Η «ΝΕΑ ΙΕΡΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», είναι ότι η νέα ιερά συμμαχία των τριών, Mega, ΑΝΤ1 και Star, εκδηλώνεται στους κόλπους της Ένωσης Ιδιοκτητών, της ΕΙΤΗΣΕΕ. Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες της στήλης, η αντιμετώπιση όλων των μεγάλων ζητημάτων που προέκυψαν στην τηλεοπτική αγορά το τελευταίο διάστημα οδήγησε σε συμμαχία τους τρεις παραπάνω τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι βρίσκεται εκτός μετώπου ο Alpha, το κανάλι που καθημερινά πλέον απειλεί τη δεύτερη θέση του ΑΝΤ1 στην τηλεθέαση. Το σοβαρότερο βέβαια είναι ότι απειλεί τη δεύτερη θέση του στα διαφημιστικά έσοδα. Είναι ενδεικτικό ότι για το τρίμηνο του 2008 ο ΑΝΤ1 παραμένει καθηλωμένος στα διαφημιστικά έσοδα, στο 20% της τηλεοπτικής αγοράς,
ενώ ο Alpha κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό του στο 16,5%. Εκτός ιεράς συμμαχίας βρέθηκε και το Alter, κανάλι που επίσης «απειλεί» την παραδοσιακή ισορροπία στην τηλεοπτική αγορά. Εκτός του τρίπολου συνεργασίας φέρεται να βρίσκεται και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καθώς ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Αλαφούζος, έχει κατά καιρούς εκφράσει διαφορετικές απόψεις και στάσεις για μεγάλα ζητήματα της τηλεόρασης, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των επιστροφών στους διαφημιστές και στους διαφημιζόμενους.
Οι αλλαγές που επισημαίνονται στο στάτους κβο της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι πλέον εμφανείς. Και η δημιουργία της τριπλής συμμαχίας είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει ανακατατάξεις ή ακόμη και πράξεις «πολέμου». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το μέτωπο συνεργασίας εκτείνεται και περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα ζητήματα της αγοράς. Από το μείζον ζήτημα της κατανομής και των επιστροφών στη διαφήμιση, όπου τα τρία κανάλια, Mega, ΑΝΤ1 και Star, διαμόρφωσαν κοινές θέσεις διεκδίκησης απέναντι στη διαφημιστική αγορά και την κυβέρνηση, ως και το επίσης μεγάλο θέμα των πομπών τηλεοπτικού σήματος. Η συμμαχία είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη, αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι το προσεχές διάστημα ανοίγει το ζήτημα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Και σε αυτό το θέμα τα τρία ιδιωτικά κανάλια εμφανίζονται με κοινή στάση, συμφωνώντας σε όλα τα ανοιχτά θέματα, τη συνεργασία με την ΕΡΤ (ή και τον ΟΤΕ) για κοινό πάροχο δικτύου, αλλά και την ανάγκη δημόσιας ενίσχυσης για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Η σοβαρότερη πλευρά στη λειτουργία της ιεράς τηλεοπτικής συμμαχίας είναι οι τυχόν επιπτώσεις στη διαφημιστική αγορά, καθώς η δυνατότητα του Alpha να ανακάμψει κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που θα καταφέρει να έχει την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν κραδασμοί στις τηλεοπτικές ισορροπίες το επόμενο διάστημα και πιθανώς και ανακατατάξεις συμμαχιών.


Σχολιάστε εδώ