Πήρε το βάπτισμα του πυρός ο Βενιζέλος

ΜΕ ΑΥΤΟ το σύντομο μήνυμα –μόλις 37 λέξεων– που ανέβασε στο προσωπικό του ημερολόγιο, στο EVenizelos.blogspot.com, την περασμένη Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έστειλε στους φίλους του τις ευχές του για το Πάσχα, ανήγγειλε το ταξίδι του στις ΗΠΑ για ακαδημαϊκούς, όπως σημείωσε, λόγους, αλλά ταυτόχρονα προανήγγειλε και πολιτικές επαφές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, κυρίως με το Κογκρέσο, αφήνοντας πίσω κυρίως τις «κακές γλώσσες» να σχολιάζουν ποικιλοτρόπως αυτό το ταξίδι και στη Χαριλάου Τρικούπη να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις επαφές του ισχυρότατου εσωκομματικού αντιπάλου του Γιώργου Παπανδρέου… Μια προαναγγελία που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια επίσκεψη που αποτελεί το «βάπτισμα του πυρός» στην πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη.

ΣΤΙΣ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκεται λοιπόν ο Βενιζέλος και οι πληροφορίες λένε ότι είναι προσκεκλημένος του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ και όπως προαναγγέλλει και ο ίδιος είναι σαφές ότι έχει ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα αναβαθμισμένο, αφού μέχρι στιγμής έχει συναντηθεί με περισσότερους από 20 βουλευτές και γερουσιαστές, γεγονός πρωτοφανές για έναν βουλευτή, γιατί αυτή είναι η επίσημη ιδιότητά του και με αυτήν κλείνονται τυπικά τα ραντεβού του, γνωρίζοντας βέβαια οι πάντες ότι πρόκειται για ένα ηγετικό στέλεχος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιʼ αυτό άλλωστε και συνεχίζονται οι συναντήσεις και επαφές με μέλη κρίσιμων για ελληνικά θέματα Επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία σημείωσε πάντως και η εκδήλωση στην οποία μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πραγματοποιήθηκε στο Woodrow Wilson International Center for Scholars, με τη συμβολή του επίτιμου καθηγητή Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ Νικ. Σταύρου, που έχει υπηρετήσει και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Η παρουσία, αλλά και η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εντυπωσιακό τίτλο «Είναι ήδη οι ΗΠΑ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» φαίνεται ότι προκάλεσαν το ενδιαφέρον πλήθους εκπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου και της Βουλής, καθώς και στελεχών κυρίως του υπουργείου Εξωτερικών και του αμερικανικού Πενταγώνου, διευθυντών τμημάτων αλλά και πολλών αναλυτών. Σημαντική ήταν η παρουσία αναλυτών από διάφορα ιδρύματα και κέντρα στρατηγικής, αλλά και οικονομολόγων και επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

ΕΝΑΣ από τους γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε ο Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε για τις εντυπώσεις που σχημάτισε, είπε ότι ο Βενιζέλος εξέφρασε τις θέσεις του κόμματός του, που είναι πιο σκληρές από της κυβέρνησης, αν και στηρίζει τη θέση της για την ονομασία των Σκοπίων και κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το όνομα «Νέα Μακεδονία»…

ΕΠΙΣΗΣ ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ματ Μπράιζα. Παρότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν δέχεται βουλευτές και έγινε εξαίρεση για τον Βενιζέλο.

ΟΙ ΚΑΚΕΣ γλώσσες στην Αθήνα λένε ότι ο Μπράιζα δέχθηκε να δει τον Βενιζέλο μετά από παρέμβαση της Ντόρας και μάλιστα επισημαίνουν ότι δεν είναι τυχαία η αναφορά που γίνεται στο δελτίο που έστειλε τη Μεγάλη Τετάρτη το γραφείο του Βενιζέλου στην Αθήνα, ότι δηλαδή η συνάντηση μαζί του ήταν «σε συνέχεια της συνάντησης που είχε πριν από λίγες μέρες ο κ. Μπράιζα με την κ. Μπακογιάννη» και έτσι Μπράιζα και Βενιζέλος «συζήτησαν για τρέχοντα θέματα, όπως τη FYROM, την ενεργειακή κρίση κ.ο.κ.»…

ΠΕΡΑ από τις επαφές που έχει ο Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, προβλέπονται ομιλίες σε πανεπιστήμια και συναντήσεις σε διάφορα κέντρα πολιτικών ερευνών που ενδιαφέρονται για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις, τα Βαλκάνια κ.λπ. και τις επαφές αυτές τις έχει κλείσει το Ίδρυμα Ωνάση.

ΓΕΓΟΝΟΣ πάντως είναι ότι το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στις συναντήσεις αυτές και τα διάφορα στελέχη και οι αναλυτές που συμμετείχαν αισθάνονται ικανοποιημένα, γιατί για πρώτη φoρά έμαθαν και κατανόησαν πλήρως τις απόψεις ενός στελέχους που έτσι και αλλιώς παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη χώρα μας. Φαίνεται πάντως ότι η άριστη γνώση και χρήση της αγγλικής γλώσσας βοήθησαν τον Βενιζέλο να αποκομίσει οφέλη από το ταξίδι αυτό, καθώς και ο τίτλος του καθηγητή.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του στις ΗΠΑ θα κλείσει μετά το Πάσχα και έτσι έως τότε θα μιλήσει σε πολλά πανεπιστήμια με ένα πρόγραμμα αρκετά βαρύ, του οποίου την ευθύνη έχει το Ίδρυμα Ωνάση.


Σχολιάστε εδώ