ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕΙ τον νέο Εθνικό Ύμνο!
Η φιλία των δύο ανδρών έφτασε στο αποκορύφωμά της και σφυρηλατήθηκε ακατάλυτα μέσα από τις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο κυπριακός Ελληνισμός από το 2003 και μετά, λόγω του Σχεδίου Ανάν.
Σήμερα, αποκαλύπτουμε αυτό που μάθαμε από πρώτο χέρι (περισσότερο «πρώτο» δεν γίνεται!) πέρυσι τον Ιούνιο.
Λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και στο πλαίσιο αυτών που συμφωνήθηκαν τότε μεταξύ του Τάσσου Παπαδόπουλου και των Ηνωμένων Εθνών, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε κάποιες προετοιμασίες, στην περίπτωση που υπερψηφιζόταν το Σχέδιο Ανάν, π.χ. να ζητήσει από δημόσιους υπάλληλους ή αστυνομικούς να δηλώσουν ποιοι θα ήθελαν να ανήκουν στην «ομοσπονδιακή» κυβέρνηση (εάν ο λαός ψήφιζε υπέρ του Σχεδίου Ανάν) ή να ετοιμαστεί η σημαία του «νέου» κράτους και φυσικά άλλος εθνικός ύμνος!
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως μάθαμε, τηλεφώνησε στον φίλο του Μάριο Τόκα και του είπε πως από τη στιγμή που είναι υποχρεωμένος να ετοιμάσει νέο εθνικό ύμνο, θα ήθελε να αναθέσει το έργο αυτό στον Μάριο Τόκα.
Και τότε ο Μάριος Τόκας είπε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πως, ενώ δεν του είχε αρνηθεί ποτέ κάτι, αυτό δεν θα μπορούσε να το πράξει!
Δεν μπορούσε, είπε ο Μάριος Τόκας, να δημιουργήσει, να συνθέσει κάτι, το οποίο θα χαρακτήριζε ένα «κατασκεύασμα» με το οποίο διαφωνούσε, δηλαδή το αποτέλεσμα του Σχεδίου Ανάν!
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος φυσικά και δεν δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Μάριος Τόκας του αρνήθηκε κάτι! Αντίθετα, συγκινήθηκε αφάνταστα με τον πατριωτισμό, την εντιμότητα και την ευθύτητα του φίλου του! Αυτός ήταν -ανάμεσα σε πολλά άλλα- ο Μάριος Τόκας!
Εν τω μεταξύ, με μια λιτή ανακοίνωση, ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τον συγκλονισμό του για τον χαμό του φίλου του.
Σε γραπτή δήλωσή του ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Μάριου Τόκα, σημειώνοντας ότι τον συνέδεε «μακρά και ειλικρινής φιλία» με τον αποβιώσαντα.
«Ο Μάριος Τόκας ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας εκλεκτός συνθέτης. Ως άνθρωπος, προσωποποιούσε την ευγένεια και την καλοσύνη. Ως συνθέτης, μελοποίησε τα όνειρα και τους καημούς των ανθρώπων, τα πάθη και τις ελπίδες της πατρίδας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τάσσος Παπαδόπουλος.