Πάγωσαν στο δημαρχείο…
Το περιεχόμενο της αγωγής του Παπαγεωργόπουλου εξέπληξε ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του, καθώς ο δήμαρχος επιλέγει να στείλει στα δικαστήρια την αντιπολίτευσή του, επειδή… του άσκησε κριτική.
Από την άλλη πλευρά, οι της αντιπολίτευσης είναι βέβαιοι πως «δεν πρόκειται να βρεθεί δικαστής που να δικαιώσει το περιεχόμενο μιας τέτοιας αγωγής, η οποία επιχειρεί εξόφθαλμα να ποινικοποιήσει την άσκηση κριτικής, η οποία άλλωστε αποτελεί την υποχρέωση της αντιπολίτευσης». «Αν δικαιώνονταν τέτοιες αγωγές, όλοι οι πολιτικοί θα ήταν στις φυλακές», λένε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τους βαρύτατους πολιτικούς χαρακτηρισμούς για «αρχιερέα της διαπλοκής», για «εφιάλτες της δημοκρατίας», για «μαφία του Μαξίμου» , για «κλέφτες», «ψεύτες», «σιδερένιους» κ.λπ., που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς στην πολιτική ιστορία του τόπου.
Η αγωγή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στη Χρύσα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε κάπου τον Φεβρουάριο και στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε όλα όσα αποκαλύπτονται τους τελευταίους μήνες για όσα κρυβόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Καραβάν Σεράι.
Εντύπωση επίσης προκάλεσε στα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια της πόλης το γεγονός ότι τη σύνταξη της αγωγής του κατά της Χρύσας ο Παπαγεωργόπουλος την ανέθεσε σε δικηγόρο των Αθηνών που είχε αναλάβει υποθέσεις του πάλαι ποτέ ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Μπατατούδη.
Σχολιάζοντας την αγωγή που της επιδόθηκε, η Χρύσα παρομοίασε τον Παπαγεωργόπουλο με έναν «πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του», καθώς θεωρεί ότι ο δήμαρχος επέλεξε τις αγωγές ως την ύστατη προσπάθειά του για να αλλάξει την ατζέντα και να μετατοπίσει το ενδιαφέρον του Τύπου και της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα που ταρακουνούν το δημαρχιακό μέγαρο.
«Αντιλαμβάνομαι τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας των αποκαλύψεων για το μεγάλο θέμα της κατάχρησης στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταθέτει τις προφανείς ευθύνες του με προσπάθειες ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου και της πολιτικής ζωής. Στη δημοκρατία και στους θεσμούς υπάρχουν και κάποια όρια τα οποία όλοι οφείλουν να σέβονται», τονίζει η βουλευτίνα του
ΠΑΣΟΚ.
Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος παρέθεσε -με την ευκαιρία του γιορτασμού του Πάσχα- ούζο στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια του οποίου δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευσή του, ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνδαιτυμόνων του, είπε πως «είναι ελεύθερος από το άγχος και σίγουρος, γιατί δεν έχει να κρύψει τίποτα». Θέλοντας μάλιστα να δείξει τη σιγουριά του, τους υποσχέθηκε ότι το 2010 θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στο δημαρχιακό αξίωμα. «Και το Πάσχα του 2011, εδώ θα είμαστε», τους είπε χαρακτηριστικά.
Ψυχρολουσία από τον Εισαγγελέα
Η απόφαση των δικαστών που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση των 30 εκατομμυρίων ευρώ από τα δημοτικά ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης να ζητήσουν το άνοιγμα των λογαριασμών του δημάρχου, των διατελεσάντων αντιδημάρχων οικονομικών και του γενικού γραμματέα του δήμου έπεσε σαν βόμβα στο Καραβάν Σεράι, σπέρνοντας πανικό και ανησυχία στο σύστημα που διοικεί τον Δήμο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 22 χρόνια.
Οι προσπάθειες, που μήνες τώρα καταβάλλει η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, είναι το σκάνδαλο των 30 εκατομμυρίων να φορτωθεί σε κάποιους υπαλλήλους – όπως ακριβώς έπραξε και με την ιστορία των 327.000 ευρώ που χάθηκαν από το τμήμα που διαχειρίζονταν τις πάγιες προκαταβολές.
