Με σημαία την ακρίβεια ο Γιώργος

«Αν και δεν κάνουμε τίποτα από μόνοι μας, όσα θα έπρεπε να είχαμε αναδείξει στον τομέα της οικονομίας, τα κανάλια καθημερινά βομβαρδίζουν το κύρος του Κώστα Καραμανλή…», αφού η ακρίβεια καλπάζει σε συνδυασμό με την ανεργία, σέρνοντας δίκαια ή άδικα την κυβέρνηση και τον Γιώργο Αλογοσκούφη από τη μύτη! Τα μαύρα μαντάτα που έφερε ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα και τα συμπεράσματά του για τους μισθούς και τις συντάξεις που όπως πρότεινε πρέπει να καθηλωθούν, αποδεικνύονται βούτυρο στο ψωμί της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ και σύμμαχος του Γιώργου στην ουσία ο κ. Αλμούνια.

Το ΠΑΣΟΚ «παίρνει πάνω του» την οικονομία

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πληροφορίες από το εξωτερικό για τις εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών οίκων γύρω από την ελληνική οικονομία και προς ποια κατεύθυνση θα βαδίσει, κάλεσε στο σπίτι του στο Καστρί την Τετάρτη το μεσημέρι τον Ραγκούση και τον Αθανασάκη, στους οποίους έδωσε σαφείς κατευθύνσεις. «Η κατάσταση», τους είπε, «είναι τραγική, και απʼ ό,τι με ενημερώνουν θα γίνει ακόμη χειρότερη. Πρέπει να προλάβουμε και να δούμε τις αντιδράσεις μας, κινητοποιώντας παράλληλα τον κόσμο και τους πολίτες που αισθάνονται στο πετσί τους καθημερινά τις επιπτώσεις από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση». Μάλιστα στο σημείο αυτό είπε στους δύο συνομιλητές του ότι πρέπει να προλάβουν τον κ. Αλογοσκούφη, πριν ανακοινώσει τα περιβόητα μέτρα ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων και οικονομικά ασθενέστερων, και το ΠΑΣΟΚ να αναπτύξει δική του πρωτοβουλία το ταχύτερο δυνατό.

Δόθηκε εντολή στη Λούκα Κατσέλη, σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη σε κόμμα και Βουλή, αλλά και με φορείς που σχετίζονται με την οικονομία, να καταθέσουν το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ, με τις πέντε προτάσεις που έχει καταρτίσει για την αντιμετώπιση της γάγγραινας των περισσοτέρων συμπολιτών μας που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και οι τράπεζες, οι οποίες κερδίζουν τα μέγιστα, προχωρούν ακόμη και σε πλειστηριασμούς των ακινήτων τους. Δεν αποκλείεται η πρόταση νόμου να κατατεθεί και μέσα στην εβδομάδα, ενώ με ενδιαφέρον περιμένουν την αυριανή συζήτηση στη Βουλή (αν γίνει τελικά αυτήν τη Δευτέρα) στην επίκαιρη ερώτηση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα απαντήσει, όχι βεβαίως ο πρωθυπουργός, αλλά ο αναβαθμισμένος, μετά και τη συμφωνία που υπέγραψε για τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Μόσχα, υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

έξω από τον ΟΤΕ

Δεν είναι όμως μόνο το καλάθι της νοικοκυράς που απασχολεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το «πακέτο» ακρίβεια και ανεργία συνδυάζεται και με την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πάλι στη σύσκεψη που είχε στο Καστρί με τον γραμματέα Γιάννη Ραγκούση και τον διευθυντή του Γραφείου του Νίκο Αθανασάκη, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για μια ανοικτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ με τους εργαζόμενους έξω από το κτίριο του ΟΤΕ, την ημέρα που θα υπογράφεται η συμφωνία με την Ντόιτσε Τέλεκομ. «Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από πλευράς χρόνου να το δούμε», φέρεται να είπε και οι Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου προχωρούν στις απαιτούμενες ενέργειες μήπως και από κοινού με την ομοσπονδία εργαζομένων του ΟΤΕ διοργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο κ. Παπανδρέου επίσης, σύμφωνα πάντα με τους συνομιλητές του, φέρεται να είπε ότι στο θέμα του ΟΤΕ συμφώνησε μέχρι και ο Σουφλιάς, που αυτό δείχνει πόσο μεγάλο είναι το παιχνίδι, και επεσήμανε με νόημα το εξής: «Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης των 15 δεν έχουν εκποιηθεί οι δημόσιες τηλεπικοινωνίες. Η πολιτική της κυβέρνησης μας καθιστά χώρα βαλκανική στις τηλεπικοινωνίες όταν παραδίδει στους Γερμανούς τις εθνικές μας συνομιλίες…»

