο Μαρούσι. Χθεσινοί φίλοι σημερινοί εχθροί. Ο Γιώργος Πατούλης διέγραψε τον πρώην αντιδήμαρχο και δεξί του χέρι Τάσο Γιαννακόπουλο, επειδή μόλις έπαψε να ασκεί τα καθήκοντα του αντιδημάρχου επί των οικονομικών άρχισε την κριτική στη διοίκηση. Μιλάμε για μεγάλη πλάκα. Για όσους δεν ξέρετε, ο Γιαννακόπουλος ήταν «επί πολλών θεμάτων» και προεκλογικά και μετεκλογικά το κουμάντο στην παράταξη Πατούλη. Λεπτομέρειες δεν χρειάζονται, αν και ο ίδιος έχει πει αρκετά πράγματα. Ο Τασούλης, μόλις έφυγε από αντιδήμαρχος, σταμάτησε να πηγαίνει στις συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας και γυρνώντας στις πλατείες άφηνε πολλά υπονοούμενα για τη διοίκηση Πατούλη. Στο ίδιο έργο θεατές. Όσο ήταν στην καρέκλα, κουβέντα δεν έλεγε. Έχω όμως μια απορία. Ως αντιδήμαρχος οικονομικών, γιατί είχε ζητήσει από τον δήμαρχο να τον απαλλάξει από την αρμοδιότητα είσπραξης των τελών από τις διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί παράνομα σε όλο το Μαρούσι; Όλοι κάνουν αγώνα να πάρουν καμιά αρμοδιότητα παραπάνω. Αυτός το αντίθετο. Γιατί Τασούλη;
***

Η κριτική μας στον δήμαρχο Μελισσίων Μανώλη Γραφάκο είναι αρκετά αυστηρή μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει έτσι όποτε χρειάζεται. Καλοπροαίρετα και χωρίς εμπάθεια. Δεν μπορώ όμως να μη σημειώσω την έκπληξή μου όταν είδα με τα μάτια μου κατάμεστο το δημοτικό γυμναστήριο στον απολογισμό τής μέχρι τώρα θητείας του. Φαίνεται ότι η αποχώρηση των πέντε συμβούλων του δεν δημιούργησε ιδιαίτερο πρόβλημα, τουλάχιστον στη βάση της παράταξης. Καρφίτσα δεν έπεφτε. Ο Γραφάκος μίλησε για εκβιασμούς που δέχεται από συμφέροντα που είχαν μάθει να συναλλάσσονται με εργολάβους και το κατεστημένο της πόλης. Ονόματα δεν είπε, αλλά τον άκουσα πολύ θυμωμένο. Δήμαρχέ μου, εδώ είμαστε εμείς. Πες μας τα πράγματα με τ’ όνομά τους και θα δεις πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Ασυλία δεν έχει κανένας. Περιμένουμε.
***

Ειλικρινά στεναχωρέθηκα. Άμα ήξερα ότι ο συμπαθής βαψομαλλιάς, που πολιτεύεται στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας, θα το έπαιρνε τόσο κατάκαρδα επειδή έγραψα ότι τον είδα να ψωνίζει βαφή για τους κροτάφους από την Ομόνοια, δεν θα το έγραφα. Μου είπαν ότι δεν πήγε ούτε στην περιφορά του Επιταφίου. Ντρεπόταν να κυκλοφορήσει. Ρε, φίλε, ό,τι έκανα το έκανα από καλοσύνη. Τέλος πάντων. Μια και αναφέρομαι στον δήμο των λουλουδιών, θυμήθηκα το εξής: Είναι γνωστό ότι εκεί έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές ο φίλτατος Στέφανος Γατσούλης. Δικαίωμά του είναι. Διάβασα όμως ένα άρθρο του σε τοπική εφημερίδα που έγραφε: «Σέβομαι τον πρώην δήμαρχο της πόλης και αναγνωρίζω την πολύτιμη εμπειρία του και το μεγάλο έργο του». Ρε μεγάλε, εάν είναι έτσι γιατί δεν κατεβαίνεις μαζί του; Πλάκα μας κάνεις; Ο λόγος φυσικά για τον πρώην τοπάρχη Γρετζελιά. Εάν είναι άξιος, ικανός, έντιμος και δουλευταράς, τότε εσύ τι διεκδικείς; Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, άμα η Νέα Δημοκρατία ξαναδεί δημαρχιακό θώκο στον δήμο, εγώ θα γίνω νομάρχης στη Ζιμπάμπουε.
***

Ακόμη προσπαθώ να συνέλθω από τη λάμψη της αμαξάρας που είδα να οδηγάει ο γραμματέας του δημάρχου Αμαρουσίου, Μπάρλας. Ούτε ο πρωθυπουργός δεν έχει τέτοιο. Μερσεντάρα και δόξα σοι ο Θεός. Τα λεφτά δεν κρύβονται. Γεια σου Μιχάλη εθελοντή.
***

Πληρώθηκαν και σταμάτησαν την κατάληψη οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ν. Ηρακλείου. Ωστόσο η παράταξη που διοικεί τον δήμο φαίνεται να έχει προβλήματα καθώς παραιτήθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος. Νεώτερα την επόμενη Κυριακή.
***

