«Όχι» στην «ευρωσυνθήκη»

Η λεγόμενη «ευρωσυνθήκη» αποτελεί συνέχεια της αντιδραστικής συνθήκης του Μάαστριχτ, της επίσης αντιδραστικής στρατηγικής της Λισσαβώνας και όλων των μέχρι σήμερα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως δεν λέει τίποτα ένα «όχι» στην «ευρωσυνθήκη», αν αυτό το «όχι» δεν στρέφεται ταυτόχρονα και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Για την ακρίβεια, από μόνο του το «όχι» σημαίνει συγκάλυψη του βαθιά αντιλαϊκού χαρακτήρα της. Σημαίνει την καλλιέργεια αυταπατών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατόν να βελτιωθεί και να γίνει φιλολαϊκή. Αυτό όμως είναι αδύνατο να συμβεί, για τον απλούστατο λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμμαχία καπιταλιστικών κρατών. Αυτά τα κράτη εκφράζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν μπορείς λοιπόν να ζητάς από τα μονοπώλια να αλλάξουν φύση. Το ίδιο και από τα κόμματά τους, είτε αυτά είναι φιλελεύθερα είτε σοσιαλδημοκρατικά είτε συγκροτούν κυβερνήσεις που συμπεριλαμβάνουν και τις ροζ αποχρώσεις.

Για παράδειγμα, με την «ευρωσυνθήκη» εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η θέση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στη διαπάλη του με το αμερικανικό, το ρωσικό και άλλα, για την αύξηση της δικής του επιρροής σε βάρος τους. Η στρατιωτικοποίηση είναι η φυσική συνέχεια της πολιτικής ενοποίησης, που κατοχυρώνεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Επομένως, το «όχι» στη στρατιωτικοποίηση, δηλαδή το «όχι» στην «ευρωσυνθήκη», αποκτά συνέπεια και πατά στην πραγματικότητα, μόνο όταν συμπεριλαμβάνει και το «όχι» στην πολιτική ενοποίηση, το «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν. Ορισμένες κατακτήσεις μπορεί να αποσπάσει σήμερα σε κάθε χώρα μόνο ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα ανυπακοής και απειθαρχίας στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέτει ως στόχο ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, άρα και την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το κίνημα φοβούνται τα κόμματα τύπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ένα τέτοιο κίνημα απεύχεται και ο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα τέτοιο κίνημα παλεύει το ΚΚΕ και εντάσσει την πάλη για δημοψήφισμα σε αυτό το πλαίσιο.


Σχολιάστε εδώ