Ούτε… κουβέντα στον ΣΥΝ για συνεργασίες μέχρι τις ευρωεκλογές

Πώς θα πορευθεί από εδώ και πέρα ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που έχει ισορροπήσει -σε υψηλά βέβαια ακόμα επίπεδα- η ραγδαία δημοσκοπική άνοδος που σημείωσε το κόμμα μετά τις εκλογές και την αλλαγή της ηγεσίας του. Τα νέα δεδομένα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αν και δεν ανακάμπτει ακόμα εν τούτοις φαίνεται να περιορίζει τις απώλειές του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η αλλαγή της στάσης έναντι του ΣΥΝ μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου τα οποία, ενώ μέχρι πρότινος «έτρεχαν» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα, τελευταία φαίνεται ότι ξαναγύρισαν «στο μαντρί» και στηρίζουν και πάλι τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Το ηγετικό δίδυμο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα της Κουμουνδούρου χαράσσουν την τακτική για το επόμενο διάστημα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές στις οποίες προσδοκούν να καταγράψουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης δημοσκοπικής ανόδου του κόμματος. Μπροστά τους έχουν όχι μόνο τις υπαρκτές διαφορές των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πορεία της, αλλά και το θέμα των υποψήφιων ευρωβουλευτών του. Ο μοναδικός ευρωβουλευτής, Δ. Παπαδημούλης, θα ήθελε να συνεχίσει τη θητεία του «εις τας Ευρώπας», ενώ ενδιαφέρον δείχνει και ο στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, οργανωτικός γραμματέας του κόμματος, Ν. Χουντής. Μέχρι τώρα ο Α. Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν έχει ξεκαθαρίζει εάν με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου θα σηματοδοτήσει την είσοδο της «νέας γενιάς» στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Όσο θα συνεχίζεται η σταθεροποίηση στο ΠΑΣΟΚ (οι δύο χώροι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία) στον ΣΥΝ θα πρέπει να ασχοληθούν πειστικά με την πρόταση πολιτικής διεξόδου που προτείνουν, εάν στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η πρόταση Αλαβάνου για τη συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας μακριά από τον δικομματισμό, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους ψηφοφόρους, πολύ περισσότερο δε που σε κάθε ευκαιρία διευκρινίζεται ότι αποκλείεται κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση (Alco για το περιοδικό «Fantomas») οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα, παρά το ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: Υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων τάσσεται το 61% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 68% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι φανερό, πρόκειται για μια ισχυρότατη τάση στη βάση και των δύο κομμάτων, η οποία είναι άγνωστο ακόμα εάν θα δημιουργήσει τέτοια δυναμική που θα οδηγήσει στη συνεργασία των δύο κομμάτων. Μέχρι τώρα, παρά τις εκκλήσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, αφού εκτιμά -με βάση τις τραυματικές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος- ότι εάν ανοίξει «χαραμάδα» για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τότε όχι μόνο θα ανακοπεί η δυναμική ανόδου που σημειώνει το κόμμα, αλλά θα έχουμε επιστροφή στα γνώριμα μέχρι πρόσφατα ποσοστά που καθιστούσαν οριακή την παρουσία του κόμματος στην πολιτική σκηνή. Έτσι, τα στελέχη του έσπευσαν να κλείσουν τη συζήτηση που πήγε να αρχίσει με την επανάληψη -σε πρόσφατη εκδήλωση προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη- της γνωστής θέσης του Λ. Κύρκου περί συνεργασίας των δύο κομμάτων. Τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, εκτιμούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Μετά από αυτές και εάν αλλάξουν οι συσχετισμοί ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης όλα είναι ανοιχτά, αφού οι όροι της σχετικής συζήτησης θα τεθούν με διαφορετικό τρόπο.


Σχολιάστε εδώ