Έγινε ένα συνέδριο με τίτλο «Αυτοαξιολόγηση στην αυτοδιοίκηση». Συνδιοργανωτές ήταν πέντε δήμοι. Δεν έχει σημασία ποιοι ήταν. Το συνέδριο έγινε σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο στο Καβούρι. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Φυσικά χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η μάζωξη που έγινε. Το απόλυτο μηδέν. Την ώρα που οι εκθέσεις του Συνήγορου του Πολίτη μιλούν για την απίστευτη διαφθορά της αυτοδιοίκησης, αυτοί μαζεύονται και μιλάνε για την αυτοαξιολόγηση των υπηρεσιών τους. Να σας πω τι έγινε; Αυτό το συνέδριο χρηματοδοτούσε η ΕΕ ως συνδιοργάνωση από πολλούς δήμους, αυτό έκαναν. Κανένας δεν κατάλαβε τίποτα. Ήταν και κάτι τύποι από το εξωτερικό ως σύνεδροι και η ατμόσφαιρα με τ’ ακουστικά στ’ αφτιά, σαν αυτά που υπήρχαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πούτιν, ήταν γκλαμουράτη. Μεγαλεία για τους δημάρχους, οι οποίοι μόλις τελείωσε η κουβεντούλα γύρισαν στα καθημερινά προβλήματα, με τα λασπόνερα και τους χωματόδρομους.
***

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Εκατό φίλαθλοι εισέβαλαν μέσα στο καφενείο που συχνάζει, στον Άγιο Δημήτριο, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου ονόματι Σούλης και δυστυχώς τον «περιποιήθηκαν» πολύ άσχημα. Ο Σούλης είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και καλή λειτουργία του δημοτικού σταδίου, το οποίο χρησιμοποιεί ως έδρα η τοπική ομάδα που αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική. Το δημοτικό συμβούλιο, με ψήφισμα που εξέδωσε, καταδίκασε αυτήν την ενέργεια και προφανώς καλά έκανε. Ρωτώντας έμαθα ότι το γήπεδο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Το ζεστό νερό στ’ αποδυτήρια είναι είδος πολυτελείας. Το πότισμα του χόρτου στον αγωνιστικό χώρο είναι σπάνιο φαινόμενο. Φυσικά η ενέργεια του ξυλοδαρμού ήταν απαράδεκτη, αλλά ο λαός απαιτεί. Άντε βγάλε άκρη.
***

Την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ν. Σμύρνης την έχουμε τονίσει πολλές φορές. Ο τοπάρχης Κουτελάκης παίζει μόνος του στο γήπεδο. Παρ’ όλο όμως που έχει τον απόλυτο έλεγχο, στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει κάτι να φοβάται. Όλο το κινητό του κοιτάει. Εκκρεμεί μια απόφαση που τον αφορά, σχετικά με το παρελθόν και τις ημέρες του ως προέδρου του Πανιωνίου και μάλλον του έχει δυσκολέψει τον βραδινό ύπνο. Όποτε πάω σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρασύρομαι και κοιτάω και το δικό μου τηλέφωνο.
***

Ούτε επίτηδες να το έκανε. Κάθε Τρίτη ο δήμαρχος του Δήμου Δάφνης δέχεται τους πολίτες. Μια φορά την εβδομάδα και όποιος προλάβει. Ο τρίτος όροφος του δημαρχείου μετατρέπεται σε λαϊκή αγορά. Ξύλο παίζουν οι κάτοικοι για να μη χάσουν την ώρα τους και τη σειρά τους, αφού όλο και μπαίνει ενδιάμεσα και κάποιος βιαστικός ή μια γιαγιά που δεν μπορεί να περιμένει. Την τελευταία εβδομάδα μου είπαν ότι ο δήμαρχος θα μοιράζει νούμερα για να αποπεμφθεί ο συνωστισμός. Ούτε στην αυτοκρατορία των Ρωμαίων δεν υπήρχε τέτοια ταπείνωση των κατοίκων. Δήμαρχέ μου, κάνε έναν κόπο παραπάνω και θυσίασε το καφεδάκι που πίνεις στην πλατεία. Καθιέρωσε τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα να βλέπεις τον κόσμο. Αυτοί δεν σε ψήφισαν;
***

Δεν κρύβει τη φιλοδοξία του ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Κηφισιάς να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επικείμενες εκλογές. Σοβαρό παιδί, δεν λέω. Ψηλός, μορφωμένος, δικηγόρος στο επάγγελμα, πρώην αντιδήμαρχος. Γενικά έχει όλα τα προσόντα. Έχω όμως την εντύπωση ότι κάποιοι του φουσκώνουν τα μυαλά για να τον «κάψουν». Όταν ο Χιωτάκης, ο νυν τοπάρχης, εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί το χρίσμα από σοβαρό άνθρωπο; Γιώργη, εγώ για καλό στο λέω.
***

Δεν δείχνει να υπάρχει έδαφος συνεννόησης μεταξύ των δύο παρατάξεων που έχουν χωρίσει το ΠΑΣΟΚ στα δύο στο Ν. Ηράκλειο. Από τη μία ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Μαστοράκος και από την άλλη ο Νίκος Μπάμπαλος. Υπάρχουν φορές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα της πόλης, με συντονισμένες δράσεις στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά όταν φτάνει η κουβέντα για το ποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου στις επόμενες εκλογές πέφτει σκοτάδι. Βέβαια θα μου πείτε ότι το 2010 είναι πολύ μακριά. Σωστά.
Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Θα βάλω στην άκρη πέντε εκατομμύρια ευρώ, προερχόμενα από «δουλίτσες». Άμα με πιάσουν θα πληρώσω τα δυόμισι και θα μου μείνουν τα υπόλοιπα. Ονειρεύομαι. Δεν συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα. Μόνο στη χώρα των Θεμιστοκλήδων.


Σχολιάστε εδώ