Χειραγώγηση από Marfin καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ!

Οι οφθαλμοφανείς παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας από την Marfin Investment Group, στις οποίες είχε αναφερθεί μόνο το «Π» σε αποκαλυπτικό δημοσίευμά του στις 6 Απριλίου, περνούν τώρα στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ, που συνδέει ευθέως την περίεργη ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε αυτές τις παραβιάσεις με την υπόθεση του ΟΤΕ.

Όπως επισήμαινε το «Π» στο σχετικό δημοσίευμα, «την εποχή που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι βρισκόταν σε σύγκρουση με τη Marfin Investment Group και τον Ανδρέα Βγενόπουλο, με επίκεντρο τον ΟΤΕ, η διορισμένη από τον υπουργό Οικονομίας Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς “έκλεινε τα μάτια” σε οφθαλμοφανείς παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας από την MIG».

Αυτό το στοιχείο επικαλούνται, μεταξύ άλλων, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Παπουτσή και την τομεάρχη Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σε ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό, για να τονίσουν ότι «η κυβέρνηση και η εταιρεία MIG βρίσκονται σε συνεννόηση και σε παρασκηνιακή συνεργασία εδώ και ενάμιση χρόνο».

• Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «το περασμένο φθινόπωρο, η MIG προχώρησε σε αθρόες αγορές μετοχών της. Η “στήριξη” αυτή της τιμής των μετοχών ξεπέρασε τα όρια της χειραγώγησης, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς»!

Οι βουλευτές αναφέρουν ενδεικτικά τις ακόλουθες παραβιάσεις, που αφορούν στις πέντε μεγαλύτερες σε όγκο συναλλαγών πράξεις αγορών ιδίων μετοχών από την MIG, για τις οποίες διαπιστώνονται σημαντικές παραβιάσεις ορίων:

1. Στη συνεδρίαση της 16.8. 2007, η MIG προχώρησε στην αγορά 7.712.076 μετοχών. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών επί μετοχών της εταιρείας στις 20 προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν 59.935. 028 τεμάχια. Συνεπώς, ο μέσος ημερήσιος όγκος ήταν στην προκειμένη περίπτωση 2.996.751 μετοχές και το 25% αυτού, 749. 187 μετοχές. Εν προκειμένω, οι αγορές μετοχών ήταν 10,29 φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

2. Με ανάλογους υπολογισμούς προκύπτει ότι, στη συνεδρίαση της 14.9.2007, οι αγορές μετοχών ήταν 8,35 φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

3. Στη συνεδρίαση της 10.8. 2007, οι αγορές μετοχών ήταν 5,13 φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο!

4. Στη συνεδρίαση της 22.10. 2007, οι αγορές μετοχών ήταν 6,33 φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο!

5. Στη συνεδρίαση της 18.10. 2007, οι αγορές μετοχών ήταν 6,54 φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο!

Οι βουλευτές ρωτάνε σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί τώρα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διερευνηθούν οι πολιτικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή καθώς και το ενδεχόμενο παράβασης καθήκοντος.


Σχολιάστε εδώ