ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟΣ ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ

Η ιδιαίτερα επικίνδυνη για αλλεργικούς αυτή ουσία εντοπίστηκε σε σοκολάτες, αλλά και «λάντσιον μιτ», στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Τα προϊόντα στα οποία εντοπίστηκε η καζεΐνη είναι:

• Σοκολάτα τρούφα με την εμπορική ονομασία «Α. Σαμούρη – σοκολάτα τρούφα», που παράγεται από την εταιρεία «Άστορ – Ορέστης Παπαδόπουλος Μονοπρ. ΕΠΕ » και συσκευάζεται από την εταιρεία «Α. Σαμούρη & Σία & ΣΙΑ ΕΕ». Το συγκεκριμένο προϊόν στο οποίο ανιχνεύτηκε καζεΐνη, η οποία δεν αναγράφεται στην ετικέτα όπως όφειλε, διακινείται σε συσκευασίες των 90 γρ., με ημερομηνία λήξης 5/4/2009 και αριθμό παρτίδας L 0108.

• Σοκολάτα μαύρη με την εμπορική ονομασία «”1″ – Σοκολάτα μαύρη», που παράγεται από την πολωνική εταιρεία «Inda Polska S.P. Zoo» και διακινείται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Καρφούρ Μαρινόπουλος ΑΕ». Το συγκεκριμένο προϊόν στο οποίο ανιχνεύτηκε καζεΐνη, η οποία δεν επισημαίνεται όπως όφειλε, διακινείται σε συσκευασίες των 100 γρ., με ημερομηνία λήξης 19/11/2009.

• Σοκολάτα υγείας κουβερτούρα με την εμπορική ονομασία «ΙΟΝ – Σοκολάτα υγείας – Κουβερτούρα», που παράγεται από την εταιρεία «ΙΟΝ ΑΕ». Το συγκεκριμένο προϊόν στο οποίο ανιχνεύτηκε καζεΐνη, η οποία δεν αναγράφεται στην ετικέτα όπως όφειλε, διακινείται σε συσκευασίες των 100 γρ., με ημερομηνία λήξης 7/2009.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται όσοι καταναλωτές παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε γάλα να μην καταναλώσουν τα ανωτέρω προϊόντα.

Και τέλος:

• Χοιρινό – Λάντσιον μιτ με την εμπορική ονομασία «Midland – χοιρινό Λάντσιον μιτ Δανίας», που διακινείται από την ελληνική εταιρεία «ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ». Το συγκεκριμένο προϊόν στο οποίο ανιχνεύτηκε καζεΐνη, η οποία δεν επισημαίνεται όπως όφειλε, διακινείται σε συσκευασίες των 340 γρ. και με ημερομηνία λήξης 12/10/2012.

Η πρακτική πάντως να μην αναγράφονται ουσίες επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών σε διάφορα προϊόντα είναι… πολύ δημοφιλής σε κάποιες εταιρείες τροφίμων που κυρίως έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Όμως, σε όποια προϊόντα εισάγονται θα πρέπει να αναγράφονται στα ελληνικά όλα τα συστατικά και ιδιαίτερα εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε κάποιες ομάδες καταναλωτών που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως είναι οι αλλεργίες.


Σχολιάστε εδώ