Κάτω στον Πειραιά

Και ομολογουμένως δεν… έχασαν. Απολαυστική ήταν η περιφορά των τριών επιταφίων του κέντρου (Αγ. Κωνσταντίου, Αγ. Τριάδος και Αγ. Σπυρίδωνα) στους κεντρικούς δρόμους, που ήταν στολισμένοι πένθιμα και η συνάντησή τους μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, ένα έθιμο που κρατάει από προπολεμικά στον Πειραιά. Κατά τη συνάντηση των επιταφίων τη σχετική δέηση έκανε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος στο τέλος εκφώνησε έναν επίκαιρο λόγο για τη σημασία της ημέρας, με βαθύτερες θεολογικές προεκτάσεις, που εντυπωσίασε.

Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, σε ειδικές εξέδρες σε όλους τους ναούς έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη», ενώ το λιμάνι δονείτο από τα πυροτεχνήματα και τις σειρήνες των πλοίων.

Η Κυριακή του Πάσχα βρήκε τους περισσότερους Πειραιώτες στις ταράτσες, στα μπαλκόνια και στις πλατείες, όπου έψησαν τον παραδοσιακό οβελία και γλέντησαν μέχρι αργά το απόγευμα, αφού ο καιρός ήταν καλός και δεν έβρεχε, όπως σε πολλές άλλες περιοχές.

Μαζί με τους Πειραιώτες, κυρίως στις συνοικίες, γιόρτασαν το Πάσχα εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα ελληνικά έθιμα, ακόμα και τα θρησκευτικά, οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην πόλη μας και είχαν την ευκαιρία να… ξεσκάσουν και να… το ρίξουν έξω, όπως κι εμείς.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το Πάσχα στον Πειραιά έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τα δικά του θετικά στοιχεία και σίγουρα αξίζει κάποιος να το ζήσει!

Χρόνια πολλά!

// Το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση των γυναικείων φυλακών από τον Κορυδαλλό έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα Θηβών, όπου πρόκειται να μεταφερθούν οι 400 περίπου κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στα εγκαίνια του Σωφρονιστικού Καταστήματος παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ενώ παρέστησαν επίσης ο πρώην δήμαρχος Στέφανος Χρήστου και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κορυδαλλός – Ευρωπαϊκή Πόλη» Θεόδωρος Μερεντίτης.

Όπως επανέλαβε και στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των κρατουμένων και το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, 17 από τα 25 στρέμματα, θα παραχωρηθούν στον λαό και στην κοινωνία του Κορυδαλλού για να γίνουν χώρος πρασίνου και αναψυχής.

«Πρώτο βήμα» χαρακτήρισε τη μεταφορά των 400 κρατουμένων γυναικών ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, αλλά είναι μόνο η αρχή για την εφαρμογή της δέσμευσης του πρωθυπουργού και σύσσωμου του πολιτικού κόσμου για απομάκρυνση του συνόλου των φυλακών από την πόλη.

«Δεν εφησυχάσουμε», τόνισε ο Σταύρος Κασιμάτης. «Στην πόλη του Κορυδαλλού εξακολουθούν να βρίσκονται οι αντρικές φυλακές, οι γυναίκες υπόδικες, το νοσοκομείο, το ψυχιατρείο των φυλακών, που είναι γνωστό ότι λειτουργούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Η απομάκρυνσή τους με την ένταξή τους στο ΕΣΥ, η μετατροπή τους σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, η σταδιακή αποσυμφόρηση και τελικά η πλήρης απομάκρυνση των αντρικών φυλακών, παραμένουν διαρκείς στόχοι μέχρι την τελική αποφυλάκιση της πόλης», επεσήμανε.

// Συνάντηση με τον Λεωνίδα Κύρκο είχε τη Μ. Τετάρτη ο Π. Φασούλας. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ ο Λ. Κύρκος έδωσε συμβουλές στον δήμαρχο για το πώς θα πρέπει να πολιτευθεί στα δύο ακόμα χρόνια της δημαρχιακής του θητείας, του είπε ότι θα είναι θελκτικός στο μέλλον ο ρόλος του δημάρχου, αφού αναβαθμίζεται σοβαρά με τον νέο «Καποδίστρια» και του επισήμανε πως δεν βλέπει τον λόγο να μην ξαναδιεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο του Πειραιά. Του έκανε μάλιστα και μια πρόταση που, αν υλοποιηθεί και βγει στον αέρα, θα κάνει… πάταγο!


Σχολιάστε εδώ