Υπουργείο Περιβάλλοντος ιδρύει ο Καραμανλής

Μάλιστα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο πρωθυπουργός απʼ την αρχή της θητείας του ήταν θετικός στο να διαχωριστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του Γ. Σουφλιά, ο οποίος ήθελε «όλο» το υπερυπουργείο, αν και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που δεν έχει αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος. Την ίδια άρνηση επανέλαβε ο Γ. Σουφλιάς και μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν υπό το βάρος και των τεράστιων πυρκαγιών του Αυγούστου (αλλά και όλου του περσινού καλοκαιριού) το επίμαχο ζήτημα ετέθη εκ νέου…

Φαίνεται ότι αυτό το πείσμα του νυν υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ανεξήγητο για πολλούς και μέσα στην κυβέρνηση, υποχώρησε μπροστά στην πανελλήνια κατακραυγή λόγω των ατυχέστατων χειρισμών στην υπόθεση της αποβολής της Ελλάδας απʼ τη συνθήκη του Κιότο, αλλά και γενικότερων χειρισμών του υπουργείου στο ζέον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ή, κατʼ άλλους, ο Κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές στον Γ. Σουφλιά ότι πλέον δεν αποδέχεται την πεισματική του άρνηση στο να δημιουργηθεί ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος…

Πάντως, και επειδή κατά την πάγια τακτική του ο Καραμανλής δεν θέλει να φαίνεται ότι ενεργεί υπό την πίεση της επικαιρότητας, την ανακοίνωση για την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος θα την κάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, τον Σεπτέμβρη απʼ τη Θεσσαλονίκη, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Μάλιστα στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή μας επεσήμανε ότι:

• Δεν αποκλείεται αυτή η εξαγγελία να συνοδευτεί και με ανασχηματισμό.

Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός δεν είναι της αντίληψης των συχνών ανασχηματισμών. Και στην πρώτη τετραετία έκανε έναν μόνο ανασχηματισμό (εκτός από ορισμένες αναγκαστικές αλλαγές μελών της κυβέρνησης…) στο μέσον της τετραετίας. Και εκτιμάται πως η ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος προσφέρεται ως αφορμή για έναν ανασχηματισμό…

Ανοίγει πάλι η ψαλίδα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο τώρα, αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι δημοσκοπήσεις που ολοκληρώθηκαν τη βδομάδα που πέρασε δείχνουν να ανοίγει ξανά η ψαλίδα της υπέρ της ΝΔ και παράλληλα μια νέα ανάκαμψη του δικομματισμού και μια νέα μικρή κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προερχόμενες από γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, σε έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό μεγάλου κόμματος:

• Η διαφορά υπέρ της ΝΔ από 3,1 μονάδες που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας αυξήθηκε στις 4,2 μονάδες.

• Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ. Αύξηση συσπείρωσης εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά μικρότερη αυτής της ΝΔ.

• Πάντως, αυξάνεται το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού, κάτι που αποτελεί ένα απʼ τα βασικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

• Είναι επίσης πολύ αυξημένα τα ποσοστά του Κ. Καραμανλή, τόσο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία όσο και της δημοφιλίας, 12 μέρες μετά το βέτο στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.

• Νέα μικρή κάμψη εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 16% έναντι του 16,8% της προηγούμενης δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας. Γενικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν καθοδική τάση σε όλες τις έρευνες.

• Κάμψη εμφανίζουν και τα ποσοστά του ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ παραμένει σταθερό (6,2% έναντι 6,3% της προηγούμενης έρευνας).

Έχει ενδιαφέρον, επαναλαμβάνουμε, η κάμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δημοσκοπική «έκρηξη» της περιόδου μετά τις εκλογές, που συνεχίστηκε έως και τον Μάρτη.

Έκτοτε πέφτει. Λίγο μεν, αλλά πέφτει, αν και συνεχίζει να κινείται σε ποσοστά πολύ πάνω του 10% και σε κάθε περίπτωση διψήφια.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι:

• Επειδή εν πολλοίς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «συγκοινωνούντα δοχεία», η αύξηση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και αντίστοιχα η μείωση των διαρροών απʼ το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει επηρεάσει αρνητικά το κόμμα της Κουμουνδούρου.

• Έχει επίσης επηρεαστεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο από ορισμένες επιλογές της ηγεσίας του, όπως η επιχείρηση εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα του ασφαλιστικού νόμου, όσο και από εμφανίσεις του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, που θεωρούνται αμφιλεγόμενες και σε κάθε περίπτωση προκαλούν και αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η πρόσφατη συνέντευξή του, ιδιαίτερα τα όσα είπε για τα ναρκωτικά, ακόμα κι η φωτογράφησή του… δεμένου στο γραφείο του.

Γενικά υπάρχει η εκτίμηση ότι έχει ξεκινήσει μια δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το να διατηρήσει το ποσοστό της δημοσκοπικής του «έκρηξης» είναι πλέον συνάρτηση πολλών και διαφόρων παραγόντων…


Σχολιάστε εδώ