ΚΟΙΝΟΒΟΥΚΕΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Βαρύ το φορτίο στη μεταπασχαλινή ατζέντα

Με βαρύ φορτίο στην ατζέντα της ξεκινά αύριο τις μεταπασχαλινές συνεδριάσεις της η Βουλή, σε μια κρίσιμη πολιτική καμπή για όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην τελευταία «φουρνιά» των δημοσκοπήσεων που θα γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα και θεωρούνται από πολλούς καθοριστικές για τη διάταξη του πολιτικού σκηνικού, αλλά και τον κατ’ αρχήν προγραμματισμό του χρόνου που θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.

Στις σχεδόν σαράντα ημέρες που απομένουν μέχρι την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων, στη Βουλή θα κυριαρχήσουν και θα δώσουν αφορμές για αντιπαραθέσεις των κομμάτων και των αρχηγών τους η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, η συζήτηση και ψήφιση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τα οικονομικά ζητήματα, με αιχμές τη δυσκολίες που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών από την ακρίβεια και πάρα πολλά νοικοκυριά από την υπερχρέωση στις τράπεζες, όπως και το θέμα της μεταβίβασης του ΟΤΕ στον γερμανικό κρατικό τηλεπικοινωνιακό φορέα.

Κι όλα αυτά μαζί με το «τρέχον» νομοθετικό έργο, το οποίο επίσης, αν υλοποιηθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός για ψήφιση το αμέσως προσεχές διάστημα νομοθετημάτων όπως το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, οι αλλαγές στα Εργασιακά και η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, θα προκαλέσει πολλές πολιτικές κόντρες.

————–*—————

Οι επιπτώσεις από την απουσία

του τραυματία Γιώργου

Την πολιτικά κρίσιμη αυτή περίοδο το ΠΑΣΟΚ θα στερηθεί της παρουσίας του αρχηγού του, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το ατύχημα που είχε τη Μεγάλη Εβδομάδα με το ποδήλατο παραμένει στο σπίτι του για ανάρρωση.

Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία της απουσίας του, υποστηρίζοντας ότι εκείνος θα είναι που θα δίνει τις κατευθύνσεις, αλλά οι ισχυρισμοί τους ότι «δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις» δύσκολα γίνονται πιστευτοί για προφανείς λόγους, αλλά και για ένα πλέον: οι ίδιοι, θέλοντας να μειώσουν τη σημασία του γεγονότος ότι δόθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο ρόλος του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, τόνιζαν ότι «ο πρόεδρος θα είναι πάντοτε παρών στη Βουλή».

Το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να προβλεφθούν εκ των προτέρων, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τα χρόνια που θα λείψει ο κ. Παπανδρέου όσο και από την εικόνα που θα παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση εν τη απουσία του.

————–*—————

Προγραμμάτισαν το ντόπινγκ, αλλά άφησαν πίσω ΟΤΕ και ομόλογα

Στα θέματα που θα προκαλέσουν εντάσεις το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται η επικείμενη μεταβίβαση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στη γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ, όπως επίσης και το ζήτημα των ομολόγων.

Και για τα δύο άλλωστε το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή από τη Βουλή, με το δεύτερο να έχει υποβάλει ήδη αίτημα το οποίο εκκρεμεί για συζήτηση, ενώ για το πρώτο την έχει προαναγγείλει ως απειλή, εφόσον πέσουν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κρατάει άμυνα όσο μπορεί και γι’ αυτό απέφυγε να βάλει αυτή την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική ατζέντα τα δύο αυτά θέματα. Τόσο το ζήτημα του ΟΤΕ, για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει να δώσουν εξηγήσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές εξηγήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης και Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον Π. Βουρλούμη και τον Α. Βγενόπουλο της MIG, όσο και το ζήτημα των ομολόγων, για το οποίο σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ζητήσει ακρόαση του επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα χρήματος» Γ. Ζορμπά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναβλήθηκαν για την επόμενη εβδομάδα.

Αντιθέτως, αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθεί με το θέμα του ντόπινγκ -τώρα που έφυγε από την επικαιρότητα και είναι πλέον πολιτικά ανώδυνο για την κυβέρνηση- η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην οποία μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ θα γίνει ενημέρωση από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη.

————–*—————

Θα εμφανιστεί ο… ακριβοθώρητος Γ. Σουφλιάς;

Στην αυριανή πρώτη μεταπασχαλινή συνεδρίαση, που είναι μέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα συζητηθεί επερώτηση βουλευτών του

ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια, ενώ το πρωί της Τρίτης θα ξεκινήσει η νομοθετική εργασία με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «μέτρα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων».

Το μεσημέρι της Τρίτης εξάλλου θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων, στην οποία ίσως κάνει την πρώτη μετά από πολύ καιρό εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σουφλιάς.

Ο «σαρακατσάνος» είναι μακράν ο πιο… ακριβοθώρητος υπουργός της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικές του εμφανίσεις είναι κατά πολύ λιγότερες και από αυτές του πρωθυπουργού ή και της υπουργού Εξωτερικών, που ταξιδεύουν συχνότατα στο εξωτερικό.

Ο κ. Σουφλιάς μπορεί να μην ταξιδεύει, αλλά τη Βουλή δεν την… καταδέχεται, όπως δείχνει το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ερωτήσεων που του υποβάλλονται απαντούν οι υφυπουργοί του Στ. Καλογιάννης και Θέμ. Ξανθόπουλος, ενώ ο ίδιος παρίσταται σπανίως ακόμη και στις συζητήσεις των λιγοστών του νομοσχεδίων.

Προφανώς θεωρεί πιο ύψιστα καθήκοντα το μοίρασμα της πίτας για τα δημόσια έργα, αλλά και οι ενδοκυβερνητικές ίντριγκες, που φαίνεται ότι του αποσπούν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του, με αποτέλεσμα στον τομέα του Περιβάλλοντος να έχουμε τα γνωστά σε όλους μας -ακόμη και στον… ΟΗΕ- δείγματα της πολιτικής του.


Σχολιάστε εδώ