Βυζάντιον

Όποιος κάνει αυτήν τη βρωμοδουλειά χρόνια, ξέρει πως κατά βάθος δεν έχει σημασία τι σκέφτεσαι όταν γράφεις. Είναι τα δάχτυλα που καλούνται να βρουν ρυθμό, όπως τα άλογα σε μια αρματοδρομία. Ο αντίχειρας πρέπει να δίνει δύναμη στο space, ο δείκτης και ο παράμεσος να αντιγράφουν την κίνηση του πιανίστα. Ε, αν η μουσική που στέλνουν τ’ αυτιά στα χέρια είναι καλή, το μεροκάματο θα βγει ακριβώς όπως φτιάχνονται τα λουκάνικα. Ανακατεύοντας βρωμιές, έχοντας κατά νου πως ο πελάτης ενδιαφέρεται για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Μάιος μάς έφτασε. Αλλά πού να βρεις βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσεις όπως απαιτούσε το παλιό παιδικό τραγουδάκι; Προσωπικά δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου, σέρνομαι. Έξω ακούγεται το θρόισμα των φύλλων, μέσα στο σπίτι μου ακούγεται το σύρσιμο της παντόφλας στο πάτωμα. Είναι αγχωτικός μήνας ο Μάιος, όπως και ο Σεπτέμβριος. Σε καλεί να υποδεχθείς μια νέα εποχή, ν’ ανοίξεις τα παράθυρα, να ανανεώσεις σώμα και γκαρνταρόμπα. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, παιδιά, είναι αφόρητα βασανιστικό. Ευτυχώς, χάρη στο ευλογημένο φαινόμενο του θερμοκηπίου οι εποχές τείνουν να καταργηθούν. Η φύση θα φοράει μία εποχή, κι εσύ μία διάθεση. Ο Γιώργος Σουφλιάς εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.

••••

Είχαμε μείνει, λοιπόν, σε μένα που σέρνω τις παντόφλες μου στο σπίτι. Προορισμός η πολυθρόνα. Αριστερά έχω φραπέ και τσιγάρα, πάντα. Και παίζω, επιτέλους, Grand Theft Auto 4! Έξι μήνες το περίμενα το καταραμένο, έβαλα μέσο και το πήρα από τους πρώτους, χωρίς να έχω στηθεί στην ουρά! Διαβάζω σε δύο εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας κλάματα και οδυρμούς για το βίαιο παιχνίδι που απειλεί τα παιδιά μας. Σιγά μην τα απειλεί και παιδομάζωμα από τους Βούλγαρους. Αντί να ρίξετε μια ματιά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα παιδιά στο σπίτι, σε αυτά που παρακολουθούν στην τηλεόραση, ανησυχείτε για το πιστολίδι, το σεξ και τα ναρκωτικά, σ’ ένα παιχνίδι που ούτως ή άλλως είναι για ενηλίκους. Μη σας πρήζω τώρα για το περιεχόμενο, τα γραφικά και τις διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Αλλά το παιχνίδι είναι ένα εικονικό ταξίδι σε πολλά από αυτά που θα θέλατε να κάνετε βγαίνοντας στον δρόμο. Βουτάς ένα ωραίο αυτοκίνητο, καθαρίζεις εμπόρους ναρκωτικών και άλλους σχετικούς τύπους και κινείσαι χωρίς κανέναν έλεγχο. Ασφαλώς, δεν θα επιτρέψω στον γιο μου να παίξει μαζί του. Θα τον κάνω πειθήνιο αρνάκι, με τάξη και ηθική, θα του μαζέψω όλα τα απωθημένα που χρειάζεται ώστε, όταν μεγαλώσει, να αγοράζει τα πιο άγρια παιχνίδια που θα κυκλοφορούν τότε. Φαντάζομαι πως στα μέσα της επόμενης δεκαετίας οι Κινέζοι θα κυκλοφορήσουν κάποιο παιχνιδάκι όπου από το σαλόνι σου θα μπορείς να σκοτώνεις αληθινούς ανθρώπινους στόχους σε κινεζικές φυλακές και μετά θα δωρίζεις τα όργανά τους σε νοσοκομείο της επιλογής σου, συνδυάζοντας διασκέδαση και φιλανθρωπία. Και τώρα αρχίζει το κανονικό πρόγραμμα της στήλης, που, επειδή ασχολείται με τα εγχώρια πολιτικά πράγματα, δεν περιλαμβάνει γκάνγκστερ, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, λαμόγια και όλα τα άλλα είδη της πανίδας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Έτσι δεν είναι;

