Στέλνουν στη Δικαιοσύνη και τον Ψωμιάδη

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι η σκανδαλολογία που ξέσπασε στο δημαρχείο συμπαρασύρει και τη νομαρχία, επάνω από την οποία άρχισαν να συγκεντρώνονται «πυκνά σύννεφα», δίχως προς το παρόν κανείς να μπορεί να προδικάσει εκ του ασφαλούς αν η συνέχεια θα φέρει καταιγίδες, ψιλοβρόχι ή νέα ηλιοφάνεια.

Για τις κόντρες του νομάρχη με τον μέχρι πρότινος αντινομάρχη του, Γιάννη Μπίκο, σας είχα ενημερώσει. Όπως σας είχα πληροφορήσει και για το ότι ο Γιάννης Μπίκος διαχώρισε ευθέως τη θέση του από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τον τρόπο με τον οποίο ο τελευταίος ανέθεσε δουλειές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις έργων της νομαρχίας.

Ο Ψωμιάδης, «απαντώντας» στις αιτιάσεις του μέχρι πρότινος στενού του συνεργάτη, προσπάθησε να τον περιθωριοποιήσει, απαλλάσσοντάς τον από κάθε θέση ευθύνης και αποκλείοντάς τον από τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε επιτροπή της νομαρχίας ή της παράταξής του.

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν αυτή που θα ανέμενε ο Ψωμιάδης.

Τα «χαρτιά» του Μπίκου βγήκαν στο φως της δημοσιότητας και έπεσαν στα χέρια των νομαρχιακών συμβούλων -επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων- οι οποίοι και προχώρησαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την οποία καταγγέλλουν ζητήματα που αφορούν τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας.

Μαζί με την αναφορά τους αυτή, οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Νίκος Γιαννόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσαν και μια σειρά εγγράφων τα οποία στοιχειοθετούν «σωρεία προβλημάτων, παρατυπιών και παρανομιών, σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών – και όχι μόνο». Πρόκειται -όπως υποστηρίζουν- για έγγραφα και μαρτυρίες υπαλλήλων της νομαρχίας που καταδεικνύουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η άσκηση των καθηκόντων των υπηρεσιών αυτών της νομαρχίας, σε ό,τι αφορά μελέτες, έργα και τις εν γένει δραστηριότητές τους, παρουσιάζεται όχι μόνο προβληματική, αλλά και με σοβαρές ενδείξεις παραβατικότητας.

Το σημαντικότερο -σύμφωνα με τις καταγγελίες- είναι ότι σ’ όλα αυτά φαίνεται να συναινεί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης, αφού, αν και ενημερωνόταν, δεν ενεργούσε ανάλογα ώστε να αποτρέψει τα γεγονότα.

Οι δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι θεωρούν ότι «εταιρείες και ιδιώτες προσπορίζονται παράνομα εισοδήματα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με ζημία ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους έλληνες φορολογούμενους». Επιπλέον υποστηρίζουν ότι «η έλλειψη περιβαλλοντολογικών μελετών, εκτός του παράνομου χαρακτήρα της, εγκυμονεί και τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, αλλά και τη ζωή και την περιουσία των πολιτών».

Τα στοιχεία που κατέθεσαν οι δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι αφορούν στα ακόλουθα έργα:

α) Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος της επαρχιακής οδού Λαγκαδά – Ρεντίνας στην περιοχή χειμάρρου Σχολαρίου, προϋπολογισμού 2.952.000 ευρώ.

β) Διευθέτηση ρέματος στην επέκταση του δημοτικού διαμερίσματος Γέφυρας για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής επέκτασης, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ.

γ) Εργασίες αποκατάστασης τεχνικού επαρχιακής οδού Λαγκαδά – Σοχού στη δυτική έξοδο της Αυγής, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ.

δ) Πρόχειροι διαγωνισμοί 99 έργων (2007), προϋπολογισμού 45.000 ευρώ το καθένα.

ε) Βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών επαρχιακής οδού Ωραιοκάστρου – Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 6.700.000 ευρώ.

στ) Συντήρηση και αστυνόμευση του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι στη μηνυτήρια αναφορά προτείνονται ως μάρτυρες δύο μηχανικοί που εργάζονται στη νομαρχία, αλλά και ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης Γιάννης Μπίκος.


Σχολιάστε εδώ