Το Ασφαλιστικό θα κυριαρχήσει στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Η ακρίβεια, η πολιτική λιτότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο Mεσαίωνας στις εργασιακές σχέσεις, η περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η εκποίηση του εθνικού πλούτου, συσπειρώνουν τα Συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) για να ματαιωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Όμως:

Ο εσωσυνδικαλιστικός «διχασμός» καλά κρατεί… Μέρα απεργίας η επόμενη Πέμπτη και οι εργαζόμενοι καλούνται να τιμήσουν τη φετινή εργατική επέτειο -και πάλι- με ξεχωριστές εκδηλώσεις.

• Στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ/ΔΑΚΕ/Αυτ. Παρέμβαση).

• Στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος καλεί το ΠΑΜΕ.

Ξεχωριστές θα είναι και οι πορείες που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων. Βασικοί ομιλητές στις εκδηλώσεις θα είναι συνδικαλιστικά στελέχη από όλες τις παρατάξεις που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και προεξοφλείται πως στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ –

ΑΔΕΔΥ:

• Θα υπάρξουν τρία διαφορετικού ιδεολογικού προσανατολισμού διεκδικητικά πλαίσια: Ένα της ΠΑΣΚΕ, ένα της ΔΑΚΕ και ένα της Αυτ. Παρέμβασης, που θα «κατατεθούν» στους συγκεντρωμένους, με έμφαση στην ανάγκη για ενωτική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ήδη, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις εκδίδουν τις δικές τους ανακοινώσεις για την εργατική επέτειο, ενώ το εφικτό συνδικαλιστικό πλαίσιο απεικονίζουν οι καθιερωμένες προκηρύξεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Κατάργηση των νόμων «Πετραλιά,

Σιούφα και Ρέππα» ζητά η ΑΔΕΔΥ

Αίσθηση προκαλεί η διακήρυξη της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ (πλειοψηφεί η ΠΑΣΚ/ΔΥ), η οποία μεταξύ άλλων, σε αναφορά για επικείμενες δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς και των δημοσίων υπαλλήλων υπογραμμίζει ότι διεκδικεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων «Πετραλιά, Σιούφα και Ρέππα…». Με τη θέση αυτή η

ΠΑΣΚ/ΔΥ για άλλη μια φορά έρχεται σε αντίθεση τόσο με την αντίστοιχη ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ όσο και με την ίδια την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι στιγμής υπερασπίζεται τον ν. Ρέππα. Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο επίμαχος νόμος 3029/02, που δίχασε τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη στα ηγετικά κομματικά κλιμάκια, πλήττει ήδη τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς:

• Από 1.1.2008 άρχισε η σταδιακή μείωση των συντάξεων (από το 80% στο 70%) και ταυτοχρόνως:

• Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με βάση την τελευταία 5ετία και όχι τον τελευταίο μισθό. Πάντως:

Και η ΔΑΚΕ/ΔΤ υπογράφοντας τη διακήρυξη της Πρωτομαγιάς του 2008 έρχεται σε αντίθεση με το κόμμα στο οποίο πρόσκειται – τη ΝΔ. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα που ακολουθεί και βάλλει, με αιχμηρό μάλιστα τρόπο, κατά της κυβέρνησης της ΝΔ:

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας μπροστά σε νέους αγώνες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Οι επιλογές που προωθήθηκαν με τον νόμο Πετραλιά και ήλθαν να προστεθούν στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις Σιούφα και Ρέππα στοχεύουν να διαλύσουν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, να περιορίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να ενισχύουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι επιλογές αυτές θα έχουν δραματικές αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία και τη βιωσιμότητά τους, στο ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τις οποίες και περικόπτουν δραματικά, στην αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους και ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τις μητέρες.

Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την επέκταση όσων επιλογών δεν έγιναν άμεσα και για το Δημόσιο αποτελούν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας.

Η εισοδηματική πολιτική που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση για το 2008 συνεχίζει την πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου».

«Φτάνει πια» υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως:

• Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στο όνομα του ανταγωνισμού και τη θεοποίηση της αγοράς μειώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη των ισχυρών, που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, που υποβαθμίζουν και εμπορευματοποιούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά, που οδηγούν τις εργασιακές σχέσεις πίσω στον Μεσαίωνα, πρέπει να σταματήσουν.

ΓΣΕΕ: Όχι στις κυβερνητικές επιλογές

«Η 1η Μαΐου 2008 αποκτά ξεχωριστή σημασία για τους εργαζόμενους, γιατί, εκτός των άλλων, συμπίπτει και με τα 90 χρόνια ίδρυσης και δράσης της ΓΣΕΕ», υπογραμμίζεται στην επετειακή προκήρυξη της Συνομοσπονδίας». Η ΓΣΕΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:

«Ενώνουμε τις φωνές μας με την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο που παλεύει ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις κάθε είδους διακρίσεις. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας πάλι σε μια μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρά προβλήματα. Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει τις αντεργατικές της πολιτικές. Διευρύνει τη νεοφιλελεύθερη επίθεση η οποία, πιο συστηματικά από το 1990 και μετά, κλιμακώνεται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί, διεκδικούν ακόμη μεγαλύτερα υπερκέρδη, ενώ με τη συνδρομή των κυβερνήσεων έχουν καθιερώσει ένα καθεστώς ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις και τρομοκράτησης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Βρισκόμαστε σε θέση μάχης και αγώνα για τη διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι θα αγωνιστεί για τη διασφάλιση:

• Των βασικών και θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης – κατεδάφισης.

• Της προστασίας των εισοδημάτων που πλήττονται από τη λιτότητα που επιβάλλουν κυβέρνηση – εργοδότες, της απόκρουσης της ακρίβειας και του πληθωρισμού που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων, ενώ διευρύνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τον πλούτο των επιχειρηματιών.

• Της δημοκρατικής ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της αποτροπής της απορρύθμισης που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση – εργοδότες και Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Της απόκρουσης των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου που εκχωρούνται σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, εκποιώντας δημόσιο πλούτο και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, μια πολιτική που δημιουργεί στρατιές ανέργων και μονοπωλιακές κερδοσκοπικές συνθήκες στην αγορά.

• Οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ εξαπολύει η συνδικαλιστική παράταξη Αυτ. Παρέμβαση με αφορμή την Πρωτομαγιά του 2008. «Να σταματήσουμε την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου με δριμύτητα καταγγέλλεται η πολιτική της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, «που αποτελεί επέκταση των επιλογών των κυβερνήσεων του

ΠΑΣΟΚ…». Η παράταξη υποστηρίζει ακόμη πως «ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός έχουν πλήξει τα Συνδικάτα», ενώ υπογραμμίζει ότι «οι διασπαστικές λογικές αποδυναμώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τροφοδοτούν την κρίση και τα αδιέξοδα…» (σ.σ.: η τελευταία αναφορά αφορά στο ΠΑΜΕ, καθώς όπως όλα δείχνουν οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής αντιπαράθεσης).


Σχολιάστε εδώ