••••

Τις μέρες που πέρασαν οι εφημερίδες αφιέρωσαν χιλιάδες λέξεις στο Πάσχα των πολιτικών. Όχι βέβαια πως ενδιαφέρει κανέναν αν ο Ρουσόπουλος έκανε πάρτι με τον Αλογοσκούφη στην Πάρο. Ο μόνος λόγος για να τα διαβάζεις αυτά είναι να φτιάχνεσαι καταλλήλως, ειδικά τώρα που συμπληρώνεις φορολογική δήλωση. Οι εφημερίδες γράφουν για το Πάσχα των πολιτικών επειδή πρέπει κάπως να γεμίσουν τις σελίδες σε ημέρες άνυδρες από επικαιρότητα. Εγώ θα σας πω κάτι που δεν έχει γραφτεί πουθενά και έχει να κάνει με το Πάσχα του Κώστα Καραμανλή, που συναντήθηκε με το νόημα της Ανάστασης σ’ έναν ξενώνα της Ηπείρου. Οι άνθρωποι του χωριού θεώρησαν μεγάλη τιμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Και έσπευσαν στον ξενώνα να του προσφέρουν τσουρέκια κι αυγά και να του ευχηθούν, τέλος πάντων, με τον τρόπο τους. Αυτό που είδαν ήταν μια κλειστή πόρτα και μερικούς φουσκωτούς απ’ έξω. Η πόρτα παρέμεινε ερμητικά κλειστή, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του αρνήθηκαν να τους δεχθούν. Θεώρησαν πως ήταν αρκετοί κάποιοι ασπασμοί μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια της αναστάσιμης λειτουργίας. Φυσικά, αν η περίοδος ήταν προεκλογική θα είχαμε πήξει από εικόνες του πρωθυπουργού να μασουλάει ηπειρώτικο τσουρέκι. Άφησε, όμως, τις καλύτερες εντυπώσεις στους στρατευμένους, όταν τους πήγε δώρο το πλυντήριο-στεγνωτήριο. Όταν το άκουσα, νόμιζα πως τους άφησε τον Κλαδά. Έχει βέβαια μια δικαιολογία. Έπρεπε να είναι σε άριστη ψυχική κατάσταση και σωματική φόρμα προκειμένου να γράψει ιστορία με τον Πούτιν. Και εδώ ταιριάζει μια χαρά το CD του Κόκκινου Στρατού, το οποίο συνοδεύει τη σύνταξη του παρόντος.