Σε επανειλημμένες δηλώσεις του ο δήμαρχος «έδειχνε» έναν -και μόνον- υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας (τον Σαξώνη), αποφεύγοντας επιμελώς να πει το παραμικρό για το πώς είναι δυνατόν ένας υπάλληλος από μόνος του να μπορεί να παίρνει τόσα λεφτά από τα ταμεία (τα 18,5 εκατομμύρια σε ρευστό) για να πληρώσει δήθεν τις ασφαλιστικές εισφορές και να τα εξαφανίζει δίχως κανείς να υποψιάζεται το παραμικρό.
«Κρύος ιδρώτας» έλουσε τους διοικούντες τον δήμο όταν διέρρευσε η κατάθεση του Σαξώνη στις ελεγκτικές αρχές και τα στοιχεία που αυτός κατέθεσε, εμπλέκοντας στον α΄ ή στον β΄ βαθμό τους αντιδημάρχους, τον γενικό γραμματέα, αλλά και τον δήμαρχο στην όλη ιστορία.
Ο ιδρώτας πάγωσε στα πρόσωπα των αρχόντων του Καραβάν Σεράι όταν έγινε γνωστή η αναφορά της κυρίας που ανέλαβε τον έλεγχο του δημαρχείου και η οποία επεσήμανε τις έγγραφες εντολές των αντιδημάρχων οικονομικών (να μην πληρώνονται οι εισφορές), αλλά και τις επιστολές των υπαλλήλων προς τον δήμαρχο, με τις οποίες τον ενημέρωναν επίσημα για τις παρανομίες, χωρίς να προκαλέσουν άμεση παρέμβασή του.
Στο παρασκήνιο της υπόθεσης διαλεύκανση του τεράστιου αυτού σκανδάλου παίχτηκε χοντρό παιχνίδι.
Την Τρίτη, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που προκάλεσε η αντιπολίτευση για το σκάνδαλο, ο Παπαγεωργόπουλος είπε πως την επαύριο θα ασκηθούν από την Εισαγγελία διώξεις κατά των εμπλεκομένων (αναφέρονταν αποκλειστικά και μόνον σε υπαλλήλους της ταμειακής υπηρεσίας).
Προς έκπληξή του, οι δικαστικές αρχές διέψευσαν τις… προσδοκίες και δεν άσκησαν διώξεις την επόμενη ημέρα.
Αντ’ αυτών, τρεις ημέρες μετά (απόγευμα του Σαββάτου) και αφού άφησαν τους δημοτικούς άρχοντες να ψήνονται από την αγωνία, ανακοινώθηκε η εισαγγελική εντολή για το άνοιγμα των λογαριασμών και τη διερεύνηση των αλλαγών των περιουσιακών στοιχείων όχι μόνον των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων του Σαξώνη.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ξαφνιάστηκε απόλυτα από την εξέλιξη. Αρχικά δήλωσε ότι η εισαγγελική εντολή δεν αφορά τον ίδιο, επιμένοντας να αυτοαθωώνει τον εαυτό του και να αυτοαπαλλάσσεται από οποιοδήποτε έλεγχο.
Αργότερα και αφού δημοσιεύτηκε στον Τύπο η εισαγγελική παραγγελία που περιλαμβάνει και τον ίδιο, σχολίασε ότι οι λογαριασμοί του «είναι ανοιχτό βιβλίο», αποφεύγοντας να πει το παραμικρό για το αν πιστεύει το ίδιο και για τους συνεργάτες του που τοποθετήθηκαν και αυτοί στο στόχαστρο της δικαστικής διερεύνησης.
Εννοείται πως ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει βέλη κατά της Δικαιοσύνης, μιλώντας για τις «τεράστιες ευθύνες αυτών που διαρρέουν δικαστικά έγγραφα» (αναφέρεται στις καταθέσεις του Σαξώνη, στην αναφορά της ελέγκτριας και στην απόφαση για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών -και της περιουσιακής κατάστασης- όλων των εμπλεκομένων). «Θα απευθυνθώ εκεί που πρέπει», είπε με νόημα ο Παπαγεωργόπουλος, εννοώντας προφανώς ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να τον προστατέψει…