Η συνταγματική αναθεώρηση

έξοδος από τα προβλήματα

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός σύντομα θα θελήσει να ξεφύγει απʼ όλο αυτό το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα και γιʼ αυτό δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να επαναφέρει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, που για το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει. Αν πραγματικά γίνει αυτό και φανεί ότι ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να «πετάξει την μπάλα σε άλλο γήπεδο», μακριά από αυτό της καθημερινότητας και της ακρίβειας, τότε το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί με βάση την επιστολή που είχε αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από μερικούς μήνες.

Πάντως η συζήτηση για την αναθεώρηση ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή και για έξι συνεδριάσεις σε δύο εβδομάδες. Το πιθανότερο είναι, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο λόγω και της στάσης του ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή, ότι δεν θα υπερψηφιστεί καμία απολύτως διάταξη κι έτσι η αναθεώρηση θα κριθεί ατελής και θα πρέπει να ξεκινήσει εντελώς νέα διαδικασία το φθινόπωρο.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Παπανδρέου προτείνει μέτρα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, ώστε να είναι διάφανο.

Νηνεμία στα εσωκομματικά –

Περιοδεία Βενιζέλου σε ΗΠΑ

Ο κ. Παπανδρέου, με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματός του, φαίνεται πως έχει τα χέρια του λυμένα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κινήσεις που θέλει, προκειμένου να περιοριστούν οι αναμενόμενες διαρροές στις ευρωεκλογές προς Τσίπρα (ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να χάνει την πολιτική του λάμψη) και να καταφέρει να κερδίσει τον Καραμανλή στις εθνικές εκλογές…

Το ότι δεν έχει συστήσει ακόμη τους τομείς του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει ορίσει γραμματείς προκαλεί την γκρίνια ορισμένων, αλλά εκτιμάται ως μικρής σημασίας πολιτική εκκρεμότητα.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο κ. Βενιζέλος, που είναι προσεκτικός στις κινήσεις του και δεν προκαλεί την ηγεσία του κόμματος. Κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τού δόθηκαν αφορμές, αλλά εκείνος τις προσπέρασε. Μάλιστα έναν εκ των διοργανωτών μιας συζήτησης τον αποκάλεσε από το πάνελ «εν αναμονή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό», αλλά ο Ευάγγελος το άφησε αναπάντητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερική εμφανίστηκε ενώπιον της Ομογένειας με λόγο εθνικό και ενωτικό, χωρίς κομματικές αποχρώσεις. Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο «Κρητικό σπίτι», με πλήθος κόσμου όλων των κομματικών αποχρώσεων και τάσεων, στο κέντρο της Αστόριας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βενιζέλος, από την αρχή ως το τέλος της ομιλίας του προς τους ομογενείς, ήταν μετρημένος και ιδιαίτερα προσεχτικός σε όλα τα θέματα.

Έκανε μια περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα εθνικά θέματα, αποφεύγοντας επιμέρους εξειδικεύσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην εσωτερική κατάσταση της Ομογένειας, την οποία επαίνεσε χωρίς να αποφύγει και κάποιες διακριτικές παραινέσεις περί ενότητας και ομοψυχίας. Είχε επίσης σειρά επαφών με αμερικανούς αξιωματούχους αλλά και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μάλιστα έδωσε και διάλεξη στο Woodrow Wilson International Center for Scholars. Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο κ. Βενιζέλος θα έχει γεμάτες τις βαλίτσες του από πολιτικές εμπειρίες και νέες γνωριμίες, που θα του χρειαστούν, και ασφαλώς θα ξέρει πώς αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον τις πολιτικές του φιλοδοξίες.


Σχολιάστε εδώ