Αναζητούν συνεννόηση οι «πράσινοι» στρατοί

Είναι αλήθεια ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που έγιναν οι εθνικές εκλογές, έχουν αναλωθεί σ’ έναν ατελείωτο εμφύλιο, με αφορμή την εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο, αντιπροσώπων για το συνέδριο τον Φεβρουάριο και μελών του Εθνικού Συμβούλιου τον Μάρτιο.

Έτσι, τώρα που η Χαριλάου Τρικούπη όρισε τις εκλογές για την ανάδειξη Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών για τις 18 Μαΐου, οι τοπικοί ΠΑΣΟΚοι ένιωσαν πως θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες πολεμικές προετοιμασίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, ο καθορισμός της ημερομηνίας των νέων εσωκομματικών εκλογών σήμανε συναγερμό στους «πράσινους» της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ξεκίνησαν τις διεργασίες προετοιμασίας τους.

Το πρώτο αξιοσημείωτο της νέας κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί είναι πως η πλευρά των υποστηρικτών του Βαγγέλη Βενιζέλου (που έδωσαν α λα μπρατσέτα τη μάχη στις εκλογές του Νοεμβρίου) δεν είναι ενιαία. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και τα παραδοσιακά κομματικά στελέχη που τον ακολουθούν (Κριθαρίδης, Δανιηλίδης, Γιαννόπουλος, Δαδούδης) έχουν επιλέξει να πορευτούν μόνοι τους, δίνοντας όλες τις δυνάμεις τους για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, διατηρώντας βέβαια το πολιτικό τους στίγμα.

Γι’ αυτούς η αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος έληξε με νικητή τον Παπανδρέου και θεωρούν πως τώρα θα πρέπει όλοι μαζί να συστρατευτούν για τη νίκη του κόμματός τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι αποστάσεις που αποφάσισαν να κρατήσουν οι «Άκηδες» από τους άλλους «Βενιζέλους» περιόρισαν την απήχηση του Βαγγέλη στο εσωτερικό του κόμματος. Με αυτό ως δεδομένο, οι Γερανίδης, Αγγελούδης, Χαλβατζόγλου, Γεράκης, Παπαχατζής, Γατσέλης, Σαουλίδης κ.ά. αναζήτησαν κάποια πρόταση για τη θέση του γραμματέα της Νομαρχιακής, που να καταφέρνει να διεμβολίζει και τους άλλους χώρους. Με τα πολλά, κατέληξαν στην υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου, παρά την επιμονή των Χρήστου Γατσέλη (πιστεύει πως δικαιούται να υποστηριχτεί από τον Βενιζέλο, καθώς είναι από τους παλιότερους και στενότερους συνεργάτες του) και Μιχάλη Πάππου (εκτιμά πως ήρθε η ώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο), που διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του το χρίσμα του υποψήφιου γραμματέα. Μάλιστα ο Παπαστεργίου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη στο πρόσωπό του, επεδίωξε συναντήσεις και με τους βουλευτές που είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, θέλοντας να τους πείσει ότι δεν είναι εχθρική προς αυτούς υποψηφιότητα.

Οι του Άκη κατέληξαν στην υποψηφιότητα του Γιάννη Στεφάνου, ενός νεαρού δικηγόρου-στελέχους που προέρχεται από τη νεολαία του κόμματος, παραμένοντας σταθερά στο πλευρό του Άκη Τσοχατζόπουλου και των «νέων σοσιαλιστών».

Ενώ όλα έδειχναν πως θα υπάρξει νέα αναμέτρηση ανάμεσα σε τρεις τουλάχιστον υποψηφίους (ο Παπαστεργίου και ίσως ένας ακόμη από τους Βενιζελικούς, ο Στεφάνου και ένας από το παραδοσιακό στρατόπεδο των Παπανδρεϊκών), νέα δεδομένα διαμορφώθηκαν, καθώς οι «Παπανδρεϊκοί» αποφάσισαν να επιχειρήσουν συνεννόηση με τις άλλες πλευρές, με στόχο ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεργασίας.

Προτείνουν λοιπόν να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας οργανωτικής δομής του κόμματος (να μη «σκοτωθούν» δηλαδή στο ποιες νέες οργανώσεις θα δημιουργηθούν) και για την εξωστρεφή λειτουργία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης (ανάληψη πρωτοβουλιών στην κοινωνία για την προβολή των θέσεων του κόμματος και την αποκάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής, αντί να ασχολούνται με το να κατατρώνε τις σάρκες τους). «Αν υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα θέματα, μπορούμε να βρούμε και στελέχη κοινής αποδοχής που θα μπορέσουν να υποστηριχτούν απ’ όλους και να σηματοδοτήσουν αυτήν την ενιαία πορεία του κόμματος», υποστηρίζουν σχετικά.

Έμαθα μάλιστα πως οι «Παπανδρεϊκοί» δημιούργησαν και μια πενταμελή επιτροπή διαβούλευσης, όπως την ονόμασαν, η οποία πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τις άλλες πλευρές για τις προθέσεις τους και να τους καλέσει σε συζητήσεις συνεννόησης και αναζήτησης κοινής πορείας.

Έτσι, αυτή η βδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, καθώς από τις εσωτερικές διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαφανεί αν αυτό θα συνεχίσει να πορεύεται με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό του ή θα επιλέξει μια δυναμική εξωστρεφή προοπτική. Οψόμεθα λοιπόν…


Σχολιάστε εδώ