••••

Μας έχουν πρήξει με τη διπλωματία των αγωγών και την ενεργειακή σκακιέρα. Ειδικά με τη σκακιέρα. Αφού θ’ αλλάξουν πια χρώμα και τα τετράγωνα: θα γίνουν μπλε και άσπρα, στα εθνικά μας χρώματα. Αν το δούμε και με δόσεις ορθοδόξου πατριωτισμού, θα τα κάνουν κόκκινα και μπλε, χρώματα ελληνικά και ρωσικά, ορθόδοξα, ευλογημένα. Έλεος, λυπηθείτε μας. Και κυρίως σταματήστε το παραμύθι. Έχω κάνει ρεπορτάζ, δεν εκφράζω μόνο την αηδία μου για τη συντονισμένη και συναινετική επιχείρηση παραπληροφόρησης. Πρώτον, ο αγωγός δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα γίνει.
Εδώ ακόμα και το μικρό έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να μπει στο στάδιο της υλοποίησης. Δεύτερον, δεν είναι σίγουρο ότι πρόκειται για σχέδιο οικονομικά βιώσιμο, αφού ακόμα δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πελάτες που θα απορροφούν το περιεχόμενό του. Τρίτον, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ποιο ακριβώς θα είναι το πολιτικό όφελος. Διότι ο μόνος που έχει αυτήν τη στιγμή όφελος είναι ο Καραμανλής, όπως και ο Πούτιν, αν και δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη βαρύτητα γι’ αυτόν το γεγονός ότι λατρεύεται στην Ελλάδα. Εδώ λατρεύουμε όποιον τύπο θεωρήσουμε μάγκα επειδή κλείνει εφημερίδες, καθαρίζει με συνοπτικές διαδικασίες αυτονομιστές και χρησιμοποιεί την πείρα του από την KGB. Αρκεί βέβαια να είναι ορθόδοξος. Ζούμε έναν μεγάλο έρωτα με τον Βλαδίμηρο. Κι έτσι όπως είμαστε αγκαλιά, του λέμε «είσαι το Πουτινάκι μου». Κι αυτός μας απαντάει κάπως έτσι, αλλάζοντας τη λέξη…

••••

Το άλλο που θα διαβάσετε σε σχόλια παντού είναι το τεράστιο ενδιαφέρον του Σιούφα, του αρχιτέκτονα της ενεργειακής συνεργασίας, που ενημερώνεται. Ε, μετά κάπως θα πρέπει να βολευτεί και η Ντόρα, να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα της δόξας, αφού θεωρεί ότι λεηλατήθηκε από το Μαξίμου στο Βουκουρέστι. Και σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε ως σύστημα για αποχώρηση από το υπουργείο. Σίγουρα θα παραδώσουμε στον Αλογοσκούφη, εμείς ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει αν θα πάμε στην οικονομία, στην άμυνα ή στον πολιτισμό. Αλλά αφήστε την Ντόρα ήσυχη. Το κλειδί είναι ο Αλογοσκούφης. Και γι’ αυτόν, ένα μεσημέρι της Μεγάλης Εβδομάδας, κάποιος άνθρωπος που έχει καλή πληροφόρηση διηγείται τα εξής.

••••

«Πλησιάζει, Προκόπιε, η περίοδος κατά την οποία ο Γιώργος Αλογοσκούφης θα εκδηλώσει με σαφήνεια και πείσμα τις αρχηγικές του βλέψεις. Και πρέπει να γνωρίζεις ότι στόχος του δεν είναι να πείσει τον Καραμανλή να του δώσει δαχτυλίδι. Θέλει να τον υποχρεώσει να το κάνει. Πώς; Θα σου έλεγα να προσέξεις τις προνομιακές σχέσεις που έχει αναπτύξει με εκπροσώπους του κεφαλαίου, ιδιαίτερα του αλλοδαπού και επαναπατρισθέντος εφοπλιστικού. Κάπως έτσι έχει αποκτήσει και ακροατήριο που κάθεται και ακούει με ενδιαφέρον τα σχέδιά του για τη χώρα και τους τρόπους διακυβέρνησης». Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο; Δεν το αποκλείω. Αλλά ένα ξεκατίνιασμα Ντόρας – Αλογοσκούφη με τον Αβραμόπουλο να περιμένει την ευκαιρία θα ήταν απολαυστικό όσο εξελίσσεται. Μετά, ούτως ή άλλως, η συνέχεια θα είναι θλιβερή για όλους μας. Το Κολοσσαίο είναι ωραίο ως θέαμα, μέχρι να πεινάσουν τα θηρία.

