Έξω πάμε καλά, μέσα…

Η συμφωνία Ελλάδος – Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ενισχύει σε σημαντικό βαθμό τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, ενώ βάζει τα θεμέλια για μια συνεργασία μακράς πνοής με τη Μόσχα. Κατʼ αυτήν τη έννοια η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Κ. Καραμανλή στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Στην έβδομη συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν ο έλληνας πρωθυπουργός πέρα από τα «καλά λόγια» του ρώσου ηγέτη εξασφάλισε και τη στήριξή του στο ζήτημα των Σκοπίων. Ο νέος αγωγός αναμένεται να είναι έτοιμος το 2014 και εκτός από τα στρατηγικά θα έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας. Κατά τους πολιτικούς αναλυτές η νέα ελληνο-ρωσική συμφωνία σηματοδοτεί την απόφαση της Αθήνας για ουσιαστική προσέγγιση με τη Ρωσία με ταυτόχρονη απαγκίστρωση από την Ουάσινγκτον. Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενη η ενόχληση των Αμερικανών που εκδηλώθηκε ανεπίσημα προς το παρόν, αλλά είναι βέβαιο ότι παρασκηνιακά τα παράπονά τους θα έχουν ήδη φθάσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε κατʼ αρχάς θετική τη συμφωνία, αλλά θα περιμένει να διαπιστώσει τα οφέλη για τον ελληνικό λαό μετά τη λειτουργία του αγωγού.

Έκθεση… δεινών!

ΔΕΝ ήσαν το ίδιο ευχάριστα, ωστόσο, τα νέα από τις Βρυξέλλες. Ανήμερα του Πάσχα ο ευρωπαίος επίτροπος Χ. Αλμούνια έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και ουσιαστικά προανήγγειλε διετή λιτότητα μέχρι το 2009. Στην έκθεση διαπιστώνεται υστέρηση στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλειμμάτων, προβλέπει διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά ποσοστά, ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, περιορισμό σε αυξήσεις, κρατικές δαπάνες και προσλήψεις. Οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ο Γ. Αλογοσκούφης και απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων (οικονομικών μέτρων. Δεν ήταν ίδια η εκτίμηση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επιβεβαίωση της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν το περιεχόμενο της έκθεσης προάγγελο νέων αντιλαϊκών μέτρων.

ΜΕ προφανή τη διάθεση να κρατήσει «ζωντανή» τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ονομασίας ο Μ. Νίμιτς συνάντησε εκ νέου τους διαπραγματευτές των δύο χωρών Βασιλάκη και Δημητρόφ. Οι συναντήσεις χαρακτηρίσθηκαν από τον ΟΗΕ ανεπίσημες και για να προετοιμάσουν τις μελλοντικές επαφές, πιθανότατα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή στα Σκόπια παραμένει το χάσμα μεταξύ Προέδρου και πρωθυπουργού, γεγονός που καθιστά πιο δυσχερή τη προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Επιπλέον, η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και στην Αθήνα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για ουσιαστική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στα Σκόπια για λύση μέχρι την 9η Ιουλίου.

Επιφυλάξεις

ΤΟ ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 επανέφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Άμυνας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις στην επάνδρωση ορισμένων στρατοπέδων. Η εφαρμογή των τελικών ρυθμίσεων θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2012, ενώ θα προηγηθεί ευρύς κοινωνικός διάλογος. Η πρόθεση της κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και κοινωνικών φορέων, που θεωρούν ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν πρόκειται να περιορίσει τα προβλήματα, αντίθετα θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα. Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου εκφράζονται και από τη στρατιωτική ηγεσία, με ανώτατους αξιωματικούς να αντιπροτείνουν την κατάργηση ορισμένων στρατοπέδων.

ΣΚΛΗΡΕΣ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής «Ντόιτσε Τέλεκομ» για τη συνδιοίκηση του ΟΤΕ. Οι Γερμανοί επιμένουν να ζητούν αποκλειστικά το μάνατζμεντ, άρα και τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων, ενώ η κυβέρνηση κάτω από τις αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων προσπαθεί να εξασφαλίσει καλύτερους όρους. Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και τις διαφωνίες που υπάρχουν μέσα στη Ν. Δημοκρατία, ακόμη και στις τάξεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι συζητήσεις κινούνται σε οριακό σημείο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν και μετά την 7η Μαΐου, που έχει ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία.

Ακρίβεια

Η φετινή επέτειος της Πρωτομαγιάς συνέπεσε με τις μεγάλες (σε ορισμένες περιπτώσεις) αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, που σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανατιμήσεις βασικών προϊόντων επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης επισημαίνουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανακούφιση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδράνεια στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ προσανατολίζεται να βάλει το συγκεκριμένο θέμα στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής τακτικής. Κατά την πάγια συνήθειά τους τα τελευταία χρόνια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ) στο Σύνταγμα.

ΓΙΑ την ερχόμενη εβδομάδα μετατέθηκαν οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της «Ζήμενς». Τέσσερις από τους εμπλεκομένους (πρώην και νυν στελέχη της γερμανικής εταιρείας) πήραν και δεύτερη προθεσμία για να καταθέσουν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες έχουν κληθεί να καταθέσουν πρώην στελέχη του ΟΤΕ.


Σχολιάστε εδώ