Διάδρομοι και Ψίθυροι

Είπαμε πως οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που «κίνησαν» την αγορά την εβδομάδα των Μεγάλων… αργιών! Πρωταγωνίστριες μετοχές αυτές των: Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Marfin Popular Bank και Κύπρου. Δεδομένο πρώτο: ΔΕΝ αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι και όγκοι (με εξαίρεση την MΡΒ), κάτι που σημαίνει πως ΔΕΝ ψώνισαν οι εκτός, αλλά οι έχοντες και γνωρίζοντες! Δεδομένο δεύτερο: ΔΕΝ καταρρίφθηκαν προηγούμενα ρεκόρ για κανένα από τα προαναφερθέντα χαρτιά, ούτε απειλήθηκαν οι τιμές-στόχοι των τελευταίων εκθέσεων. Επομένως ή «κούφια» ήταν τα πυρά ή πρέπει να περιμένουμε τη συνέχεια…

Για να μη γράφουμε μόνο τα όμορφα stories των εκθέσεων για τις τράπεζες, ιδού και ο αντίλογος! Η Π&Κ – Εθνική μεσοβδόμαδα προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων για τις μετοχές ελληνικών και κυπριακών τραπεζών. Και μάλιστα σε σημαντικά ποσοστά που κυμαίνονται κατά περίπτωση από 13% έως και 28%! Οι ειδικοί της εταιρείας δικαιολογούν τις προβλέψεις τους λέγοντας χαρακτηριστικά πως ενώ όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υποχωρήσουν τα μεγέθη των μεγαλύτερων τραπεζών στο ορατό μέλλον, άλλο τόσο μικρή είναι η πιθανότητα να δούμε περαιτέρω σημαντική άνοδο στις αποτιμήσεις τους!

Τράπεζα Κύπρου: Μπαίνει με τη σειρά της στον χορό της άντλησης νέων κεφαλαίων. Μόνο που επέλεξε τη μέθοδο της έκδοσης μετατρέψιμων χρεογράφων με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. «Ζητάει» 560 εκατομμύρια ευρώ.

Τηλεπικοινωνίες: Με προφανή αιτία και αφορμή την εξέλιξη στην υπόθεση ΟΤΕ – Deutsche οι ειδικοί εκτιμούν πως θα κορυφωθεί τους προσεχείς μήνες ο ανταγωνισμός στον κλάδο. Και χωρίς να εκπλήσσουν κανέναν θεωρούν πως όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος παίκτης, τόσο μεγαλύτερα και τα οφέλη που θα αποκομίσει. (Σ.σ.: Ορίστε, φωτογραφία τους βγάλαμε!)

Άντλησης κεφαλαίων συνέχεια: Την τελευταία ημέρα του Μάρτη η Multirama γνωστοποίησε την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολογιακού της δανείου (30 εκατομμύρια ευρώ). Κι εδώ η μέθοδος που επιλέχθηκε αφορά σε μετατρέψιμες ομολογίες.

Αγροτική Ασφαλιστική: Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκου, ο όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πώληση του 51% της ασφαλιστικής σε ξένο επενδυτή. Είχαμε γράψει εγκαίρως νομίζω πως και ο κλάδος των Ασφαλειών θα μας δώσει ειδήσεις φέτος τον χειμώνα.


Σχολιάστε εδώ