Πάμε σίγουρα για νέο βέτο κατά Σκοπίων και στην ΕΕ!

Η ηγεσία των Σκοπίων υποκρίνεται ότι δεν έλαβε κανένα μήνυμα από το βέτο που πρόβαλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι, επιχειρεί να παραπλανήσει τον λαό της χώρας της, αλλά και τους ξένους ηγέτες, πως θεωρεί το περιστατικό ήδη… «ξεπερασμένο» και παριστάνει τον… μικρομέγαλο «νταή», ιδίως τώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Οι αμερικανονατοϊκοί παράγοντες, όπως ο φαιδρός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ, ο αμερικανός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τελευταίος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ, με τις ανεκδιήγητες δηλώσεις τους περί δήθεν επικείμενης λύσης σε ημέρες κατά τη μία, σε εβδομάδες κατά τον άλλον ή σε δύο μήνες κατά τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, βοηθούν αντικειμενικά το παιχνίδι της ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Υπό τέτοιους όρους είναι προφανές πως αποκλείεται να υπάρξει επίδειξη διαλλακτικότητας και συμβιβαστικού πνεύματος εκ μέρους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που θα εκλεγεί στην 1η Ιουνίου πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και εκλεγεί εκ νέου το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των Γκρούεφσκι και Μιλόσοσκι, που ήδη κυβερνά και ποντάρει εκλογικά ακριβώς πάνω στην αδιαλλαξία στο θέμα του ονόματος.

Μόνη διέξοδος το νέο βέτο

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει παρά μία και μοναδική διέξοδος, όπως τουλάχιστον εμφανίζονται τα πράγματα τώρα: Είναι απολύτως αναγκαίο να προβάλει νέο βέτο τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός κατά των Σκοπίων! Αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της ΕΕ, αρνούμενος κατηγορηματικά και απαγορεύοντας την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Παράλληλα, πρέπει ν’ αρχίσει η συστηματική παρεμπόδιση ή παρακώλυση εκ μέρους της Αθήνας κάθε ροής ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την ΠΓΔΜ και φυσικά συστηματική άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει ή να εφαρμόσει ευρωπαϊκές αποφάσεις που διευκολύνουν τη διακίνηση πολιτών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα ή στην ΕΕ, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων είναι εχθρικές, γίνονται όλο και πιο εχθρικές με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η ΠΓΔΜ, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να κρύβεται η εχθρότητα των σχέσεων ούτε να περιορίζονται οι συνέπειες για την ΠΓΔΜ των επιλογών της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα που έχει επιλέξει η αμερικανόδουλη ηγεσία της.

Αντιθέτως, το νέο ελληνικό βέτο ίσως βοηθήσει τις πολιτικές δυνάμεις των Σκοπίων και τον λαό της ΠΓΔΜ, όπως και τους αμερικανονατοϊκούς προστάτες τους, να συνειδητοποιήσουν πού τους οδηγούν αυτές οι πολιτικές επιλογές και αν όντως τους συμφέρουν.

Με το νέο βέτο θα βοηθηθούν να κάνουν τις πολιτικές επιλογές τους πατώντας σε πιο στέρεη βάση, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να χαθούν αν μείνουν εκτός ΕΕ και εκτός ΝΑΤΟ. Αυτοί θα επιλέξουν.

Να τελειώνει το «Νέα Μακεδονία»

Από την παραπάνω ανάλυση καθίσταται προφανές ότι ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να πάψουν να χάνουν τον χρόνο τους με αυτές τις συνομιλίες για το όνομα, που σίγουρα θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές σε αυτήν τη φάση που διανύουμε και να στρέψουν όλη την προσοχή τους στην προετοιμασία προβολής του ελληνικού βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενημερωθούν από τώρα -καλύτερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι από την υπουργό Εξωτερικών, έτσι ώστε να μη τους μείνει καμιά αμφιβολία ως προς το τι θα γίνει- ότι το ελληνικό βέτο είναι αναπότρεπτο και ούτε κατά διάνοια δεν συζητείται, αν δεν έχει βρεθεί προηγουμένως κοινά αποδεκτή λύση.

