Οι «γαλάζιοι» ψάχνουν θέσεις και ρόλους

Το ερώτημα αυτό απασχολεί έντονα πλέον τους «γαλάζιους» της Θεσσαλονίκης μετά την κατηφόρα που αισθάνονται πως τραβά το κόμμα τους, εξαιτίας, αφενός, της φθοράς του συστήματος Παπαγεωργόπουλου και αφετέρου της απροκάλυπτης επιχείρησης του Ψωμιάδη να εισβάλει στο Καραβάν Σεράι και να καταλάβει τη θέση του πρώτου πολίτη της Θεσσαλονίκης.

Τα τοπικά στελέχη της ΝΔ φαίνονται απρόθυμα -άλλωστε νιώθουν ανίσχυρα- να μπλέξουν ανάμεσα στους δύο και στέλνουν μηνύματα στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης προκειμένου να αναληφθεί κεντρική πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να πορευτεί το κόμμα ενιαίο και με πρόταση ανανέωσης προς το μέλλον.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις για την αναζήτηση του προσώπου που θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της αδιαφιλονίκητης τρίτης λύσης ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Ιωαννίδη και του Κώστα Γκιουλέκα (από τους τοπικούς βουλευτές), καθώς και των εκ μεταγραφής Χρήστου Φώλια και Ευριπίδη Στυλιανίδη. Κάποιοι άλλοι επιμένουν ωστόσο πως η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στο πρόσωπο ενός αυτοδιοικητικού στελέχους με γνώση και πείρα από τη Θεσσαλονίκη και τα δημοτικά της θέματα. Ως τέτοιο προβάλλει το όνομα του Σωτήρη Καπετανόπουλου, το οποίο προωθείται αθόρυβα, αλλά με συνέπεια, και ως λύση διαδοχής του Παπαγεωργόπουλου σε περίπτωση που ο σημερινός δήμαρχος θα παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του, είτε οδεύοντας στην Ευρωβουλή (το 2009) είτε αποχωρώντας κάτω από το βάρος αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα που συνταράσσουν τον δήμο της πόλης.

Πάντως, αυτήν τη στιγμή ο μεγάλος μπελά των «γαλάζιων» σχετίζεται με τον Ψωμιάδη και την ειλημμένη απόφασή του να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για το δημαρχιακό αξίωμα στις αρχές του καλοκαιριού.

Η επιλογή αυτή του Ψωμιάδη σχετίζεται με το ότι στις αρχές του καλοκαιριού ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον «Καποδίστρια 2». Αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία υπερνομαρχίας Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Χαλκιδικής, τότε ο Ψωμιάδης θα στραφεί στη διεκδίκηση αυτής της θέσης, υποστηρίζουν οι «γαλάζιοι» που θέλουν τον Παναγιώτη εκτός του Καραβάν Σεράι, αλλά που παράλληλα δεν θέλουν αντάρτικο από τον μαχητικό και ιδιόμορφο σημερινό νομάρχη.

Ανάλογη κινητικότητα με τον κεντρικό δήμο παρατηρείται και σε νομαρχιακό επίπεδο, όπου δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους ο βουλευτής της Β΄ Περιφέρειας Θόδωρος Καράογλου (περισσότερο έλκεται στην προοπτική της υπερνομαρχίας), ενώ, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, τη θέση του νομάρχη θα επιδιώξει να τη διεκδικήσει ο αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των τοπικών «γαλάζιων» για μια θέση στην Ευρωβουλή, όπου σήμερα μεταξύ των έντεκα ευρωβουλευτών της ΝΔ η Θεσσαλονίκη μετρά τρεις εκπροσώπους: τους Αντώνη Τρακατέλη, Νίκο Βακάλη και Μαργαρίτη Σχοινά.

Οι πρώτοι δύο μάλλον ολοκληρώνουν τον κύκλο τους το 2009, με τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Αντώνη Τρακατέλη να κλείνει 15 χρόνια στην ΕΕ και τον Νίκο Βακάλη να δηλώνει πως δεν επιθυμεί νέα υποψηφιότητα.

Αντίθετα, ο «νέος» στην Ευρωβουλή (αντικατέστησε ως πρώτος επιλαχών τον Κωστή Χατζηδάκη, όταν ο τελευταίος εκλέχθηκε βουλευτής) Μαργαρίτης Σχοινάς θεωρείται από τους σίγουρος στην Ευρωλίστα, καίτοι στις επόμενες εκλογές οι εκλόγιμες «γαλάζιες» θέσεις θα έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως ο Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε προ ημερών να φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες, για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, τη Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα συζητούνται τα ονόματα αρκετών τοπικών στελεχών που ενδιαφέρονται να καταλάβουν εκλόγιμη θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Μεταξύ αυτών φιγουράρει πρώτο το όνομα του προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης Βάκη Φραντζή, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να ακολουθήσει τον δρόμο των προκατόχων του στην τοπική ηγεσία του κόμματος (Μενέλαος Χατζηγεωργίου και Νίκος Βακάλης), που αμφότεροι ανταμείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους με μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επίσης, έχουν ακουστεί τα ονόματα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Λουκά Ανανίκα, του γενικού γραμματέα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Τσιότρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Δημήτρη Δημητριάδη και φυσικά του Βασίλη Παπαγεωργόπυλου, στην περίπτωση που ο Κώστας Καραμανλής επιλέξει να «ξεφορτωθεί» τον δήμαρχο με «μια κλωτσιά προς τα πάνω».


Σχολιάστε εδώ