Προσδοκούν Ανάσταση…

Ενδεχομένως και αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. Κατά την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα ο γραμματέας του ΝΑΤΟ προέτρεψε την πολιτική ηγεσία της να σπεύσει σε συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος, αν θέλει να ενταχθεί στη Συμμαχία. Έθεσε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα μέχρι την 9η Ιουλίου, όταν και θα υπογραφεί η σύμβαση για την ένταξη της Κροατίας και της Αλβανίας. Σκληρή απάντηση και αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη ότι αν βρεθεί λύση η Ελλάδα θα δώσει στα Σκόπια οικονομικά ανταλλάγματα και θα συζητήσει το θέμα της βίζας. «Είμαστε και θα παραμείνουμε Μακεδόνες, δεν είμαστε έμποροι», ανέφερε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μιλόσοσκι. Παράλληλα τα Σκόπια αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγγείλουν στον ΟΗΕ την ενδιάμεση συμφωνία.

Άγγελος δεινών

ΤΑ δυσάρεστα νέα ήρθαν από την Τράπεζα Ελλάδος. Στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής Ν. Γκαργκάνας προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης στο 3,5%, άνοδο του πληθωρισμού στο 3,7%, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το έλλειμμα δεν μειώνεται με τους ρυθμούς που αναμενόταν και σε τελική διαπίστωση η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώνεται. Ακόμη, ζήτησε να μην υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν και νέες αλλαγές για να σωθεί το Ασφαλιστικό. Οι προβλέψεις και οι προτάσεις του κ. Γκαργκάνα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΤΟ ίδιο δυσάρεστα ήταν τα νέα και από τον ΟΗΕ, ο οποίος έθεσε τη χώρα μας εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει αξιόπιστο και επαρκή μηχανισμό παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστήριξαν ότι δεν είναι μείζον το ζήτημα και επέρριψαν τις ευθύνες στην επιτροπή των επιστημόνων που είχε αναλάβει το θέμα, αλλά και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ! Η απόφαση του ΟΗΕ είναι κατά πολλούς προάγγελος της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θέματα περιβάλλοντος. Οι εξελίξεις αναζωπύρωσαν την «αιώνια κόντρα» Σουφλιά – Δήμα με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο ότι από τη θέση του Επιτρόπου δυσφημεί την Ελλάδα.

ΣΤΟ κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις από την υπόθεση Τατούλη. Οι απόψεις διχάστηκαν. Στελέχη όπως οι Αλ. Κοντός, Γ. Κεφαλογιάννης, Κ. Μαρκόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης κ.ά. ζήτησαν τη λήψη πειθαρχικών μέτρων, ενώ άλλα όπως οι Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Μανώλης, Μ. Χαρακόπουλος, Θ. Γιαννόπουλος τάχθηκαν κατά υπεραμυνόμενοι του δικαιώματος της διαφορετικής άποψης.

«Ατυχήματα»

ΤΟ ατύχημα του Γ. Παπανδρέου με το ποδήλατο, το δεύτερο την τελευταία τριετία, άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου βγήκε από το ΚΑΤ, αλλά το χτύπημα στον σπόνδυλο τον υποχρεώνει σε περίοδο ακινησίας, που θα διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση δύο εβδομάδες. Από τη Χαρ. Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητες δεν θα ανασταλούν, κλιμάκιο στελεχών πήγε στην περιοχή της Ηλείας, ενώ βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με θέμα τον ΟΤΕ, όπου κάνουν λόγο για «μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο εκποίησης του Οργανισμού». Το βέβαιο είναι οι όποιες πρωτοβουλίες θα εξελιχθούν απόντος του κ. Παπανδρέου.

ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ τις… συνεργασίες. Η Γραμματέας του ΚΚΕ «αποκήρυξε» εκ νέου τα σενάρια που κυκλοφορούν λέγοντας ότι θα ήταν «έγκλημα» οποιαδήποτε συνεργασία είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα γίνουμε Ντ’ Αλέμα ή Πρόντι για να ανοίξουμε τον δρόμο στον Μπερλουσκόνι», ανέφερε η κ. Παπαρήγα. Παράλληλα επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα για την πρότασή του περί αποποινικοποίησης του χασίς. «Οι έμποροι ναρκωτικών δεν μπορούν να είναι ανάμεσά μας και να κάνουν μαθήματα μοντερνισμού», είπε. Την υπεράσπιση του κ. Τσίπρα στις επιθέσεις που δέχθηκε και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ την ανέλαβε ο κ. Αλαβάνος ο οποίος υποστήριξε ότι η κριτική γίνεται για την εμφάνιση και τη διατύπωση των απόψεων και όχι για την ουσία της πολιτικής.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ υποθέσεις όπως αυτές των ομολόγων, της Ζήμενς και του Ζαχόπουλου πήραν τον… δικαστικό δρόμο και ο υπουργός Δικαιοσύνης άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει από όλους να σταματήσουν τις επιθέσεις στους δικαστές. Ενώ χαρακτήρισε «συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς ότι δήθεν «κουκουλώνονται σκάνδαλα» από τη Δικαιοσύνη. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας ερευνά την υπόθεση με τις «μίζες» της Ζήμενς και ήδη από το γραφείο του πέρασαν οι πρώτοι που φέρονται εμπλεκόμενοι και πήραν προθεσμία να απολογηθούν για τις αρχές Μαΐου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για χρηματισμό πρώην στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και για ποσά που κατευθύνθηκαν σε κομματικά ταμεία, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται.

Δεν κάνει πίσω

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΗ να προχωρήσει στη συμφωνία με τους Γερμανούς για τον ΟΤΕ εμφανίζεται η κυβέρνηση. Ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι παρά τις αντιδράσεις η απόφαση θα υλοποιηθεί και ήδη μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τη Ντόιτσε Τέλεκομ. Το σενάριο προβλέπει σύντομη μεταβατική περίοδο όπου ο Π. Βουρλούμης θα διατηρήσει τις δύο θέσεις, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αλλά στη συνέχεια οι θέσεις θα μοιρασθούν με τους Γερμανούς να παίρνουν αυτή του διευθύνοντος συμβούλου. Ερωτηματικό παραμένει το ποιος θα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού.

ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον αθλητισμό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έγιναν όμως δεκτά με επιφυλάξεις. Το πακέτο περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες και εξορθολογισμό των προνομίων με περιορισμό στους διορισμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην απευθείας εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Στο εξής τα προνόμια θα αφορούν όσους κατακτούν μία από τις τρεις πρώτες θέσεις σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.


Σχολιάστε εδώ