••••

Εμείς, βέβαια, μπορούμε να θρεφόμαστε με κουτόχορτο. Όπως αυτό που μας πετάνε από την ταράτσα του ΟΤΕ και μαζευόμαστε για να μασουλήσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που ακούν αυτά τα περί «σκληρών διαπραγματεύσεων» που μπορεί να οδηγήσουν σε ναυάγιο και κυλιούνται στις ξαπλώστρες της Μυκόνου από τα γέλια. Μου λένε πως όλα αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καλοστημένη παράσταση προκειμένου να διασκεδαστούν οι υπαινιγμοί για προσυμφωνημένες εξελίξεις. Στο τέλος, ας πούμε, μπορεί να παρουσιάσουν τους εκπροσώπους των Γερμανών να παρακαλούν γονατιστοί και τον Αλογοσκούφη να υπογράφει τη συμφωνία πατώντας στην πλάτη του γερμανού διευθύνοντος συμβούλου. Ναι, έτσι ακριβώς είναι. Μετά το Βουκουρέστι έχουμε πάρει φόρα και τους ταπεινώνουμε όλους στη σειρά.

••••

Απαραίτητη σημείωση: Αν υποψιαστώ ότι θα πάρουμε θέση υπέρ των τύπων που κατέθεσαν αγωγή και ζητούν να σταματήσει να χρησιμοποιείται ο όρος «λεσβία» από την ομοφυλοφιλική κοινότητα, θα εμφανιστώ στην εφημερίδα με τακούνι, διχτυωτό καλσόν, περούκα και θα τρέχω σαν την τρελή στους διαδρόμους. Δηλαδή, συγγνώμη, τώρα τους ήρθε; Και αν τους πειράζει η χρήση του όρου, δεν τους πειράζουν οι χιλιάδες γυναίκες που έρχονται κάθε καλοκαίρι σε συγκεκριμένη παραλία του νησιού; Θα απορείτε τι ακριβώς μ’ έπιασε τώρα, ενώ ακούω τον Κόκκινο Στρατό να ουρλιάζει πίσω μου. Διότι έχω είδηση. Πολύ σύντομα θα γίνει η προσφυγή της gay κοινότητας στα ευρωπαϊκά όργανα, καταγγέλλοντας την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον αποκλεισμό της από θεσμούς όπως το σύμφωνο συμβίωσης ή ο πολιτικός γάμος. Λογικό δεν είναι; Ναι. Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι η προσφυγή αυτή γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι έτσι θα ξεμπλέξει με το θέμα. Για να σας το πω πιο απλά, οι άνθρωποι της gay κοινότητας δέχθηκαν από αρμόδια κυβερνητικά χείλη την προτροπή -και την καθοδήγηση- για αναζήτηση δικαίωσης στην Ευρώπη. Κοινώς, αυτό που ειπώθηκε σε μια σχετική συνάντηση είναι «κάντε την προσφυγή για να μας υποχρεώσει η Ευρώπη να το περάσουμε πιο εύκολα και να έχουμε ένα άλλοθι απέναντι στις φωνές της Εκκλησίας». Το σενάριο που μου περιγράφουν λέει ότι μόλις κατατεθεί η προσφυγή θα γίνει και μια δήλωση κάποιου αρμόδιου Επιτρόπου που θα επιπλήττει την Ελλάδα (με κομψό τρόπο) κι εμείς θα πούμε πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούμε στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αμήν.

••••

Και μετά απ’ όλα αυτά φτάσαμε στο σημείο όπου εξαντλείται ο χώρος της στήλης στη φιλόξενη αυτή εφημερίδα. Αυτό είναι το ωραίο με τη στήλη. Μπορεί να δυσκολεύεσαι πολύ, αλλά στο τέλος καταφέρνεις να τελειώσεις. Ξέρετε πόσες αναγνώστριες με ζηλεύουν γι’ αυτό; Λογικά, εκ δεξιών μου υπάρχει αρθρογραφία εθνικού περιεχομένου, έτσι για να εξισορροπείται η κατάσταση. Enjoy!

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