Η σαφής και όχι με μισόλογα εξήγηση της θέσης αυτής θα βοηθήσει να μην παραπλανηθούν από ελπίδες και αυταπάτες οι ευρωπαίοι ηγέτες, κι έτσι να αποφύγουν ακόμη και να φέρουν προς συζήτηση το θέμα στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, μεταθέτοντάς το για αργότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτα σιωπηλή πριν από το βέτο και αδικαιολόγητα λαλίστατη μετά από αυτό υπουργός Εξωτερικών να γυρίζει ασταμάτητα στα παντός τύπου μέσα ενημέρωσης -τώρα πια που δεν έχει καμιά σημασία- και να προπαγανδίζει την απαράδεκτη ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Το 90% του ελληνικού λαού απορρίπτει αυτήν την ονομασία σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις και σίγουρα το ποσοστό αυτό αποκλείεται να πέσει με επιχειρήματα του τύπου ότι το «Νέα» συνιστά… γεωγραφικό (!) προσδιορισμό όπως φαιδρά ισχυρίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συζήτηση με μπλόγκερς που η ίδια είχε επιλέξει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δίκιο

Αν η Ντόρα τρέχει σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και προπαγανδίζει με λαχτάρα το όνομα «Νέα Μακεδονία», που ούτε καν το έχει ρίξει στο τραπέζι ο Νίμιτς, το βέτο που έβαλε ο πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι υπονομεύεται και καθίσταται κενό περιεχομένου. Χώρια που αν η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται σαν να… «τρέχουν τα σάλια της» για την ονομασία «Νέα Μακεδονία», όλοι οι ξένοι ηγέτες θα γίνουν δικαιολογημένα έξω φρενών με την Ελλάδα, αν ο Κ. Καραμανλής αποφασίσει να πάρει υπόψη του την κατηγορηματική απόρριψη αυτής της ονομασίας από τον ελληνικό λαό και αποφύγει να στιγματιστεί προσωπικά ως ο πολιτικός ηγέτης που «πούλησε» το όνομα της Μακεδονίας, αρνούμενος τελικά να αποδεχθεί το «Νέα Μακεδονία».

Αποτελεί απίστευτη πολιτική ανοησία -ή αντιθέτως σατανικό σχέδιο εξαπάτησης του ελληνικού λαού- η εμφανιζόμενη <Β> αυτοπαγίδευση <Δ> της κυβέρνησης της ΝΔ στην απαράδεκτη ονομασία «Νέα Μακεδονία». Έχει απόλυτο δίκιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διά του εκπροσώπου του Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε την Τρίτη για «ηθελημένα θολή εικόνα γύρω από το ζήτημα της ονομασίας» και κάλεσε την κυβέρνηση Καραμανλή «να σταματήσει κάποια στιγμή το δημόσιο παζάρι με τα ονόματα».

Απολύτως λογικός είναι ο ισχυρισμός του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να θεωρεί ότι η λέξη “νέα” προσδιορίζει γεωγραφικά οτιδήποτε», απαιτώντας «όχι παιχνίδια με τον γεωγραφικό προσδιορισμό» και «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Είναι ν’ απορεί κανείς γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι αυτή που μορφοποίησε αυτές τις θέσεις με αυτές ακριβώς τις εκφράσεις και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, κατέληξε να τις έχει εγκαταλείψει η ίδια και να τις έχει αφήσει σχεδόν αποκλειστικά στο πολιτικό οπλοστάσιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πλέον εμφανίζεται σαφώς πιο συνεπής από την κυβέρνηση στο θέμα αυτό, σε φραστικό τουλάχιστον επίπεδο.

Τα… Σλαβοαμερικανάκια του Μπους

Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει αναλυθεί σε ύμνους προς τις ΗΠΑ και τον Μπους, νομίζοντας ότι έτσι θα βρει λύση στα προβλήματά της.

«Για μας, η χώρα σας πάντα ήταν και θα είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος… Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό των

ΗΠΑ», ανέφερε, π.χ., ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι σε επιστολή που έστειλε προς τον Τζορτζ Μπους, στην οποία καταγγέλλει ότι η ΠΓΔΜ δεν έγινε μέλος του

ΝΑΤΟ «εξαιτίας της χωρίς αρχές και ανεύθυνης συμπεριφοράς μιας χώρας», πριν καταλήξει κατά το αμερικανικό πρότυπο να ευχηθεί στον Μπους «ο Θεός να ευλογεί εσάς τον ίδιο, την οικογένειά σας και τον αμερικανικό λαό»!

Επιστολή όμως έστειλε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και όργανο των Αμερικανών Μπαν Κι Μουν. Στην επιστολή αυτή ο Τσερβένκοφσκι χαρακτηρίζει «παραλογισμό» το θέμα της ονομασίας και κατηγορεί την Ελλάδα για «κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», λόγω του βέτο που πρόβαλε στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο Τσερβένκοφσκι υπαινίχθηκε μάλιστα και το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων για το όνομα, γράφοντας στην επιστολή του ότι «τίθεται σε κίνδυνο και υποσκάπτεται σοβαρά η συμφωνημένη στο άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας διαδικασία».

Θα ήταν πολύ διασκεδαστικό πάντως να έβλεπε κανείς τα Σκόπια να καταγγέλλουν την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία έχει λειτουργήσει σχεδόν 100% υπέρ τους!


Σχολιάστε εδώ